Og de bedste undersøgende journalister er

Weekenden har været fuld af relevante prisuddelinger.
En af disse var vinderne af FUJ-priserne 2018, der endte med at blive Eva Jung, Simon Bendtsen og Michael Lund, der er hovedkræfterne bag de mange afsløringer som Berlingske har været ude med om Danske Banks problemer med at følge nogen som helst form for lovgivning.

juryformand Tom Jensen motiverede blandt andet vinderne med at:
-Journalistikken er i krise, siger nogle. Det er løgn. Jeg vil næsten sige en forbandet løgn, sluttede han da han være med til at uddele den såkaldte “Hovedpris – FUJ’s Graverpris.
Han fortsatte:
-Mens sagen nu granskes af bagmandspolitiet i Danmark og Estland, har de tre journalisters fænomenale indsats allerede haft adskillige konsekvenser: Blandt andet for Danske Bank-aktien. For formanden for Finanstilsynet, der er gået af. Og for Danske Banks topchef, Thomas Borgen, der som konsekvens af dette stykke fremragende gravearbejde af ypperste, internationale kaliber også forlod sin post, sluttede han.

EN anden pris, var den såkaldte “Metodepris”, der gik til Jacob Kragelund, Morten Mouritsen, Jeppe Facius, Anders Peter Mathiasen og Kristian Jessen.
De arbejder i det daglige for Dokumentarkompagniet og havde lavet en produktion til TV2, der understreger at TV stadig har brug for “gravere”.
Bedste FUJ journalister 2018 fundet
Prisen gik konkret til dokumentarserien “Drabet uden lig”.
Her var motivationen, blandt andet:
-De fem journalister iværksætter i denne True Crime-serie en egentlig politiefterforskning: De “genafhører” alle vidner og får ad den vej nye spor. De sender it-udstyr til tekniske undersøgelser i Norge. Og de formår via deres årelange og vedholdende arbejde at finde en varevogn med forbindelse til en af de dømte – en varevogn, som de med hjælp fra polititeknikere og dna-eksperter påviser, indeholder blodspor fra Henrik Hauberg Madsen. Journalisterne gør dermed det, som politiet ikke formåede i løbet af tre års efterforskning: De finder via deres imponerende, undersøgende arbejde – via deres metode – et teknisk bevis, der fjerner tvivlen om et justitsmord og underbygger, at Henrik Haugberg Madsen blev dræbt, forklarede juryen videre.

Læs også  TV Midtvest buldrer videre nu med ny tv-app

Aktualitetsprisen gik til Frederik Brun Madsen.
Igen for en TV dokumentaren.
Denne, “De perfekte vidner”, afslørede problemer i retssystemet, der var så grimme at “flere retssager måtte gå om, fordi vidner og anklagemyndighed havde aftalt vidneudsagn”.

Juryen motiverede videre:
-Afdækningen krævede samkøring og analyse af tusindvis af dokumenter. Men grundigheden betalte sig. “De Perfekte Vidner” endte med at afsløre dybden af en helt uholdbar praksis, hvor anklagemyndighed og politifolk afstemmer, hvad der skal siges i retten på en måde, som ender med at stille grundlæggende spørgsmål ved, om de anklagede fik en retfærdig behandling i retssystemet, sagde juryens blandt andet.

Slutteligt var der også en vinder af den såkaldte Formidlingspris.

Her løb Peter Eggert Vesterlund, Cecilie Frydenlund, Amalie Kønigsfeldt, Frauke Giebner og Sandra Brovall med prisen for “De misbrugte filmbørn”, hvor disse TV2 journalister, samt selskabet Impact Film og Politiken, sammen kunne forklare et “systematisk misbrug af børn i den danske filmbranche”.

Motivationen var:
-Journalisterne har gravet en sandhed frem, som har været gemt væk i årtier. Men gennem et kæmpe kildearbejde og en stærk fortælling på tv og web lykkes det for journalisterne at formidle, hvordan voksne har manipuleret med børn og er sluppet af sted med gentagne seksuelle overgreb. Samtidig forfølger journalisterne sagen hele vejen op til nutiden og om på den anden side af jorden, sluttede juryen.

Læs også  Viaplay nået til Finland

Juryen bnestod i den forbindelse af Tom Jensen, Christina Agger, Valeria Helander, Carl Emil Arnfred, Anne Skjerning, Morten Halskov, Dorte Schou, og endelig Martin Kjær Jensen.
Du kan læse mere om FUJ her.