Ny Apple ProRes RAW aftale

CES2019 ser ud til at byde på endnu en – pænt eksklusiv – nyhed.

Denne gang ser det ud til at handle om at Nikon har to huse, der kan et eller andet.

Disse, deres Z7 og Z6 full-frame mirrorless kameraer, der – naturligvis – også er på CES2019, kan nu optage i.

Jep du har gættet det, i Apple ProRes RAW.

Det kræver dog – naturligvis – en ekstern optager.

Og da denne skal hedde Atomos, ser det ud til at Atomos og Apple har udviklet lidt på deres aftale, der eller kun tillod Atomos Inferno at optage Apple ProRes RAW.

Og det endda kun fra et Panasonic Eva1.

Nu viser det sig at den ofte omtalte Atomos Ninja V 4K HDR monitor/recorder pludselig også kan.

Ikke nok med at “den kan”.

Den kan med et par spajlløse Nikons, der ellers er blevet ignoreret af de fleste.

Bevares.

Der er netop sluppet et spejlløst fra en anden stor spiller.

Og da deres hus – formodentligt – er blevet ignoreret endnu mere, kæmper Nikon og Canon således om hvis spejlløse bliver overset af flest.

En kamp Nikon kunne ende med at tabe, nu hvor Atomos tilbyder at der kan optages Apple ProRes RAW ud af et Nikon Z7 og Z6.

Læs også  Batteri lys på location

I den forbindelse vil folk der har set hvordan det her Apple ProRes RAW ser ud, allerede være så totalt overbeviste at det ligefrem kunne tænke at ende med at blive Panasonic Eva 1 ejere der suser ud og investerer i et par Nikon Z7 eller Z6’ere.

Specielt hvis de allerede har en Inferno.

Tilbage til nyheden så er den “nye fest” Apple ProRes RAW + Ninja V med fuld Nikon support, en pænt vild en af slagsen.

Specielt den høje RAW kvalitet får virkeligt trukket alt ud af en moderne CMOS.

Som vi læser nyheden fra Atomos så vil de – fra nu af – sammen med Nikon tilbyde Z6 som et “Filmmaker’s kit”, hvilket – vel sagtens – betyder at du kan købe et Z6 med en Atomos Ninja V monitor/recorder og lidt accessories, til en pris der ikke er helt umulig.

Atomos CEO Jeromy Young siger:

 -It’s a really exciting time for high quality cinematic video on every platform from Facebook to Netflix. Our customers are increasingly making their livings creating this content and we love giving them the affordable tools they need to do it. Our $695 Ninja V delivers better image quality without sacrificing amazing features like autofocus and high megapixel stills. Through partnering with great companies like Nikon, we have built solutions that are easy to use and look great, slutter han.

Læs også  5G LiveU fra mobilen supplerer

Som vi ser det, har Atomos og Apple indgået en form for aftale der betyder at der “kun” bliver sluppet løsninger, der kan højne interessen for kombinationen af Apple ProRes RAW og hardware eller software, som (?) Apple kan eller vil godkende.

Det har tidligere været fremme at aftalen – formodentligt – kun gælder i 12 måneder, hvorefter alle der måtte ønske det, kan “købe en licens” så deres hardware eller software også kan håndtere Apple ProRes RAW.

Det er dog absolut ubekræftede rygter.

Omvendt betyder den nye RAW feature – fortsat at det kun er Nikon Z7 og Z6 der kan optages på en Ninja V monitor/recorder.

Noget der ser sikkert kommer til at irretere en bunke – for eksempel – Sony ejere i et godt stykke tid endnu.

Der er fortsat intet (ikke meget) ude om hvilke bitrates eller andet der optages i fra et Nikon Z7 eller Z6.

Atomos nævner dog at det allerede idag er muligt at optage i 10-bit 422 ProRes og DNx, hvilket nu bliver udvidet med Apple ProRes RAW.

Og så er der den vigtige detalje at det nu er muligt at optage Apple ProRes RAW via HDMI.

Endnu en begrænsning, der ser ud til at være blevet fjernet.

Læs også  Telestream lancerer ny Wirecast version

Kombinationen EVA1 og Apple ProRes RAW optaget på en Inferno er til sammenligning fortsat begrænset til kun at kunne fungere via SDI, hvilket betyder at der “kun” bliver overført en RAW kvalitet fra et EVA1 til optageren der kan “være i et” 6G SDI kabel.

Her et tilfældigt review af Nikon Z7.