Alle vil lokalt – det meste er stadig fra USA

De gode mennesker på Mediavision har kigget lidt på den ofte omtalte udvikling at EU gerne ser – eventuelt med tvang – at der mest bliver streamet er “lokalt”, helst både produceret på det lokale sprog, og af lokale filmarbejdere.
Det er desværre nu så sjældent at det sker.

EU er – lidt modsat vores kulturminister – på vej med en “lov om hvor meget udenlandsk der må være på streamtjenesterne”.
Og selv om denne ikke er på plads endnu, bortset fra at der mindst “skal være 30 procent lokalproduceret”, så er 30 procent nok en kende ambitiøst.

Som eksempel er blot ( omkring ) 10 procent af indholdet på de “svenske” streamtjenester der er “lokalt produceret”, i dag.
Ikke overraskende er omkring 45 procent produceret i USA, der – åbenbart – er stor leverandør af indhold til ( de ofte amerikanske ) streamtjenester.

Det der – i den forbindelse – slet ikke er på plads, er definitionen af hvad der er “lokalt” og hvad der ikke er.

Og nu hvor hverken truslen om at Netflix og de andre skal “indeholde” 30 procent lokalt (?) produceret indhold, samt hvad lokalt overhovedet er, kan hverken den eksisterende – eller den kommende – lovgivning, sættes i værk, før sådanne detaljer bliver defineret.

Læs også  Kulturminister inde over eSport

Ud over at der er meget amerikansk indhold, på disse streamtjenester, er der faktisk “forbløffende lidt skandinavisk indhold”.
Netflix Amazon og HBO Nordic kan blive tvunget til at købe flere lokale produktioner
Igen.
De kære mennesker på Mediavision, har også kigget på det danske marked, kan dog fortælle at det ikke kun er i Sverige at dette problem eksisterer.
Danmark er som Sverige oppe på omkring 45 procent udenlandsk ( læs amerikansk ) indhold.

I konkreter er der omkring 20000 timers svensk indhold på de “svenske tjenester” hvilket er under en tredje del af hvad der er af amerikansk indhold.
Tallene der alle stammer fra Q3 i 2018, kigger således på alt fra Netflix til Amazon og HBO Nordic, der – ganske enkelt – ikke investerer ( særligt meget/noget som helst ) i Europæisk indhold.
Noget både EU og de lokale regeringer begynder at mene at de skal gøre.

Det kommende lovforslag, der heller ikke er helt på plads ( for eksempel hvornår det skal stilles og hvor ) kan omvendt tænkes at betyde at giganter som Netflix, Amazon og HBO Nordic enten investerer ( heftigt ) eller dropper deres virke i Europa.

Problemet i den forbindelse er – slutteligt – kunderne.
Her vurderer Mediavision at op imod 80 procent af disse at netop køber adgang til indholdet, fordi det er amerikansk.

De lokale serier kan de – som regel – finde hos de lokale PBS stationer, og så ellers supplere op med hvad streamtjenesterne så ellers finder på.
Det til trods vurderer Mediavision dog fortsat at lokalt indhold er “vigtigt”.

Læs også  Producentforeningen er pænt uenige

Marie Nilsson VD for foretagendet siger:
-Lokalt innehåll är mycket viktigt för de skandinaviska bolagen i kampen om tittarna. Ökade satsningar från amerikanska bolag riskerar att driva konkurrensen ytterligare. För att uppfylla kvoterna måste sannolikt massiva satsningar göras från amerikanskt håll kommande år, slutter hun og forventer dermed at det i en ikke fjern fremtid bliver defineret hvad de omtalte 30 procent “lokalt indhold” rent faktisk betyder.

I bedste tilfælde kunne det betyde at giganterne “bliver nødt til” at investere i lokalt produceret indhold, skabt af andre end de 2-4 største film selskaber i Norden.