Fonden der bare ikke kan holde op med at få fede ting til hovedstaden

Copenhagen Film Fund, der fortsat er pænt udsat henne i 2019, hvor Københavns Kommune har besluttet at de hellere vil støtte lidt byggerier eller endnu en Metro, end kulturen, klarer sig nok alligevel.

Fonden har nemlig ikke skruet ned for ambitionerne og kan således nu skrive “Gentleman Jack”, på CVet over produktioner de har støttet og på den måde fået til hovedstaden, hvorfor dette “historiske BBC/HBO drama”, nu er ved at blive skudt færdigt i København.

Det hele er – naturligvis – fortsat lidt hemmeligt, da “Gentleman Jack” jo end ikke er optaget færdigt, og derfor hverken har premiere dato eller noget som helst andet.
Det er som eksempel også derfor vi kun har dette billede fra produktioner.
Omvendt ser det ud til at produktionen “shoppede lidt locations” og med lidt godt arbejde fra Copenhagen Film Fund, endte med at skyde i hovedstaden og i de “royale gemakker på Gavnø Slot”.

“Gentleman Jack” er også årsagen til at der har været “hestevogne i fakkeloptog mod Amalienborg” andre “billeder” rundt om i byen her på det sidste.
Location har – ud over hovedstaden – også strukket sig ud til Næstved, hvor der – åbenbart – er et slot, der kunne netop det som BBC/HBO havde brug for.
I en anden produktion
I bedste stil ser det ydermere ud til at Sofie Gråbøl spiller med i denne produktion, hvor hun er “Dronning Caroline Amalie”, overfor Suranne Jones, du måske kender fra “Doctor Foster”.
Suranne Jones spiller Anne Lister, der var en “britisk godsejer, som i det 18. århundrede skubbede til de sociale normer i England og verden over ved at være den første kvinde til at leve i et officielt lesbisk forhold”.

Læs også  De kreative erhverv får 28 boosts

Og nu hvor hun åbenbart var forbi København – dengang og dermed ude i virkeligheden – ser det ud til at BBC og HBO fandt frem til at det var på sin plads at “snakke med København” om mulighederne for at optage lidt her.

Resten er – som de siger det – historie, og betyder at hovedstaden og Næstved nu bliver et par flotte locations i en “kostume miniserie”, der – indtil videre – kun lander på HBO USA og BBC ( America/UK ?).

Thomas Gammeltoft, direktør i Copenhagen Film Fund, forklarer:
-“Gentleman Jack” er en højprofileret miniserie, som bliver vist på BBC og HBO i USA. Vi får altså centrale lokaliteter i København og omegn på skærme over hele verden samtidig med, at produktionen bruger fem gange fondens investering på dansk talent, arbejdskraft, udstyr, hotel og forplejning. Med en dansk stjerne som Sofie Gråbøl i en central rolle har denne produktion så at sige hele pakken set ud fra vores investeringskriterier, slutter han og når lige at forklare at Copenhagen Film Fund, blot har investeret 1,5 millioner kroner i produktionen der forventes at koste producenten omkring 7 millioner kroner i lokal arbejdskraft, og tjenester.

Rygter vil i den forbindelse vide at produktionen havde overvejet at blive i England eller tjekke Tyskland ud.
Pengene og det gode arbejde af Copenhagen Film Fund fik dog overbevist Lookout Point, der producerer for BBC at det ville være både mere autentisk og suppleret med lidt gryn, at optage rundt om “på Sjælland på udvalgte lokaliteter”.

Læs også  Ursa Mini på spillefilm

Instruktør ( på IMDB er hun udelukkende krediteret som forfatter ) på serien, er Sally Wainwright, der i følge Copenhagen Film Fund “havde et klart ønske om at filme i København”.

I den forbindelse er det Sarah Harding og Jennifer Perrott der hver er krediteret for at have instrueret 4 af de i alt 8 episoder.

Laura Lankester, der er executive producer på serien siger:
-Af hensyn til tv-seriens autencitet var det afgørende for Sally Wainwright og produktionsholdet, at “Gentleman Jack” blev skudt i København. Hovedpersonen Anne Lister var en passioneret rejsende og besøgte byen i 1830’erne. For at kunne vække hendes oplevelser derfra til live, føltes det vigtigt at lægge optagelserne dér. Copenhagen Film Fund har været en helt afgørende samarbejdspartner i forhold til at få det til at lykkedes, og vi er meget taknemmelige for deres støtte, slutter hun.

Copenhagen Film Fund er i den forbindelse ude med lidt af en bøn.
Skal der ligges internationale film- og tv-produktioner i hovedstaden i 2019 må Københavns Kommune til lommerne.
Kommer de ikke det, mister fonden deres “hovedbidragsyder”, hvorfor planen derfor ser ud til at være “overlevelse og stilstand” indtil Københavns Kommune igen kan finde lidt gryn til fonden, i deres budgetter.

Thomas Gammeltoft, forklarer:
-De store internationale film- og tv-produktioner flytter til de lande, der tilbyder finansiering til gengæld for forbrug af lokal arbejdskraft, studier og locations. Derfor er det altafgørende for et land at tilbyde økonomiske incitamentsordninger, hvis det ønsker vækst og udvikling af talent og kompetencer i den hjemlige branche. I dag er Danmark det sidste land i EU, som ikke har eller er ved at indføre en national incitamentsordning for film og tv-produktioner, starter han og fortsætter.
-Copenhagen Film Fund har ikke blot skabt vækst og arbejdspladser gennem sine investeringer i film og tv – men også medvirket til at profilere og brande København for omverden. Det arbejde lider et alvorligt knæk med den manglende opbakning til fonden, slutter han.

Læs også  Jesper Dahl ny direktør for Viacom i Norden

Der skulle – efter sigende – og ubekræftet være premiere på “Gentleman Jack” på BBC One i England og på HBO i USA foråret 2019.
Serien vil kort derefter, måske endda så tidligt som 24 timer efter England, finde serien på HBO Nordic.

Her lidt IMDB credit:
Sally Wainwright
Lookout Point
Marlow Film Productions
Anne Lister ( Suranne Jones )


Copenhagen Film Fund har trukket et utal af produktioner til “Greater Copenhagen” fra 2013 tikl 2018.
Konkret er der blevet investeret 77 millioner kroner i 36 produktioner, der har resulteret i en målbar investering i “Greater Copenhagen” på 293 millioner kroner ( løn og tjenester )
Omregnes disse tal til BNI – bruttonationalindkomst, har fonden tjent 41 til 76 millioner kroner ind til staten.
Dette tal kan igen omregnes til 108 – 153 årsværk i perioden.

Produktioner de har været inde over er:
“Kongens Valg”
“The Danish Girl”
“Broen sæson III & IV”
“Wallander”
“Greyzone”
“Bølgen”
“Sig det er løgn”
“Luis”
“The house that Jack Built”
“The Untamed”
“Gentleman Jack”
“Krypton”
“Midnight Texas”
“Longway North”