PBS TV på vej ned af listen

I takt med at TV markedet bliver liberaliseret, følger seertallene til de såkaldte “hovedkanaler” faktisk med, nedad.

Derfor er der stadig flere – ikke TV medier – der er begyndt at – overveje – at lave specielle “programoversigter”, hvor dem der betaler og/eller er mere populære end PBS kanalerne, står “forrest” i programoversigten, mens PBS kanalerne gemmes væk ganske som DR3 og et par andre DR kanaler bliver gemt og glemt i en nær fremtid.

Udviklingen har i England fået hele BBC, Channel 4, Channel 5, STV og S4C til at spørge – i et åbent brev i en avis – om det ikke er “i orden” eller bare “en god ide” at lade PBS TV kanalerne “beholde” deres placeringer i “listen over TV kanaler” i avisernes “program oversigter”.

Ikke overraskende er det engelske TV marked, der ser ud til at være den nuværende Kulturministers inspiration, langt mere liberaliseret.
Og her har det længe været de kommercielle TV stationer der har “køb adgang” til at stå forrest og få “mest omtale” i de aviser der da godt lige vil tjene lidt penge på at sælge denne “service”.
snart ikke plads til DR i programoversigten

De samme broadcastere oplever samtidig at størrelser som Facebook, Amazon, Apple, Netflix og Google, for længst har droppet overhovedet at omtale PBS TV.
Både fordi andre betaler for at blive omtalt, og – naturligvis – fordi disse størrelser selv har “TV interesser”, som de er mere interesserede i at omtale.

Læs også  Befolkningnen skal spørges

Som braodcasterne skriver det i dette åbne brev:
-Global technology players have growing influence on what UK audiences discover when they turn on their screens. Increasingly they are becoming the gatekeepers to what we watch, but they have little interest in supporting and reflecting UK culture, in ensuring the news they supply is accurate and impartial or in distributing their operations across the UK, starter de og fortsætter.
-We are calling on the government to modernise the rules that help guarantee prominence for PSB (PBS) linear services and associated on-demand services, such as the BBC iPlayer, ITV Hub, STV Player, All 4, My5, and S4C Clic, to ensure they are fit for purpose as viewing habits change. Regardless of where you’re watching, which device you’re watching on, or who provides your television service, you should always be able to easily find PSB services and programmes in the UK, slutter de.

The PSBs ( sammenslutningen af PBS castere i UK ) har samtidig kontaktet Ofcom, der er en slags radioråd i England for at høre om de ikke også synes det ville være fint, hvis befolkningen fortsat blev gjort opmærksom på at PBS TV eksisterer.
snart ikke plads til DR i programoversigten
Detaljen ser ud til at være at op imod 80 procent af alle TV shows ikke længere bliver set på lineært TV i England, men derimod på Netflix.
Og da det jo betyder at uendeligt mange TV seere nu bruger længere tid på at se denne tjeneste end TV ( i hvert fald i forhold til serier ), forventer PBS casterne at der ikke går lang tid, før mange unge helt har glemt lineært TV, nu hvor der nærmest ikke længere bliver sendt noget til de unge ( hvorfor de ser stadig mindre lineært TV )

Læs også  Alle vil lokalt - det meste er stadig fra USA

Udviklingen med en egentligt “Netflix knap” på stadig flere TV bokse, betyder ydermere et farvel til endnu flere seere, vurderer BBC og de andre.

Broadcasterne synes at det er på sin plads at borgerne stadig får lidt ud af de 2.6 milliarder pund der (hvert år ) bliver investeret i PBS TV i England.
Uanset at kommercielle interesser mener noget ganske andet.

Den samme udvikling kunne sagtens komme her til landet på et snarligt tidspunkt.
Specielt nu hvor DR rent faktisk er så få kanaler, at der jo “ingen grund” er til at deres kanaler står “forrest”.
Desuden er det kun hovedkanalen der har seere nok til overhovedet at optræde på Top Tyve listen over de mest sete programmer.

Her det åbne brev i The Guardian.
https://www.theguardian.com/media/2018/oct/15/dont-let-tech-giants-bury-public-service-tv