Panasonic og FujiFilm samarbejde realiseret

Vi er sikkert mange der ikke var klar over at Panasonic og FujiFilm tilbage i 2013 kastede sig ud i et spændende samarbejde om udvikling af en såkaldt “organisk CMOS”, der – kort fortalt – er bedre til at håndtere alle de ting en CMOS skal kunne håndtere.

Første kamera der ender med at få en sådan CMOS, bliver det kommende ( late 2019) Panasonics AK-SHB810, der er et 8K video kamera målrettet broadcast.

Bedste billede af at denne kommende sensor teknologi fungerer er at dette kommende kamera bliver udstyret med en egentlig global shutter, der – som bekendt – har det med at spise en masse lys.
Lys der – igen – plejer at være med til at gøre billederne skarpe.

Det problem har denne CMOS åbenbart lidt mindre af, hvorfor det kommende AK-SHB810 kunne blive ganske interessant.

AK-SHB810, er i den forbindelse en del af Panasonics 100 års jubilæum, der – som pointeret – er en kulmination af et samarbejde der blev indledt i 2013, med FujiFilm.
Panasonic og FujiFilm samarbejde vises frem på InterBee i november

Og nu hvor det ser ud til at den CMOS teknologi de har udviklet er “bedre” end den ellers nyeste BSI teknologi ( Back Side Illumination ), blandt andet fordi den er hurtigere og bedre til at “fange lys” og konvertere dette til “elektricitet”, har du gættet det.
Det kunne tænkes at være/blive de bærende principper bag de næste par generationers CMOS.

Læs også  IMT Vislink venner med Panasonic

Alene det faktum at den første CMOS er en 36MP 8K video 60fps global shutter ( baseret på OPF, organic photoconductive film principperne ) skulle være væsentligt bedre til at håndtere “high-speed noise cancellation” langt bedre, hvilket – som vi forstår det – er det evige problem med sensorer.
Når det skal gå stærkt ( for eksempel 60 fps ) skal der altså flyttes en masse strøm.
Og da der stadig skal være “slukket for strømmen” lige så mange som der er tændt, skal photosites i CMOS altså kunne tage lyset ind, og “glemme det” i en hulens fart.
Noget en global shutter hjælper med.
Dog ikke mere end at resten af elektronikken skal kunne følge med.
Panasonic og FujiFilm samarbejde vises frem på InterBee i november
Folk der ønsker en dybere gennemgang af principperne i denne CMOS teknologi, kan læse videre her.

Der som vi læser det inkluderer ( det er i hvert fæld tilfældet med AK-SHB810 ) et “electronically-controlled variable ND filter”, der enten er et klassisk variabelt ND filter, eller som det er i tilfældet med EVA1 en række fysiske NDS filtre der kan kombineret til at give fra ( cirka ) 0,6ND til 1,2ND.

Og hvis du virkelig vil vide hvorfor denne kommende OPF teknik er smart, så er det fordi den kan håndtere “Voltage controlled sensitivity modulation technology”, hvilket er måden at styre denne – nye – CMOS på, der er forskellige fra dem CMOS vi kender idag.

Læs også  Er dit indhold sikret på mobilen

Som vi forstår det, er det planen at præsentere en form for “status” på “Inter BEE 2018”, der bliver afholdt i Makuhari Messe, Chiba fra den 14. til den 16. november.

Som du har gættet betyder udviklingen hos Panasonic og FujiFilm ikke at der intet sker hos Sony.
Sony har blot ikke fortalt nogle om hvad de har på vej.
Og da de heller ikke er ude med nyt i forhold til 8K kameraer, der kunne bruges i 2020 til OL, kunne det sagtens tænkes at de også har planer om at løfte sløret for deres nyheder på samme “Inter BEE 2018”, hvor der altid sker en masse.
Panasonic og FujiFilm samarbejde vises frem på InterBee i november
Det er ikke kendt hvor eller hvornår Fujifilm har planer om at bruge denne nye sensor teknologi.