DR kigger på afhængighed

Som du måske har hørt det, er der en masse danskere der “lider af en afhængighed”.
Så meget at DR nu sætter fokus på det her fra den 2. oktober og frem til den 2. november.

Som du har gættet det, er der fokus på alkohol, ludomani, porno, kaffe og træning.
Detaljen er nemlig at “flere tusind danskere” hver dag “kæmper med en afhængighed”.

Som eksempel nævner DR at “antallet af spilafhængige danskere eksploderet de seneste år” i takt med en stadig mere udtalt liberalisering af dette marked.
Ved siden af denne gruppe findes der 150.000 andre danskere “der er afhængige af alkohol”, suppleret med at mere end “en ud af 10 drikker mere end sundhedsstyrelsens anbefalinger”.

Derfor er det nu blevet tid til et par tema serier på DR1, der kigger på disse udfordrede danskere, den næste måneds tid.
Tema om afhængighed på DR1 - flere programserier

Redaktør på DR1 Erling Groth siger:
-Med temaet ser DR1 på, hvorfor afhængighed opstår, og hvorfor det er så svært at komme ud af. Jeg håber, vi kan være med til at nedbryde tabuer og sætte gang i en masse samtaler om, hvad det vil sige at være afhængig – og hvad vi hver især kan gøre, hvis det rammer os selv, eller nogen vi er tæt på, slutter han.
Tema om afhængighed på DR1 - flere programserier
Blandt de programmer seerne kan se frem til, er tre programserier, “Fanget i afhængighed”, “Sidste omgang i Whiskybæltet” og “Lægen flytter ind”, der hver især kigger på “hvad der egentlig er afhængighedsskabende, og hvad der bare er dårlige vaner”.

Læs også  DR Drama skal ramme hele befolkningen

For at kunne forstå “hvilke stærke kræfter og mekanismer der driver afhængige ud i et misbrug”, starter DR1 med “Fanget i afhængighed”, der går helt tæt på “nogle af dem, der kæmper for at komme fri af en alvorlig afhængighed”.

Samtidig bliver der kigget på “den lægevidenskabelige del af misbruget”, herunder “de kemiske reaktioner, afhængigheden udløser i kroppen, og hvad der gør det svært at komme fri”.

Redaktør på DR1 Micha Barken-Fuglede, forklarer:
-“Fanget i afhængighed” belyser, hvordan det er at være fanget i en afhængighed, og hvorfor den rent biologisk er svært at komme af med. Samtidig giver en række eksperter indblik i, hvad der leder op til en afhængighed, ligesom vi bliver klogere på, hvor lidt der faktisk skal til for at havne i et misbrug, der tager styringen over ens liv, slutter han.

“Sidste omgang i Whiskybæltet” har fået lov til at kigge ind hos “de rige og kendte”, der “kæmper, eller har kæmpet, med et massivt misbrug af alkohol og/eller stoffer”.

Ideen med disse to programmer er at “give en ærlig personskildring af en række offentligt kendte danskere, der har haft succes med deres metier, men som også har prøvet at ramme bunden med store konsekvenser for dem selv og for deres nærmeste”.

Læs også  TV havde en dårlig uge - hele sidste uge

Det er med andre ord tid til at “seerne ser bagsiden af det søde liv, og det bliver tydeligt, at alkoholmisbrug ikke kan isoleres til bestemte samfundslag”.

Blandt de kendte DR1 seerne kan glæde sig til at se, er blandt andet Erik Brandt og Oliver Bjerrehuus, der “begge kæmper med konsekvenserne af deres misbrug”.
På samme måde er Steen Svartzengren og Bosse Hall Christensen, Thomas Wivel og Bibbi Bergholdt alle færdige med at være misbrugere, hvorfor de nu mødes i “en selvhjælpsgruppe for alkoholikere”, hvor DR1 lige har puttet et par kameraer ind.

Det første program i serien “Lægen flytter ind”, kigger på de “banale detaljer” før det går galt.
Banale detaljer som at de fleste danskere idag indtager op imod den dobbelte mængde af det sukker, der er “godt” for den enkelte krop.
Tema om afhængighed på DR1 - flere programserier
Mere end tre millioner danskere er på de sociale medier, ganske som de fleste tjekker deres mobil op imod 150 gange om dagen.
Og så er der 150.000 andre der er “afhængige af træning”, hvilket – vel sagtens – ikke burde være usundt, men som altså er det, hvis det bliver overdrevet.

Og som titlen antyder, så flytter lægen altså ind, i “Lægen flytter ind”.
I første episode flytter læge Charlotte Bøving således ind hos Lisette, Mike og deres to børn i Valby.

Her skal lægen “hjælpe denne børnefamilie til at forstå og ændre den sukkerafhængighed, der har overtaget styringen af deres hverdag”.

Læs også  Hvis penetration blev målt

En anden afhængighed finder seerne “hos familien Sandfeld på Frederiksberg”.
De er afhængige af “smartphones, computere og TV”, hvilket har “ødelagt denne teenagefamilies evne til at være sammen”.

På trods at flere forsøg på at “lave regler” i forhold til forbruget, ser det ikke ud til at “familien har formået at overholde deres egne regler”.
Derfor flytter læge Imran Rashid ind hos denne familie.
Tema om afhængighed på DR1 - flere programserier
3 og sidste program i denne serie følger Martin fra Hinnerup.
Han er afhængig af “træning”, og træner hver dag, hvilket er på vej til at blive til et problem, da træningen er ved at tage over.
Træningen fylder i hvert fald så meget at “det påvirker hele familiens liv”.
Så her flytter læge Thøger Persson Krogh ind, for at hjælpe.

De forskellige programmer er med andre en slags serier, starter den 2. oktober, og som fortsætter frem til den 2. november, forstået sådan at “Lægen flytter ind” er tre tirsdage i træk, mens “Sidste omgang i Whiskybæltet” er to mandage i træk, med opstart den 8. oktober.
Sidste format i rækken er “Fanget i afhængighed”, der starter den 10. oktober, og som fortsætter to uger frem ( i alt )
Folk der ikke kigger med på TV, kan i stedet vælge at se med på DRTV ( online ) fra samme dag de sendes på flowTV.