Er nyhederne for hurtige ?

TV2 har netop afholdt en debat om “dansk nyhedsjournalistik”.

Under temaet “Perspektiv på nyheder; hastighed og troværdighed i journalistik”, gik TV2 nyhedsdirektør Mikkel Hertz, TV2 News chefredaktør Ulla Pors Nielsen og chefforsker i sociale medier ved DMJX, Jakob Linaa Jensen ind i en debat om emnet.

Som eksempel er TV2 News, der nu er en 12 år gammel TV station, formodentligt en medvirkende årsag til at den såkaldte nyhedsdækning, idag er langt hurtigere end den var før.

TV2 og DMJX fejrer 75 år med journalisthøjskolen

På samme måde har webmedier og sociale medier “forstærket vores opfattelse af, at nyhedsjournalistikken er blevet stadigt hastigere”. 

Blandt de store spørgsmål som panelet havde besluttet sig for at diskutere var derfor – blandt andet – om “nyhederne så er blevet bedre”, supplere med en diskussion om hvorvidt “hastigheden i journalistik” påvirker nyhedsmediernes troværdighed.

Store spørgsmål, der blev taget fat i på DMJX’s 75 års fødselsdag.

Heldigvis var de fleste tilstedeværende netop uddannet på DMJX, hvorfor stemningen var – generelt – positiv.

Jakob Linaa Jensen, kunne således fortælle:

 -News er nok hurtig, men ikke overfladisk. News går i dybden og er lykkedes med høj kvalitet, og man oplever for eksempel som forsker, at man får mere tid på News end i traditionelle nyhedsudsendelser. For seerne er det mere værd, sluttede han og blev suppleret af netop chefredaktør på den kanal, Ulla Pors Nielsen.

Læs også  Starzplay kommer på Apple TV

Hun “glædede sig over denne karakteristik” og sagde:

 -Vi skal være lige så relevante i anden bølge, når breaking news ikke længere er på sit højeste. Så har vi fokus på substans, analyse og perspektiv, som kan give ekstra vitaminer til nyhedshistorien.

TV2 og DMJX fejrer 75 år med journalisthøjskolen

Hun bemærkede i samme omgang en tendens imod at “seere og brugere i højere grad søger til traditionelle nyhedskilder, når der eksempelvis sker store ulykker eller terror”.

Hun forklarede:

 -Seerne har en rangorden – de vil have “støjen” skrællet væk, og de ved, hvor de skal gå hen. Og som nyhedsmedier skal vi levere kvalitet og være den tillid værdig, som vi bliver vist, sluttede hun.

Nyhedsdirektør, Mikkel Hertz, kunne ikke være mere enig og sagde:

 -I tilfælde af breaking news strømmer ind på TV2, TV2 News og tv2.dk, som det skete i forbindelse med togulykken på Storebælt 2. januar.

Han fortsætter:

 -Brugerne regner med, at vi er der først – og det et er vi ofte. Men vi skal og vil ikke være hurtigst for enhver pris. Vi skal bygge på sandhed og dokumentation, og hurtighed kommer ofte i anden række. Vi var ikke først med at fortælle, at der var dræbte ved togulykken, for vi vil ikke basere os på andres mediers anonyme kilder, forklarede han videre.

 -Vi prioriterer samtidig også andre typer journalistik end de hurtige nyhedsopdateringer. På dokumentarprogrammer, “Operation X”, “Station 2” og i TV2 Nyhedernes gravegruppe arbejdes der i måneder på historier – og nogle gange bliver de måske ikke til noget. Når vi præsenterer den gennemarbejdede journalistik, er seerne og brugerne der også – herunder de unge brugere, som skal være med til at sikre, at vi også kan lave den gode journalistik om ti år, slutter han.

Læs også  Tid til at prioritere vejret

Chefforsker Jakob Linaa Jensen, var dog ikke lige glad for alle nyheder og medier.

Som eksempel var han endog meget træt af at medier har ( haft ) en tendens til at skrive historier, der er “primært er baseret på opslag på sociale medier”.

Heldigvis kunne Ulla Pors Nielsen ikke være mere enig.

Hun sagde:

 -Det har vi stoppet.

Jakob Linaa Jensen var såmænd heller ikke – sepcielt efter TV2 i denne forbindelse.

Han forklarer:

 -Mediebrugerne opfatter det som latterligt og utroværdigt, og på medierne undergraver I jeres troværdighed ved den slags journalistik. Hvis der er journalister til stede i dag, så lov mig, at I ikke bruger ord som “raser”, “i chok” og “kontroversiel” i 2019, sluttede han.

Troværdighed er i det hele taget en udfordring for medier, for tiden.

Mikkel Hertz kunne således nævne Claas Relotius, der har “ødelagt renomméet på det hæderkronede tyske nyhedsmagasin Der Spiegel”, med en række forkerte artikler.

Og da det – formodentligt – kræver år for dette medie at få deres troværdighed tilbage, skal man i følge Mikkel Hertz være specielt varsom der.

Han forklarer:

 -For et nyhedsmedie er det værste, der kan ske, hvis vores troværdighed undermineres eller forsvinder. Vi har klart mere fokus på vores troværdighed end for 12-15 år siden, og jeg bruger rigtigt mange timer på at spekulere på, hvordan vi kan hæve vores troværdighed og blive opfattet som dem, vi faktisk er: Hårdtarbejdende mennesker, der vil fortælle danskerne om væsentlige samfundsforhold uden ønske om hverken at luske eller putte med noget, fortsatter han.

Læs også  Klar nedgang i globalt TV reklame salg

 -Et af vores fremtidige tiltag handler om at være mere transparente og forklare, hvorfor vi bringer en særlig debat eller prioriterer en bestemt historie. Vi kan se, at det fungerer og modvirker shitstorme, når vi åbent og tydeligt forklarer, hvad vi gør, slutter han.

Slutteligt har TV2 over de sidste par år skruet ned for antallet af historier.

Som Mikkel Hertz forklarer det:

 -På tv2.dk har vi gennem de seneste år reduceret antallet af daglige artikler betydeligt, fordi en del historier tidligere var for tynde og kulørte, og fordi der var for mange fejl i artiklerne. Nu har vi udviklet tv2.dk til et site, som matcher det, vi gerne vil være, slutter han.