DRs streaming succes nu i +4Mbits

DR ser ud til at have opdaget af de unge rent faktisk tilvælger kvalitet og at de – specielt når de streamer – nærmest kræver den højeste mulige kvalitet.
Ellers gider de ikke være med.

Noget DR har taget til sig, hvorfor de – øjeblikket – ser ud til at være ved at konverteret en god del af deres digitale indhold til en “væsentligt højere” kvalitet, end seerne normalt er vant til.

DR har således – indtil nu – og gør det fortsat – kun tilbudt deres indhold online i 720P, i hvad der svarer til – op til – 3 Mbit/s.

Ikke ligefrem overvældende.
Nu er en del af deres indhold dog endelig på vej op på 1080P, hvilket ser ud til at hæve båndbredden/bitrate til 4,5 Mbit/s, hvilket fortsat ikke er overvældene i forhold til HD hos andre udbydere der længe har været oppe og kigge på 8-15 Mbit/s.
DRs 1080P stream vokser til 4,5Mbit/s

DR lover det til trods at “seeren ( nu ) får en bedre billedkvalitet”.

En kvalitet der dog skal taget med en række forbehold.
DRs 1080p stream er nemlig kun forbeholdt en endog særdeles lille og pænt eksklusiv gruppe af formater.

Der er således blot omkring 100 formater og enkelt produktioner der overhovedet findes i den nye høje 1080P kvalitet.

Læs også  FilmLight afholder colour masterclass

Mikkel Müller, Underdirektør samt chef i DR Teknologi, siger til Flatpanels:
-Indenfor den sidste måned har vi øget bitraten på on-demand indhold, så den nu går op til 4,5 Mb/s. Vi kigger på at gøre det samme på live-streaming, men jeg forventer, at det tidligst bliver i foråret, starter han og fortsætter.
-Den anden ændring er, at vi også er begyndt at lægge on-demand indhold ud i 1080p opløsning. Der er cirka 100 stykker indhold, som ligger tilgængeligt i 1080p på nuværende tidspunkt, slutter han.
DRs 1080P stream vokser til 4,5Mbit/s
Blandt de formater der for fremtiden kunne tænkes at blive distribueret online i 1080P, ser ud til at være unge formater, og smallere produktioner der – på sigt -dog ser ud til at gælde alt nyt.
Formater som “Doggystyle”, “Simons Superkræfter: Tankens Kraft”, “De skadede patienter og Hunkøn” ( en enkelt episode, 3:6) og mere, som DR ikke har oplyst hvad er.

Som vi var inde på det i sidste uge, er ( både TV2 ) og DR overgået til udelukkende at streame via Amazons AWS og ( DR ) Akamais tjenester.
Og det er – formodentligt – derfor at det nu er blevet muligt at opgradere da DR har en 200 millioner kroners aftale med netop AWS/Amazon om at de streamer/distribuerer alle de strømme som DRs seere henter.

Læs også  Oversete Amazon Prime er ret store

Mikkel Müller forklarer videre:
-Hvad angår det indhold, vi selv producerer, så er vi ved at opgradere på tekniksiden og workflow, så vi også kan tilbyde dette i den højere kvalitet. På sigt forventer jeg, at det meste streamet indhold vil være i 1080p. Nyhedssiden vil indtil videre være en undtagelse, blandt andet fordi råmaterialet, herunder interviews og arkivmateriale, er i blandet og ofte lavere opløsning, slutter han og understreger dermed at DRs nyheder end ikke bliver produceret i 1080P.

Som vi fortstår det, betyder opgraderingen af de streams som DR sender ud, at signalerne hos YouSee og Stofa også – på sigt – vil stige i kvalitet.
Læs bitrate.

Hvornår det sker, og hvor meget denne bliver hævet med, er fortsat ukendt.

Mikkel Müller forklarer videre:
-Vi arbejder med kvaliteten løbende og når teknologien er klar og testet internt, så indfører vi forbedringerne. Både med hensyn til bitrate og opløsning, og det skal selvfølgeligt også hænge sammen omkostningsmæssigt. Indsatsen går lige nu på streaming. DRs flow-tv kvalitet er fast defineret i sendenettet, så det er på streaming, at seerne vil se løbende forbedringer i billedkvalitet. Med 1080p på DRs streaming har man en højere opløsning end på DRs flow-tv, men der er naturligvis også andre faktorer, der har betydning, slutter han.

Læs også  Dplay inde i kampen om august

De store streamtjenester som Netflix og Amazon, streamer i op til 6-7 GB ( ikke Gbit/s ) i timen, hvilket er i omegnen af 15Mbit/s eller ( lidt mere end 3x den kvalitet DR streamer i ).
Denne kvalitet er dog UHD, mens bitraten på 1080P – i øjeblikket – lettere uafklaret, da Amazon Prime ( i foråret ) skruede deres kvalitet ned til det halve. ( i USA )
Som vi forstår det, er kvaliteten nu igen steget, så 1080HDp nu – igen – er oppe på 3-4GB ( ikke Gbit/s ), hvilket ( igen og cirka ) svarer til 2x DRs nye 1080P kvalitet.
Både Amazon og Netflix vurderer at deres UHD signaler kræver en dedikeret 15 Mbit/s forbindelse.
HBO Nordic ( gætter vi på ) følger med i det nye år hvor de skulle have planer om at etablere en række tjenester ( i USA, og formodentligt på deres fremskudte markeder, der inkluderer DK/ HBO Nordic ) ( vi gætter på at en eller flere af disse kommer i en UHD version )