True Crime på TV2

Seere der bare ikke kan få nok at den nye “True Crime” trend kan glæde sig over at TV2 nu er på vej med en serie om emnet.
Desværre blot på to afsnit.
Igen.
Det er en sand historie, så det er nok på sin plads at se det hele.
Og måske også lige tjekke genudsendelsen ud, hvis det hele bliver lidt for komplekst.

Historien, denne gang er Jytte Refsgaard, der “forsvandt på Thulebasen i 1977”.
Og selv om at mange har prøvet, er der fortsat ingen der har fundet hende her 40 år senere.

Noget der fortsat generes familie, venner og kolleger, der her 40 år senere har levet et helt liv i “i uvished om, hvad der skete med Jytte Refsgaard på Thulebasen”.

Heldigvis har de – og vi andre – TV2, der nu fortæller “om deres oplevelser”, i denne “true crime-serie”, der kommer til at hedde “Thulemysteriet – kvinden der forsvandt”.
kollegaen der stadig savner
Selve historien starter tilbage i 1977 i juli, hvor den dengang 28-årige Jytte Refsgaard, tog hendes blå træningsdragt på, for at løbe en tur på Thulebasen.
Noget hun havde gjort før.
Så mange gange at hun vidste hvor langt tid turen tog, hvorfor hun “havde tændt krøllejernet” hjemme på værelset, så dette var klar når hun kom tilbage.
Hun kom bare aldrig tilbage.

Læs også  TV2 Echo hitter mener TV2

Derfor har hendes familie, venner og kollegaer – her de sidste 40 år – “levet i uvished om, hvad der skete, da Jytte forsvandt”.

TV2 er dermed det “sidste forsøg på at finde ud af hvad der skete”.
En historie der ser ud til at have tråde til Tjekkiet og til USA, hvor der sidder en dømt drabsmand i et fængsel der.

Premieren der er den 26. november kunne med andre ord tænkes at give en del af svarene på hvad der rent faktisk skete der i 77.

TV2 glæder sig i den forbindelse over at “true crime genren” er “med til at forny dokumentargenren”.
Kanalchef, Lotte Lindegaard, siger:
-Dokumentarer er et kerneområde for TV2, og det er både interessant og nødvendigt for os at afprøve nye virkemidler og fortællemåder, som det sker i true crime-genren. Som public service-virksomhed lever og ånder vi for dansk indhold, som vi også føler et ansvar for at forny – for eksempel ved at give plads til innovative, nye fortællinger inden for genren, slutter hun og bliver suppleret af Nils Bomann, der er redaktør og idémand bag programmerne.

Han siger:
-Vi har fravalgt den klassiske løsning med en TV vært, som fortæller for at give mere plads til de medvirkende – dem, der kendte Jytte Refsgaard, og dem, der oplevede mysteriet udspille sig. Det synes jeg giver en nær og stærk fortælling, slutter han.

Læs også  PGA Touren op på næste niveau

Nils Bomann har tidligere arbejdet med “Rejseholdet – jagten på en morder”, hvor han “blev han inspireret til at tage fat i uopklarede sager, hvor personer forsvinder sporløst”.
Og det er jo netop sådan en historie “Jytte Refsgaard fra Thulebasen” er.

Han har i forbindelse med research til serien været i både Grønland og i USA for begge steder at hente aktindsigt, herunder i en sag mod Stuart Duke der var ansat på Thulebasen fra 1974-77.

Nils Bomann forklarer:
-Der er mystik forbundet med sager, som ikke er blevet opklaret, og når den efterlyste ikke er fundet, er der stadig håb. Vi forsøger at finde svar på de spørgsmål, Jytte Refsgaards familie og venner har undret sig over, siden hun forsvandt i 1977, slutter han.

Her en promo for serien.

Thulemysteriet – Kvinden der forsvandt (1:2)_Lang from TV 2 Marketing on Vimeo.