Landets sendenet nu endnu mindre dansk

Der er sikkert ingen der kan huske så langt tilbage.
Men for noget der snart ligner 10 år siden, fik den lokale kulturminister, Brian Arthur, den ide at tage lidt penge fra blandt andet DR og via en tillægsaftale fra januar 2009 give dem lidt tilbage, samtidig med at TV2 også lige fik lidt “ikke ulovlig hjælp”.

Nemlig.
Det var dengang ministeren solgte sendenettet.
Et sendenet DR og TV2 indtil da ejede og som derfor ikke kostede dem noget at bruge ud over drift.

Ministeren synes dog at der skulle privatiseres og nu hvor mindst en af de to store broadcastere havde brug for lidt penge der ikke var i konflikt med EU lovgivningen, “tvang” ministeren altså DR og TV2 til at sælge for 1200 millioner kroner sendemaster og infrastruktur.

Historien har aldrig siden været oppe og vende.
Men nu hvor Agilitas, der er en paneuropæisk kapitalfond, igår, kunne fortælle at de netop har købt Teracom A/S og Digital Radio Teracom A/S (tilsammen “Selskabet” eller “Teracom Danmark”), har du gættet det.
Det var en strålende forretning for dem der købte sendenettet.

Teracom Danmark sælges til kapitalfond
Naturligivs ikke for kunderne, men sådan er det jo – tit – når man privatiserer med udgangspunkt i ideologi.
Teracom selv, skriver lidt stilfærdigt at de såmænd omsætter for lidt over 2 milliarder svenske kroner om året, hvilket selv med verdens mindste afkast ligner lidt af en elendig pris for et sendenet, hvis salgspris blev tjent hjem på mindre end 12 måneder.

Læs også  TV miljøet taber omsætning

Igen, det var der sikkert heller ikke mange der tænkte over dengang.

Uanset dette, så er det hele nu blevet solgt til en kapitalfond, der – må man formode – har planer om at tjene penge på den handel, hvorfor kunderne må til lommerne igen.
Det er i hvert fald en nærliggende tanke, nu hvor konkurrencestyrelsen er inde over denne handel, før den kan godkendes.

Kender du ikke Teracom Danmark er det landets største “totalleverandør af landsdækkende broadcast-netværk til både public service og kommercielle radio- og tv-stationer”, ganske som de “ejer og driver et landsdækkende netværk af mere end 34 høje sendemaster og 3.500 kilometer fibernetværk”.
Et netværk der forbinder “datacentre, sendemaster, knudepunkter, programudbydere og andre netværksoperatører”.

Teracom Danmark roder desuden med “landsdækkende IP- og broadcast infrastruktur”, og har en række “nationalt vigtige” arbejdsopgaver, der – i princippet – ikke er offentligt kendte.
Denne del af deres virksomhed kalder de for samfunds vigtig kommunikation.
Teracom Danmark sælges til kapitalfond
Kevin Iermiin, investeringsdirektør hos Agilitas og kommende bestyrelsesmedlem i Teracom Danmark, siger:
-Akkvisitionen passer godt ind i Agilitas strategi om at samarbejde med dygtige ledere og sammen investere i virksomheder med høje adgangsbarrierer,og som opererer i regulerede markeder, starter han og fortsætter.
-Det har været en fornøjelse at arbejde med ledelsen om at identificere fremtidige vækstmuligheder. Vi ser frem til at samarbejde med ledelsen og støtte deres vision om at skabe den førende infrastruktur- og managed service-udbyder kommunikationsløsninger i et reguleret marked med høje adgangsbarrierer, slutter han.

Læs også  Medieforliget er nu en realitet

Martin Calderbank, Managing Partner hos Agilitas, supplerer:
-Vi glæder os til at lave en management buyout af Teracom Danmark, og vi mener, at selskabet er stærkt positioneret til at fortsætte sin udvikling som Danmarks førende infrastrukturvirksomhed.

Endelig siger Martin Løbel, adm. direktør i Teracom Danmark:
-Vi er meget stolte over, hvad vi har opnået med Teracom Danmark og ser frem til at samarbejde med Agilitas om at videreudvikle virksomheden, slutter han.

Læs mere oom Agilitas Private Equity LLP her.
www.agilitaspe.com
Mere om Teracom A/S her.
www.teracom.dk