Tiden er nået til HDMI 2.1

En af de nye standarder, der har vente længe på sig, er HDMI 2.1.

Heldigvis har det netop været CES2019.

Og da de der valgte at vise nyheden frem, kan HDMI pludselig og problemfrit håndtere 8K i dit TV.

Jamen hvad betyder HDMI 2.1 så ellers.

Jo, det giver kort og godt plads til stort set alle ambitionerne og lidt til.

Konkret er der i den nye HDMI 2.1 standard plads til 48 Gbit/s hvilket er netop så meget at der – mere eller mindre – er muligt at overføre 8K TV fra alle fremtidige afspillere i en væsentligt bedre kvalitet end den ofte omtalte 10bit kvalitet der – forresten – skal til før at UHD efterlever sin egen standard. ( og potentielt bruger/fylder alle 18 Gbit/s )

Som du har gættet betyder udviklingen til HDMI 2.1 så ellers nye ledninger, nye maskiner og lidt til, nu hvor HDMI 2.0 er på vej mod et liv i skyggen af den næste version.

I bedste stil er 8K fortsat ikke rigtigt en standard, mere end at der netop er dannet en 8K “forening”, der skal beslutte sig for hvad 8K overhovedet er for noget.

Noget der – forresten – også blev taget initiativ til på CES21019.

Folk der er nede i materien har sikkert allerede tænk over hvad HDMI 2.1 overhovedet er.

Læs også  Facilis og Titan Data Solutions partner op på EU

Den helt store forskel er oplagt nok båndbredden til at overføre data.

HDMI 2.0 er i den forbindelse “kun” 18Gbit/s ( 2,25 GB i sekundet ) hvilket med steppet op til 48Gbit/s ( 6,0 GB i sekundet der cirka kræver 8-9 SSD diske i RAID 0 ) altså er et af de heftigste datamængder “standarder” vi har oplevet længe.

Og nu hvor producenterne ser ud til at have tænkt sig om, kan HDMI 2.1 fra starten af håndtere TV i op til 10K, i op til 120fps.

Hvor meget data det så er, er – i princippet – fortsat uklart, ud over teorien bag.

I forhold til nye ledninger og hardware, kræver HDMI 2.1 nye ledninger, i takt med at antallet af frames vokser.

8K burde – i den forbindelse – i princippet allerede fra starten af været et 120fps signal, ganske som 4K ( UHD ) burde være et 60 fps signal.

Som de fleste ved det, endte 4K UHD alligevel med at blive et 4K 24-25 eller 30 fps signal, da der – fortsat – ikke rigtigt findes ( konsum ) hardware der kan håndtere 4K i 60P.

Dermed kunne det kommende 8K signal sagtens tænkes at ende med at blive et 8K 60fps signal, selv om at standarden foreskriver det dobbelte antal fps.

Uanset dette kan vi ogå snart se frem til flere – andre – nye standarder når HDMI 2.1 bliver en realitet.

Læs også  Canon går 8K

Som vi læser det, starter HDMI 2.1 standarden med at være netop så “bagud kompatibel”, da der reelt bliver tale om en ” HDMI 2.1 på vej” standard og en “full HDMI 2.1”

Integreret i den udvikling finder vi “Dynamic HDR” og “eARC” (enhanced Audio Return Channel)

I begge tilfælde ser det ud til at begge tiltag tillader at producenter af indhold kan starte med at producere i “Dynamic HDR”, og først senere overgå til egentlig “HDR”, der – vel sagtens – kræver mere båndbredde.

Gamere kan se frem til VRR, der er kort for Variable Refresh Rate, hvilket igen ( kunne se ud til at understrege ) at standardens 120fps måske ikke vil være til at finde i starten, da hverken playstation eller andre spil platforme har blot en del af de hestekræfter der skal til for at kunne afvikle 120fps i 8K.

Håbet ser ud til at være at det kommer på et tidspunkt hvorfor HDMI 2.1 også kommer til at inkludere ALLM (Auto Low Latency aka Game Mode), hvilket – burde – give specielt kraftige computere muligheden for at afvikle en højere framerate, som TVet skal kunne håndtere for at være et 8K TV- .

Da framerate jo altid går op i skærmens hz, kan vi – måske og potentielt – se frem til spil og spil platforme der kan afvikle 8K i 240 fps, eller mere.

Læs også  Sonys Pro Telefon

Folk der ønsker at være på den blødende forkant, kan i den forbindelse allerede nu investere i “48G” kabler eller “HDMI 2.1” kabler.

Det er der dog ikke nogen grund til da ingen af de nuværende 4K TV kan bruge kabelernes større båndbredde til noget som helst.

Ganske som at noget tyder på at de her 48Gbit/s data er så voldsomt en datamængde at HDMI kabler i 2019 – gradvist – overgår til at blive til optiske kabler, der kan håndtere langt større båndbredder end kobber.

OL i 2020 skulle fortsat blive sendt helt eller delvist i 8K, ganske som at Kina skulle være på vej med et sommer eller et vinter ( to år senere ) OL, der ligeledes kommer i ( mindst ) 8K i 2022.

Forventningen er at det i begge tilfælde vil kræve specielle TV bokse, der kan håndtere de vilde båndbredder før du også kan se med i 8K.