Nu hvor det bliver mørkt og vådt

DR ser ud til at have tænkt lidt over det kedelige faktum at efteråret er på vej.
Som du ved betyder det en hulens masse regn, endnu mere kulde, og – for de fleste – hyggelige stunder foran den nærmeste pejs.

Der er bare en del der ikke tænker pejs, og hygge.
I stedet flytter deres humør og livsglæde med de mørke tider der er på vej.
Derfor er DR på vej med et “tema om selvmord”, der er motiveret med at “World Suicide Prevention Day” er den 10. september.

World Suicide Prevention Day på DR1
Derfor vil alle der har brug for lidt support eller noget der ligner kunne kigge med på DR1, hvor der bliver sat fokus på emnet i en række programmer.

For som du måske ved, så er “tanker om selvmord” – “et af samfundets største tabuer”.

I konkrete tal betyder de mange tanker om selvmord at op imod “næsten to danskere” dagligt tager deres eget liv.
Det er – til sammenligning med trafik uheld – tæt på 3 gange så mange.
World Suicide Prevention Day på DR1

Suppleret med at “selvmord fortsat er et af de største og alvorligste tabuer i vores samfund”, er der her tale om en problem der er så stort at det vel sagtens kan kaldes for et samfundsproblem.

Læs også  HBO på vej med Norsk serie

DRs tema bliver solgt som “Ræk ud” og handler oplagt nok om at vi alle skal og må hjælpe hinanden.
Hjælpe med “at bryde tabuet” og “række ud efter hinanden”, når vi oplever eller mistænker venner eller bekendte for at gå med tanker om selvmord.

I den forbindelse har DR fat i en række personer der – overlevede – deres eget selvmord.
Og overraskende nok har de fleste alligevel ikke lyst til at dø, hvilket kunne være blandt årsagerne til at deres forehavende alligevel ikke lykkedes.
World Suicide Prevention Day på DR1
Redaktør på DR1 Erling Groth forklarer:
-Ifølge de presseetiske regler skal medierne være tilbageholdende med at omtale selvmord. Men nyere forskning viser, at selvmordsomtale i sig selv ikke fører til flere selvmord. Tværtimod er berøringsangsten med til at skabe et tabu, som ikke er gavnligt. Med indsatsen “Ræk ud” ønsker DR at åbne op for samtaler om selvmord og få folk til at række ud efter hjælp. Ved at bryde tabuet vil vi gøre en indsats for at forhindre og forebygge selvmord, slutter han.

Derfor vil der i programmerne under teamaet være en række kendte og mindre kendte, der taler ud om deres tanker og lidt til.
Heriblandt Peter Ingemann, Pernille Højmark, Anna Thygesen og Mikkel Frey Damgård, “der alle har mistet deres far til selvmord”, som eksempel.

Læs også  Det er slet ikke så mørkt i Mørke

“Ræk ud” bliver dog mere end et par programmer den 10. september.
Planen er nemlig at starte op på en række programmer allerede i uge 36 ( i næste uge ) og fortsætte ind i de næste 3 uger, hvor der bliver rigtigt mørkt og vådt her i landet.
World Suicide Prevention Day på DR1
Blandt de programmer der skulle kommer er “Min fars farvel” der bliver sendt på mandage i uge 37 og 38, samt “Jeg vil dø” der sendes på tirsdage i uge 36, 37 og 38.
Med inde over tiltaget finder du Livslinien, Psykiatrifonden, Depressionsforeningen, Nefos, Center for Selvmordsforskning og Dansk forskningsinstitut for selvmordsforebyggelse.

Ud over de omtalte kendte, er Anders Lund Madsen også med.
Han kigger i “Jeg vil dø” på selve tabuet ( jeg vil dø ) på hvad der sker inde i hovedet på personer der vil dø.
Som DR skriver det, så er der nemlig lys “derinde” selv om at det hele ser meget “sort ud”.