Igår var det Kim – torsdag er det Egon

Det ser ud til at det er blevet moderne at kigge lidt tilbage i vores nations historie, i disse dage.
Således valgte mange at sige farvel til “national skjalden” Kim Larsen søndag.
Og nu hvor det på torsdag er 50 år siden den første Olsen-banden film så biografen, vælger TV2 at fejre dette med en dokumentar i to dele, “, der under titlen “Olsen-banden for altid” kigger på alt det vi alle godt ved, men som vi måske ikke har set, siden “Olsen-bandens sidste bedrifter”, der var den film der havde det højeste antal seere i 1992, på TV2.

Desuden ser TV2 ud til at mene at “Olsen-banden indtager en ganske særlig position i kulturhistorien – både dansk og internationalt”, hvorfor seerne i denne uge kan se frem til en masse om Olsen Banden.

Folk der gik i biografen i 1970’erne og 1980’erne, eller som senere har kigget med på TV2, vil kunne huske “Bennys begejstrede tilråb til Egon”:
-Skide godt, Egon!, der vel sagtens må siges at være blevet til egentlig slang idag, da der jo fortsat findes mennesker der siger “Skide godt, Egon” ind imellem.
Olsen Banden dokumentar på TV2

Folk der ikke har set de mange Olsen Bande film, kan ikke vide at Olsen Banden var en lille gruppe af – typisk – bankrøvere, der altid oplevede at deres “kup” gik galt, hvorefter den ledende karakter ( Egon ) endnu en gang måtte i fængsel.

Læs også  TV2s hovedkanal taber 100K kunder om året

Ugens to delte dokumentar er i den forbindelse en “hyldest til Olsen-banden og seriens filmiske univers”, der beskriver alt fra selve “filmserien” til dennes “elskede figurer”, der bliver “beskrevet med udvalgte filmklip” suppleret med “en blanding af gamle arkivoptagelser og nye interviews”.
Olsen Banden dokumentar på TV2
Som eksempel kan dem der vælger at kigge med, se frem til BTS optagelser fra “Olsen-bandens sidste bedrifter”, der blev optaget i 1974.
Og da Bent Fabricius-Bjerre, jo også var en del af den historie, kigger han også forbi og “fortæller, hvordan den kendte musik blev til”.

Kostumier Lotte Dandanell er også stadig med, hvorfor hun glæder sig til at “fortælle hvordan hun skabte de kendte kostumer”.

Og så er der jo det der med de der Olsen Banden film.
Folk der kigger med, skal naturligvis ikke snydes, hvorfor “Olsen-banden ser rødt”, bliver sendt i direkte forlængelse af serie episode nummer 2.

“Olsen-banden ser rødt, er forresten også den Olsen Banden film, som TV2 sendte den 1. oktober 1988.
Den dag TV2 startede med at sende.

Netop denne film, er formodentligt den mest populære “Olsen-banden” film, da 1.201.293 har betalt for at se denne film i biografen.
Eneste film der – siden – har solgt flere billetter er “Titanic” og “Ringenes Herre: Eventyret om ringen”.
Olsen Banden dokumentar på TV2

Læs også  Det var Canons altså

Bag de mange Olsen Banden film, finder du Erik Balling og Henning Bahs, der naturligvis også vil være til at opleve i ugens to BTS episoder/dokumentarfilm, som TV2 allerede nu udråber til et “markant fyrtårn i dansk film- og kulturhistorie”.

Et andet sted, hvor Olsen-banden også var populære i 70erne, var i det nu tidligere DDR.
Derfor er der året igennem også en række udstillinger om netop denne filmserie, på – blandt andet – filmmuseet i Potsdam.

Olsen-banden blev slutteligt forsøgt genskabt i både Norge og Sverige, hvor serien hed “Olsenbanden” og “Jönssonligan”.
Olsen Banden dokumentar på TV2
“Olsen-bandens sidste bedrifter”, der også er blevet sendt på TV2, havde i 1995 2.658.000 seere, hvilket er det højeste antal seere til en spillefilm på TV2 nogensinde.

Seks af Olsen banden filmene findes blandt de 75 mest sete film på TV2, nogen sinde.

Her et par promoer
Billederne er fra programomtalen på TV2.

Olsen_banden_for_altid_20SEK from TV 2 Marketing on Vimeo.

Olsen_banden_for_altid_35SEK from TV 2 Marketing on Vimeo.