Panasonic overgår helt til laserprojektion

Når der lige om snart er ISE2019, ser det ud til at Panasonic har besluttet sig for endeligt og helt at droppe fortidens “almindelige” projektorer.

Der er med andre ord, ingen “pærer” i fremtidige projektorer, fra denne producent.

ISE, der bliver afholdt tidligt i februar i år, konkret den 5 til 8 februar i Amsterdam, byder ydermere på et nu snart klassisk nyt projektions værk, der – naturligvis  – får verdens premiere netop på ISE2019.

ISE2019 byder på et nyt lasershow skabt af projektionsmesteren Bart Kresa

ISE der retteligt hedder Integrated Systems Europe, har i den forbindelse “hyret” Bart Kresa, der – for uindviede er projektionsmester – til at gennemføre et projektions show for mere end 100.000 mennesker under ISE 2019.

Projektet der hedder “Sviatovid”, er en “fem meter høj projektionsskulptur”, der får alt sit lys fra en række “True 4K” PT-RQ32 4K” projektorer, der – helt tilfældigt – også er fra Panasonic.

Og nu hvor de er i 30.000 lumen kaliberen, har du gættet det.

Det er laserprojektorer.

Nyheden, “Sviatovid” afløser i princippet “Shogyo Mujo”, der havde sin debut på Burning Man i USA tilbage i 2014. 

ISE2019 byder på et nyt lasershow skabt af projektionsmesteren Bart Kresa

Nu er det så blevet tid til en my “skulptur af lys”, der efter premieren, bliver placeret ved Centre for Meeting of Cultures i Lublin.

Panasonic forklarer i den forbindelse at overgangen til – udelukkende – at kunne levere laserprojektorer ( garanteret med support af alle de lidt ældre modeller ), hænger sammen med at scene- og udlejningsbranchen ikke længere efterspørger andet end netop laser projektorer.

Læs også  Nye PTZ hoveder fra Panasonic

Noget der igen skulle hænge sammen med at – opsummeret – er “for meget” arbejde forbundet med at “aligne” og ( alt det andet ) fortidens high brightness-projektorer, som for eksempel den – her i landet – ekstremt udbredte PT-DZ21K serie, du stort set ser på alle venues.

PT-DZ21K, bliver som den første “offer” for udviklingen.

ISE2019 byder på et nyt lasershow skabt af projektionsmesteren Bart Kresa

Denne serie udgår nemlig til foråret.

Også selv om at det rent faktisk var denne der – mere eller mindre – slog benene væk under alle der kiggede med da der blev afholdt Olympiske Lejes åbningsceremoni i London 2012.

Denne projektor serier blev nemlig oprindeligt udviklet til netop London.

Desværre ser det nu ud til at 20.000 lumen “markedet” har brug for lidt mere lys, hvorfor PT-DZ21K serien – vel sagtens – i realiteten bliver afløst af en større og yngre model.

Igen betinget af at netop  scene- og udlejningsbranchen hele tiden fordrer mere lys. ( der omvendt nu kan begynde at “stakke” 2×20.000 lumen projektorer, da de – nu måske  -falder lidt pris i takt med at de bliver afløst af Panasonics næste flagskib.

ISE2019 byder på et nyt lasershow skabt af projektionsmesteren Bart Kresa

Dette der – mere eller mindre – fortsat er PT-RZ21K, der såmænd også var en nyhed på ISE tilbage i 2017. ( måske der kommer en ny her i 2019 ?

Læs også  Alle snakker 4K Extron gør noget ved det

Det var dog “kun” en 20.000 lumen “maskine”.

Og nu hvor den var bygget ind i et DZ21K kabinet, kunne den leve i op til 20.000 timer, hvilket – i princippet ligner 2000 udlejninger. ( OK det er meget optimistisk )

Noget der kun er muligt da lasermodulerne, er “hermetisk forseglede”, hvilket er det samme som at “de virker” eller at de “ikke virker”.

Heldigvis lever disse moduler og maskine så længe at at ( ny ) teknologi reelt ( må formodes ) at have overhalet, modellen, når laserdelen skal udskiftes.

Blandt andre fordele ved overgangen fra high brightness-projektorer til laser ditto, er ikke overraskende “mindre vedligeholdelse” og “større driftssikkerhed”.

ISE2019 byder på et nyt lasershow skabt af projektionsmesteren Bart Kresa

Og så er der – såmænd – også et par fordele for os andre.

Os der kigger på det der bliver projekteret kan glæde os over at det hele bliver stadig “skarpere” og at det “ser bedre ud”. Specielt farverne ( oppe på lærredet ) ser – generelt – bedre ud med laser.

Panasonic vil sikkert mene at det er fordi laser er bedre end high brightness.

Det er de sikkert også.

Sikkert er det dog at de nye “laser projektorer”, virker til at være lettere at indstille så de “ser godt ud”.

Vi har ingen anelse om hvad de her projektorer koster.

Læs også  Polar looket - forklaret

Vi hører dog blot – ofte – at de – typisk – koster 250-350.000 kroner og at de – som regel – ender med at koste op imod 500.000 kroner, før de kan lejes ud.

Dette gælder naturligvis kun de store modeller. ( dem, der bruges ( stakkket/flere oven på hinanden for at give mere lys ) på de store venues ).