Folk sjæler som aldrig før

En ny tendens ser ud til at være at folk der stjæler i butikkerne, ikke længere gør det i det skjulte.
De vælger i stedet at gøre det i fuld offentlighed. Åbenbart som en slags reaktion på at politiet jo alligevel ikke kommer, da de – som regel – er inde og passe på at folk ikke smadrer hinanden ved en af de mange voldelige fodboldkampe.

TV2 er i den forbindelse på vej med en ny dokumentarserie, der hedder “Hvor er politiet”, der blandt andet handler om at “grupper af unge stjæler uhæmmet i landets dagligvarebutikker”, helt uden at det har den mindste konsekvens.

Politiet kommer jo ikke alligevel.
Så de unge er lodret ligeglade, og fylder nu bare indkøbs kurven op, og går uden at betale.

Desværre er det nu så udtalt et problem, at “butiksejere over hele landet er oprørte”, som Brian Rosenstand, ejer af Meny i Valby fortæller:
-De kommer ved højlys dag og slæber kasser ud af butikken. De er fuldstændig ligeglade, selv om der er overvågning. De ved, at politiet ikke kommer, starter han og fortsætter.
-Rigtig mange butiksejere dropper at anmelde tyverierne til politiet, fordi politiet ikke gør noget. Vi hører intet tilbage, selvom vi har gode billeder af tyvene, slutter han.
butiks tyverierne har taget et enormt omfant
Brian Rosenstand er ydermere bestyrelsesmedlem i De samvirkende Købmænd, der repræsenterer 1.400 dagligvarebutikker over hele landet.
Og selv om at det ikke kan undre, er han og de mange andre ejere dybt forundret over politiets totale fravær.

Læs også  Eurosport går lidt mere Ultra HD

Brian Rosenstand vurderer selv at hans butik alene taber en million kroner om året. Nu hvor stjålne varer uanset hvor mange billeder der er af tyvene, jo ikke “kan forsikres”.
Vurderingen er ydermere at “tyverierne er organiserede og at stjålne varer ender bl.a. i kiosker og hos grønthandlere”.

Det er ikke overraskende en del af den tese som TV2 vælger at “efterprøve i to dokumentarprogrammer” der kigger på “butiksejernes påstande om både politiets indsats, og hvor de stjålne varer ender”.

TV2 har sågar fundet en “meget erfaren butikstyv”, der “gang på gang blevet taget af butiksdetektiver”, blot for at få at vide at “de har måttet lade hende gå, fordi politiet ikke havde tid til at komme og anholde hende”.
Selv når politiet kom, lod de hende også bare gå igen, forklarer den kvindelige tyv videre.

Selv politiet er enige.
Thomas Vesth, politiassistent fra Midt og Vestsjællands Politi, ved at der allerede nu er “mere end tusind sager alene i hans afdeling, der slet ikke er blevet åbnet endnu”.
Heldigvis er det slet ikke politiets fejl, men derimod “politireformen fra 2007”, der er problemet.

Han siger:
-Der er simpelthen ikke folk nok til at løse de opgaver. Jeg har set masser af sager, hvor vi kender gerningsmand, men alligevel må lade dem gå fri, slutter han og bliver suppleret af Peter Ibsen, der har været formand for landets politibetjente.
Og så var han “med til at forhandle politireformen i 2007, på plads”.
Han siger:
-Vi har altid brystet os af, at dansk politi var borgernes politi, som borgerne kunne regne med. Det må vi nok desværre sige er gået tabt, slutter han.

Læs også  Gang i Reersø

Der er premiere den 19. og 22. november på hovedkanalen.
TV2 forventer at følge op på historien i deres store nyhedsudsendelser.