Lys der bevæger sig

I takt med at stadig flere af de store shows, helt eller delvist overgår til såkaldt “moving light”, er det vel på sin plads at tjekke lidt op på om dette lys rent faktisk bliver bedre, eller stadig har brug for at blive suppleret med en masse “grundlys til TV”.

Det korte svar ser ud til at være at det ikke længere er tilfældet.
Sidste års store nyhed ( har reelt først ramt markedet i Q2-3 stykker i 2018 ), ser i hvert fald ud til at kunne det der skal til, hvilket – sagtens – kunne tænkes at hænge sammen med at der er en hulens masse lys i de nye “MegaPointe” der kommer fra Robe.
Som du kan se det på billederne er der ikke gang i specielt meget andet end netop “MegaPointe” hoveder.

Robe ser ud til at styre Moving light markedet med MegaPointe

Eller rettere.
Der er 60 MegaPointe lamper, igang.( 2.2 millioner lux @ 5 meter ), suppleret med 18 x BMFL Blades ( 250,000 lux på 5 meter ), og 20 x LEDBeam 150 (12.200 lux @ 5 meter ), der blev brugt på “The Transmission Festival”, der hvert år bliver afholdt på O2 i Prag, i Tjekkiet.
Som du har gættet det, var de mange “trance-lovers” mere end tilfredse med lyset og oplevelsen, der kom op i næste gear.

Bas Kemper, der designede lyset, har i den forbindelse ikke en masse lastbiler fulde af lamper, hvorfor det hele blev lejet i Slovakiet, hos Ministry Rental Services, der åbenbart heller ikke kunne klare opgaven, hvorfor RentAll var med inde over.

Læs også  GoPro prøver med Fusion

Da det hele skulle optages som du kan ses nederst hvor vi har fundet to hele koncerter fulde af det – meget moderne – musik der er festivalens kendetegn, blev “TV delen” hurtigt inddraget, da netop moving light har det med at drille TV kameraer.

Derfor gik Bas tidligt i dialog med “The VJ Vision Impossible collective”, der er det “video design” og “content production” selskab der står bag den ( del af ) den visuelle produktion.

Og – igen – som du kan se på videoerne nederst har de ydermere også skabt en række “scenic video deco banners”, der på dansk må hedde dekorationen, som blandt andet Bedrich Vlach har stået bag.
Han er fra Promo Production i Tjekkiet.
Robe ser ud til at styre Moving light markedet med MegaPointe
Rent spec mæssigt er de nye MegaPointes baseret omkring en ( ny ) Osram Sirius HRI 470W RO pære, der giver 2.2 millioner LUX på 5 meters afstand. ( er født til og virker kun med MegaPointe )
Dette skal – naturligvis – tages med det forbehold at det lys der kommer ud af en MegaPointe bliver spredt i 1,8 grader og op til 42 grader, hvilket ( gætter vi på ) aldrig bliver brugt som “en lyskilde” på denne lampe.
Der er en bunke motorer og roterende glas i enheden, der – som et af mange – eksempler kan skabe 12 samtidige – men varierende – “beams” og/eller “flower” effekts.

Læs også  Haivision ude med next Gen. Video Encoder

Det er muligt at “shape” alt med en – ligeledes ny – “effects engine”, der både kan “til skære” formen på lyset, ganske som denne kan styre et utal af “studders”, “Shutters” og helt sikkert meget mere.

Den kreative ide med de mange lamper var at skabe en “mur af lys” der gik hele vejen rundt om den – voldsomt store – scene, da der jo ellers ikke var plads til de mange betalende gæster.
Robe ser ud til at styre Moving light markedet med MegaPointe
Lamperne var så ellers grupperet i grupper af 3, så de kunne programmeres på forhånd og løbende ( live ?) kunne gøre hvad lysdesigneren nu fandt på.

Transmission festivalen der allerede er kendt for et af verdens største “lysshows”, gik med andre ord op i næste gear, hvilket må formodes at have været nødvendigt nu hvor tilsvarende fester i Australien, på Ibiza, samt størrelser som “Burning Man” i USA og Tomorrowland i Belgien forsøger at tilbyde lignende oplevelser ( specielt Tomorrowland denne sommer brugte mange penge på lys )
Robe ser ud til at styre Moving light markedet med MegaPointe
Noget der – sagtens – kunne tænkes at hænge sammen med at Bas og hans team allerede idag bor i Holland, ganske som The VJ Vision Impossible collective såmænd også gør det.
Dette kollektiv kalder sig til dagligt Vision Impossible, og de har som dette netop vundet the 5th iMapp Bucharest 2018, som vi også lige har fundet frem, nederst. ( ret flot )

Læs også  111 grader bredt PTZ kamera

Tilbage på “The Transmission Festival”, forklarer Bas lys designet således:

-The lighting design involved mirroring left and right and also, the set, lasers, video, lights and SFX were mirrored 90% top and bottom, hence the 30 x MegaPointes at the top and 30 x MegaPointes lower down, with a similar set up for the 10 LEDBeam 150s top and bottom, starter han og fortsætter.
-It’s all about simultaneously wrapping the DJ / performers and fans in the energy and vibes coming off the stage, forklarer han videre.
-MegaPointes with their excellent colours, zoom and sheer range of effects and possibilities are ideal units for lighting trance music, slutter han.

Her et par koncerter og som pointeret Vision Impossible’s vinder video fra Bucharest her i siste uge.
Marcus Schulz

Vini Vici