2800 millioner til filmen

Her over de næste 5 år, ser regeringen ud til at have besluttet sig for at afsætte 560 millioner årlige kroner til det som de kalder for “dansk film”.
Penge som regeringen, konkret kulturministeren håber på sørger for at filmbranchen lever videre og producerer en masse film.

Filmaftalen, der blandt indholder nye tiltag i forhold til de såkaldte “regionale filmfonde”, som ministeren mener skal “styrkes” suppleret med at der skal være en højere “fleksibilitet i støtteordningerne”.
Ny filmaftale på plads

Selve tiltaget, den såkaldte filmaftale 2019-2023, forklarer Mette Bock således:
-Dansk film står på et stærkt fundament, men der er brug for, at vi i de kommende år tilpasser filmstøtten, så der i fremtiden er danske film til alle. Vi har fortsat brug for de store samlende fortællinger i biografen, men filmstøtten skal også understøtte den nye medievirkelighed, hvor vi streamer og ser film på nye måder og i nye formater. Derfor skal filmstøtten selvfølgelig også være mere fleksibel og ikke præget af kassetænkning. For mig er det også vigtigt, at dansk film produceres i og fortæller historier om hele landet. Derfor styrker regeringen nu de regionale filmfonde – Film Fyn og Den Vestdanske Filmpulje – med 35 millioner kroner årligt. Samlet set holder vi filmstøtten på et ambitiøst højt niveau med 560 millioner kroner årligt. Min forhåbning med filmaftalen er, at der kommer ny energi og dynamik i dansk film i de kommende år, slutter hun.

Læs også  DR skal spare heftigt

I konkreter er der således 2800 millioner ( helt præcist 2.790,5 millioner kroner) over de næste 5 år, der skal styre dansk film, i forhold til udenlandske film og serier.

Den såkaldte “Kasseopdeling i støtteordningerne”, skal “mindskes”, så filmstøtten bliver mere smidig og fleksibel.

Der er afsat 160 millioner over de næste 5 år til “vækstlaget” og “talentudviklingen i dansk film via talentordningen New Danish Screen”. ( 32 millioner om året )

Der skal årligt bruges 10 millioner kroner, eller 50 millioner kroner over de næste 5 år til “udvikling af digitale spil”.
Ny filmaftale på plads
Filmstøtten skal ( skifte ? ) til at “have fokus på de unge målgrupper”. Således skal “mindst 25 procent af tilskudsmidlerne til spille- og dokumentarfilm skal have fokus på børn og unge”.

Såkaldt “mindre sælgende filmtitler” skal “være hurtigere tilgængelige på de digitale platforme til gavn for alle i hele landet”.

“Piratkopiering skal bekæmpes”, konkret i form af en “ny forbrugerkampagne og en politiindsats”

De “regionale filmfonde” – Filmfyn og De Vestdanske Filmpulje, skal have noget mere i støtte, konkret kommer de begge op på 47,4 millioner kroner om året, eller 237 millioner kroner over de næste fem år.

Du kan læse hele forslaget her.