AtomX er over os

Indtil videre er der meget lidt der er “til at forstå” om de her helt nye AtomX enheder.
Overskriften er dog pænt simpel.
Enheder der har en AtomX expansion port, der blandt andet tillader “bi-directional” kommunikation og I/O video, audio og strøm, kan pludselig en masse, de ikke kunne før.

AtomX enheden er nemlig “en dims” der kun har et stik, nemlig et RJ45 stik, der – du har gættet det, betyder alle enheder der har eller som kan udvides med en AtomX expansion port, kan remotes via IP.

Ikke umidelbart den helt store revolution.
Og så alligevel.
Pludselig kan du jo – som i eksemplet her – fjernstyre din Atomos Ninja V, der er en af de første enheder der netop er udstyret med en expansion port.
AtomX Ethernet/NDI og søsteren AtomX Sync ligner en fremtid med IP
Og så har du altså “pludselig” en “båndmaskine” der ikke behøves være på samme kontinent, bare du har nok internet båndbredde hen til den.

Har du det, kan du både optage på den, eller afspille fra denne.

I et mere “lokalt” miljø, er det oplagt at du snart kan tilgå udstyr der ikke har en “AtomX expansion port”, men som – når det enkelte apparats protokoller er blevet venner med AtomX, pludseligt kan “fjernstyres” og eller blot bruges som kommunikation via IP.

Læs også  Sony opprioriterer IMS og skyen

Igen.
Du har gættet det.
pludselig vil en masse kameraer kunne sende video over IP, blot de er udstyret med en “expansion port”.

Om det så rent faktisk er den vej, AtomX er på vej ud på, er lettere uklart.
Sikkert er det dog at der i første omgang kommer to forskellige AtomX enheder.
Den ene hedder/er udstyret med Ethernet/NDI mens den anden er/hedder “AtomX Sync”.
Den sidste er den der “docker” med udstyr der allerede har en AtomX port, mens den anden – når de enkelte protokoller åbnes op – giver NDI over ethernet til enheder der ikke normalt har NDI, og som – formodentligt heller ikke – i princippet – kan kommunikere over IP.

Det kan de nu, hvilket – igen i princippet – betyder at du kunne tænkes at få en browser til en masse gear, som du styrer via IP, og som – når det hele virker – streamer for eksempel video tilbage til dig.
Over fin og lynhurtig, og billig IP.

Nyheden skulle være blevet vist frem på IBC2018.
Men da den ikke rigtigt er blevet fanget af de store internationale medier, kan det være at det er en fuser, eller – omvendt – at de blot har overset den i den enorme bunke af nyheder sidste weekend bød på.

Læs også  Canons nye 12bit RAW internt kamera

I den forbindelse er det vel på sin plads at pointere at netop den omtalte Atomos Ninja V, reelt ikke er landet på markedet endnu, hvorfor det er – pænt svært – at gætte på hvordan slutkunderne ender med at bruge denne nyhed.

Sikkert ser det dog ud til at være at der er plads til masser af gode ideer, med nyheden fra AtomX porten, ganske som det sikkert også bliver ganske sjovt at bruge en Ninja V til mange andre ting.

AtomX Ethernet er slutteligt allerede blevet rigtige gode venner med Newtek NDI netværk, hvor du – som eksempel – pludselig kan se Timecode på tværs af platforme, hvilket jo – igen – kan være pænt relevant i bestemte sammenhænge.

Bedst af alt ser priserne endda særdeles spændende ud.
AtomX Ethernet/NDI koster 199 dollars mens AtomX Sync starter ved 149 dollars.

Om det så var muligt at købe og hjemtage enhederne på det netop afholdte IBC2018 ved vi ikke.

Læs mere om nyhederne her.
https://www.atomos.com/AtomX

Her en promo for produktet, der altså sagtens kunne tænkes brugt i andre sammenhænge end med Atomos produkter, når – og i tilfælde af – at andre producenter åbner op for protokollerne.