Sport som SVoD

En af de diskussioner der begynder at melde sig i lyset af at Netflix har den succes de har, er om det kunne tænkes at man “konverterede” SVoD ideen til – for eksempel – sport.

Og selv om at det ikke er det letteste at gøre, afviser analysevirksomheden GlobalData ikke denne udvikling.

Der er oplagt nok en lang række udfordringer, der først lige skal klares.
Igen.
Så længe der tales om globale rettigheder til “meget store sportsgrene”, er det nu nærmest blot et spørgsmål om “hvornår” det sker i følge GlobalData.
Forestil dig en global SVoD udbyder af sportsTV
Fodbold, Baseball, NFL og andet har længe haft egne TV kanaler, der supplerer op på de rettigheder der – fortsat – primært sælges til ( nationale ) broadcastere, der – fortsat – er parate til at betale hvad der ofte bliver vurderes som “sindsyge beløb” for rettighederne.
Oplagt nok fordi de lader alle deres kunder betale, og ikke kun dem der ser den enkelte sportsgren.

Detaljen er bare at seerne længe har “sevet væk fra flowTV” og stadig bliver færre, der – derfor – skal betale mere for det samme indhold, typisk understreget ved hvert årsskifte, hvor KabelTV hæver priserne med – typisk – 3-10 procent.
I år ser det dog ud til at YouSee går helt amok, og hæver priserne på deres mindste pakke med 36 procent.

Motivationen er at de er ved at lægge fiber i jorden, der snart vil komme alle kunderne til gode.
Smart, her få måneder før 5G giver væsentligt mere båndbredde til den enkelte husstand end fiber kan tilbyde til priser, der er til at håndtere for almindelige forbrugere.

Læs også  MTG sælger deres tjekkiske TV aktiviteter

Tilbage til en verden med en række ( fremtidige ) SVoD udbydere af gigantiske sportsbegivenheder.
GlobalData vurderer at der – i princippet – allerede findes flere der distribuerer efter “SVoD principperne” i USA.

Her opererer de med en størrelse de kalder for “the Disney machine”, der blandt andet ejer ESPN+ ( der er en sports TV kanal i USA )
Eller rettere.

ESPN er en TV kanal, der har retten til at sende en hulens masse ( premium ) sport.
Deres ESPN+ platform, har indtil videre retten til mindre sport.
Omvendt er det der findes på ESPN+ stadig mere eksklusivt.
Noget som Disney så er på vej med med deres DisneyPlus

Der – igen – har planer om eksklusivt at holde på alt Disney.
Og da det betyder at Netflix ikke længere har adgang til indhold fra denne producent, der inkluderer Marvel, Pixar og alle fremtidige Star Wars film og serier, har du gættet det.
Hvis dine børn om et par år vil se Disney indhold – og det vil de – må du investere i deres Plus tjeneste.
Forestil dig en global SVoD udbyder af sportsTV
Tilbage hos Global Data siger technology analyst Joe Dimmock:
-If global sports SVoD services want to really scale their businesses and become the Netflix of live sports, they need to find a way to attract the world’s biggest and most popular sports. The investment would be well worth it to encourage viewers to cut the cord, slutter han og ignorerer dermed de regionale sportsbegivenheder.

Læs også  BBC som SVoD - måske

Kigger vi på Europa, er det sportsgrene som fodbold, håndbold og sikkert 5-10 andre ( store ) sportsgrene, der enten er nationale og eller Europæiske, som kunne tænkes at blive SVoD.
Som eksempel var der 783.000 der så håndbold på TV2 i fredags.
Ugen før var der 510.000 der så landskamp på kanal 5.
I begge tilfælde fine tal.

Og så længe TV stationerne er parate til at betale mere end alle andre, og – fortsat – kan få deres – stadig færre – kunder til at betale “kollektivt” for at have muligheden for at se ( for eksempel ) disse sportsgrene, er det ikke nogle problemer.
Igen.
De store hovedkanaler oplever jo løbende at seerne siver.
Og selv om at både DR og TV2 vedvarende påstår at de næsten ingen seere taber, så kan DR Medieforskning fortælle at enkelte af deres unge formater nu ses op til 6x så meget online, som på flowTV.
TV2 kan idag løfte sløret for at deres Play – formodentligt – er der hvor deres fremtidige forretning skal findes.
Lidt trist nu hvor der stadig kun er ( omkring ) 450.000 kunder, hvoraf 150.000 får platformen “foræret” via deres DTT udbyder ( Boxer ).

Skulle der slutteligt kigges på de mindre sportsgrene, kan der vel ingen tvivl herske om at disse allerede nu kan konstatere at “TV ikke gider dem”.
Derfor kan vi snart ugentligt se boksning, Volleyball og andet blive streamet på lukkede platforme, eller bag betalingsmure som i tilfældet med Ekstra Bladet, der nu “sender boksning” flere gange om året.
Forestil dig en global SVoD udbyder af sportsTV
Her i landet kunne en række andre arrangementer også sagtens tænkes at overgå til lignede “distribution”.

Læs også  Drenge spiller og piger leger med dukker

Som eksempel kommer der fra årskiftet en ny TV kanal fra YouSee, XEE, der er noget så gammeldags som en flowTV kanal, målrettet de unge.
Det skal blive morsomt at se hvor længe de vælger at holde deres seertal hemmelige ( fravælger TV meter ), nu hvor de unge ophørte med at flowTV for en længere årrække siden.

I den forbindelse kan Global Data fortælle at den primære årsag til at “mange” fortsat ikke har droppet deres kabel TV ( cut the cord ) fordi de stadig kan finde netop de “nationale begivenheder” som landskampe og andet, på landets store kanaler.
Noget der ikke rigtigt længere er tilfældet her i landet.