Nyheder skal tættere på EU borgerne

I en tid hvor USAs præsident kalder alt der ikke er positive nyheder om hans person, fake, oplever de Europæiske broadcastere også problemet, der dog er en smule mere kompleks i vores del af verden.

Bunken af globale tjenester, der alle spiser broadcastere til morgenmad, er nu så omfattende, at Europas broadcastere netop har afholdt et møde, hvor de beder EU om at “dæmme op” for de mange “online platforme”, der – mere eller mindre – gør hvad de vil.

EU og broadcasterne holdt møde om en fremtid med stadig flere globale platforme

Herunder distribuerer nyheder, der er alt fra annoncør betalte, til lodret løgn.

Derfor havde offentlige og private ( PBS TV  og andre med en – eller flere – radio eller TV sendetilladelser ) broadcastere indkaldt præsidenten for Europa Parlamentet Antonio Tajani, til at tage en snak om udviklingen for “European broadcasting”.

Problemet er åbenbart at en bunke globale “online platforme” gør lige hvad de vil, og at de har så stor succes med det at det tager seere og lyttere fra de lokale.

Blandt diskussionerne var derfor det såkaldte “medie økosystem”, samt den voksende kamp mod “disinformation”, som blandt andet the Association of Commercial Television in Europe og the European Broadcasting Union, begge slås med dagligt.

Broadcasterne nåede i den forbindelse frem til en række udtalelser, som de håber EU vil forholde sig til, og bruge som udgangspunkt, når de regulerer de fremmede platforme.

Læs også  450 millioner til røvkedeligt TV

 News is the beating heart of European democracies, startede de således.

 -Insufficient access to quality information and journalism imperils our elections and ultimately endangers our society by progressively driving a wedge between people, fortsatte de.

 -TV and radio remain the most trusted media in Europe. Broadcasters bring people together and inform them in line with the highest editorial standards, to ensure plurality and diversity of perspectives and opinions, forklarede de videre.

 -Online disinformation is the most visible element of a broader information disorder which requires strong leadership from industry and government while finding a balance to avoid censorship. Measures to fight disinformation should not silence critical voices or undermine pluralism, sluttede de.

Deres forslag til Europa Parlamentet var blandt andet:

 -A thorough evaluation is needed to assess online platform responsibility as well as the choice of instruments to ensure European audiences have access to quality information and that a level playing field is established. This means defining roles and rules for online platforms, as is the case with many sectors across the EU, including TV, startede de og fortsatte.

 -In light of the need to act and create a healthy online environment, broadcasters are hoping European institutions will take the necessary policy action, sluttede de.

Vi har fundet en video om emnet, der desværre er på italiensk og fransk.

Herunder teksten.

00:00:27 SOUNDBITE (Italian), Antonio TAJANI, EP President, Since the end of the nineties, digital technology and their application have become part of our everyday reality like in the case of other technological industrial revolution were produced in a different way, were providing services in a different way and provide information that is consumed differently. The audiovisual sector is undoubtably one of the sectors that feels the impact of this revolution. In our liberal democracies freedom and responsibility have to go hand in hand. However, it has not always been the case, not only because fast-growing digital applications but also because of an ideological misconception which sees in any attempt to regulate an attempt to suspend the development of information. 
00:01:23 SOUNDBITE (Italian), Antonio TAJANI, EP President, The new copyright rules allow us to take a step forward. We cannot accept that Internet giants that pay minimal taxes in the EU, shift their profits to the US or China and actually are getting richer at the expense of creating content in Europe. Without an adequate remuneration of your work, which has been for many years mine too, many jobs and the European cultural identity are at risk.
00:02:04 SOUNDBITE (Italian), Antonio TAJANI, EP President, Our single market cannot work properly if some of our operators on the audiovisual scene pay taxes but others just pay peanuts. The EU member states that offer tax breaks in order to attract these companies to their countries damage the whole EU and punish our audiovisual industry playing into the hands of the US and China. As put forward by the Parliament and the Commission platforms have to be taxed where they create value. In other words, where they get their advertising reveneu from, where they get data, they get hits or where they carry out their financial operations. We want to use these taxes revenue in order to help the European audiovisual sector and our cultural industry from the next Multiannual Financial Framework (MFF) 2021-2027.
00:03:10 SOUNDBITE (French), Mariya GABRIEL, Member of the EC in charge of the Digital agenda, The directive is also putting responsibility on video sharing platforms because it requires transparency rules as far advertising goes and it requires platforms to establish measures to protect minors and consumers, which is very important for the Parliament and part of its position during the negotiations. There are also measures in place to prevent the dissemination of hate speech, encitement of violence and to curb the distribution of terrorism content.

Læs også  TV2 lover et spændende efterår

Du kan læse mere om hvad der sker med kommercielt TV, hos the Association of Commercial Television in Europe her

Læs mere om EBU her

Her videoen fra arrangementet