Atomos er helt fremme i skoene

Nu var det egentligt først igår at nyheden om et par nye Nikon spejlløste kameraer kom.

Det har dog ikke forhindret Atomos i at have haft et længere samarbejde med selvsamme Nikon, om “en optager”, der fra den første dag du køber et Nikon Z6 eller Z7 kan optage de heldige 10-bit 4K N-Log signaler der kommer ud af kameraerne.

I bedste Atomos stil, behøves du ikke engang købe en ny optager.
Har du allerede investeret i en Ninja ( V) eller en Inferno kan du nemlig optage Nikon Log i Apple ProRes, eller blot se hvordan det færdige resultatet kunne tænkes at blive i herlig HDR.

Er du mere til Avid DNx, er det naturligvis også en mulighed.
Helt sikkert er det dog uanset at dit Nikon fra den dag du investerer vil kunne monitoreres på et par af Atomos topmodeller, hvilket dermed også – burde – betyde at du kan tage en Sumo med på location, og optage i samme kvalitet på denne.
Optag alt det N-Log du vil i 10bit
Eneste problem vi ser, er de evige problemer med “for lange” HDMI ledninger, der alligevel ikke kan håndtere den vilde båndbredde der kommer ud af kameraet.
Igen.
Ser billederne der kommer ud af et Nikon Z6 eller et Z7 godt ud, er det jo blot en af de udfordringer vi alle kender.

Læs også  Panasonic opdaterer AG-CX350 med Vlog

Der er i den forbindelse stadig ingen der ved hvad der er for en CMOS, der sidder i de to nye kameraer.
Omvendt er de begge udstyret med såkaldte backside illuminated CMOS sensors, hvilket – sagtens – kunne betyde at det reelt er en Sony CMOS der befinder sig inde i de to nye Nikons.

Er det tilfældet, kunne det være at det er næste generation af CMOS fra Sony, hvilket burde betyde at Sony også er på vej med nyt, hvorfor du nok bliver nødt til at vente med at investere til efter Photokina.
Uanset dette, vil det øjeblikkeligt være muligt at optage Nikon N-Log gamma, der er en “helt ny Log gamma” som Nikon ( må have designet ) til den/de sensor typer der findes i disse nye kameraer.

Og nu hvor Atomos ser ud til ( eksklusivt som med EVA1 5,7K RAW ?) at være de eneste der fra starten af kan optage “N-Log til HDR”, kan der ingen tvivl herske om at både Atomos og Nikon ser ud til at være på vej til at bide Sony’s spejlløse i haserne.
Ikke så meget i volumen salg, men på den tekniske side.

Er du ked af at montere en Sumo på dit nye Nikon, kan du som pointeret vælge den nye “Ninja V”, der er specielt lille samtidig med at den er kraftig nok til 4K 10-bit optagelser. ( 5 tommers skærm )

Læs også  Hvad er så det der Atomos ProRes RAW

Det betyder for specielt indviede at der altså er “en båndbredde begrænsning”, da netop Ninja V ikke kan flytte helt så meget som – for eksempel – en Inferno kan.

Omvendt er det første gang at du kan hente mere end 8-bit video ud af dit “full-frame mirrorless” i 4K ( UHD ).
Så det skal nok ende med at betyde at en del overvejer et Z6 eller Z7 frem for et Sony. ( med mindre at der kommer noget nyt på Photokina sidst i september.

Ninja V er forresten et 1000nit display, hvilket betyder at du endelig kan se hvad du laver.

Atomos CEO Jeromy Young siger:
-It’s fantastic to push technology barriers with our friends at Nikon. Combining the new Nikon and our Ninja V HDR monitor/recorder gives filmmakers exactly what they have been asking for – a compact full-frame 4k 10-bit recording system at an amazing price point. To be able to offer users the next level of performance with our Ninja V and Nikon is what our company is truly about, slutter han.

Det bliver muligt at se kombinationen på IBC2018 og igen på Photokina.