Hvis du arbejder med 4K DCI

Noget tyder på at AJA er kommet sig over deres uheldige kamera, som ingen taler om mere.
Til gengæld kunne det sagtens være et interesant emne at tale om deres nye Kona 5, der er deres nye topmodel.
En model der kan håndtere – en hulens masse – video, og det i en fart.

Løsningen, der er helt ny og som vi forstår det reelt kun er blevet vist frem på InternBee i sidste uge, er et “8-lane” “PCIe 3.0” I/O kort, der kan flytte netop så meget video at man kunne blive helt bange.

Som vi læser det, er er specs at der kan flyttes flere samtidige HFR 4K/UltraHD, 2K/HD, SD, Deep Color og/eller HDR ( der også kan være HLG ) på et enkelt kort i kvaliteter der ser ud til at understrege at virkeligeheden for længst er gået – mindst – 10-bit 4:2:2 og ofte 4:4:4 i et12-bit color space.
Der er fart på Ajas nye Kona 5 kort

Alt sammen noget Kona 5 håndterer som ingest via en pose 12G/6G/3G-SDI stik, der kan suppleres med HDMI 2.0 ind eller ud også.
Alle BNC stik er således bidirectional 12G-SDI porte, der – godt nok – kun kan flytte 12Gbit/s den ene eller den anden vej.
Til gengæld er der flere “huller” så du kan godt flere ting samtidig.

Læs også  Få fingrene i Vlog og lidt til

Som vi forstår det på salgs materialet, er der et “hul” på omkring 2,5GB i sekundet til write ( på dit raid ) og op imod 3GB read på et – om muligt – endnu hurtigere raid.
Det er med andre ord en løsning der er bygget til dem med behov for at kunne flytte ekstremt meget data/video, meget meget hurtigt.

Som pointeret er der fuld support for HDR i form af HDR10/HLG/Dolby Vision® out ( kræver 12bit support i softwaren ), der – desværre – fylder så meget at de – ellers pænt hurtige – 12G BNCer ikke længere kan være med.
Derfor er output af den type data henlagt på HDMI 2.0 udgangen.

Som du har gættet kan et Kona 5 kort gøre livet endog meget lettere for de fleste der roder med opløsninger der blot er en lille bitte smule højere end 1080i.
Og selv om at der ikke er tale om specielt meget hardware acceleration, kan der omvendt ingen tvivl herske om at i/o går sygt meget hurtigere med sådan et kort, og at det jo vil afspejle sig i en arbejdsproces, der flytter en masse data.
Der er fart på Ajas nye Kona 5 kort
Prisen på kortet afspejler tilsvarende hvem målgruppen er.
Kortet er nemlig prissat til 2995 dollars.
De internationale priser er end ikke fastsat endnu.

Læs også  Adobe er godt oppe i skyen

Det skulle være muligt at montere kortet i eksterne Thunderbolt 3 kasser, hvilket – i princippet – burde betyde at det er muligt at bruge den fulde Thunderbolt 3 båndbredde til at hente “data” og “video” med, ganske som der kan gemmes ligeså hurtigt.
Der er fart på Ajas nye Kona 5 kort
Igen.
3GB i sekundet x2 er nok pænt optimistisk på en bærbar, uanset hvor mange Thunderbolt 3 stik dit monster har.

Kortet skulle kunne fungere under macOS, Windows og Linux.
Er du udvikler, findes der et AJA SDK der giver 8K 60p support.
Dette skulle – mest – være tænkt som “eksperimenterende”, da 8K jo gerne skulle ende i 120P, hvorfor det – formodentligt – kræver flere kort, blot at flytte 120P.
Igen.
SGO Mistikas Ultima 8K System, blev vist frem på InterBee.
Og da det er en 8K grading system, der vel sagtens kan håndtere 8K i 120fps, gætter vi på at de har et par – eller flere – AJA OEM kort nede i motoren, der kan flytte de enorme mængder data 8K 120P må kræve.

Blot lige for en god ordens skyld.
Kortet er fortsat så nyt at det reelt ikke kan bruges, endnu.

Ingen af producenterne af ingest/PlayOut har – endnu – fået skrevet deres software om til at supportere Kona 5 ( der er som regel fuld support for Kona 4).
I den forbindelse er det – endog særdeles spændende -at se at både Adobe Flash Media Live Encoder og Telestream Wirecast, har fuld support for Kona 5 til streaming.
Gad vide om det så er i fuld 8K60P eller “kun” i 4K HDR10.

Læs også  Atomos opgraderer Shogun Inferno

Her lige en ældre “case” fra SGO Mistika, der understreger at deres løsning er pænt spændende.

SGO Customer Case Study- Bad Robot, Star Trek Into Darkness from SGO on Vimeo.