5G tager fart

De første spæde skridt ser ud til netop at være blevet taget i Spanien.

Orange og Ericsson, der er pænt dominerende dernede, har i netop gennemført deres første forsøg med at “sende video” over det lokale ( stadig på vej ) 5G netværk.

Forsøget der sendte video fra Barcelona til Madrid under MWC endte med at der blev sendt et 15 Gbit/s videosignal – hvilket svarer til at den enkelte forbruger ville kunne hente seks sæsoner af Game of Thrones på 30 sekunder, ned på mobilen.

Så det går stærkt.

5G betyder at alle kan streame i ekstremt høj kvalitet over en mobiltelefon

Vi står med andre ord tæt på den endelige IP baserede revolution, hvor alle kan sende data på kryds og tværs, i hastigheder, der ikke er set tidligere.

Noget den nyeste Cisco rapport, “Cisco Visual Networking Index: Global Mobile Data Traffic Forecast Update, 2017–2022 White Paper” ( der er blevet opdateret med 5G tal ), ser ud til at understrege.

Det er derfor lige nu at der skal kigges på denne teknologi, der – i princippet – giver et utal af nye muligheder, nu hvor den snart bliver rullet ud i DK også.

Cisco vurderer nemlig at 5G ender med at blive netop det “kvantespring” som vi alle gik og ventede på.

23,2 pct. af al mobiltrafik i Vesteuropa i 2022, vil være 5G.

Læs også  Når Playout ikke længere er en TV kanal

Og selv om at 5G blot vil være nået til omkring 3 procent af resten af verden ( målt på dataforbrug ) er der ingen der kan stoppe 5G, når det først kommer igang.

5G forventes – ude i virkeligheden – at blive så hurtigt at en mobiltelefon i snit kommer til at flytte 22 GB om måneden. Idag flytter en 4G mobil sjældent over 8 GB om måned.

I den forbindelse er fremtiden endog meget mobil.

Hele 71 procent af verdens befolkning forventes at have en mobil telefon i 2022.

Volumen af mobiltrafik forventes derfor at vokse mere end 100 gange fra 2012 til 2022, som er den periode “Cisco Visual Networking Index: Global Mobile Data Traffic Forecast Update, 2017–2022 White Paper” kigger på .

Fra 2017 til 2022 vil andelen af trådet ( med et stik i væggen ) internettrafik falde fra 48 til 29 procent.

I vores del af verden vil pænt meget af denne trafik overgå til 5G i det sekund det bliver muligt.

5G formodes at stå for 23,2 procent af alt mobiltrafik i Vesteuropa i 2022.

Index for “mobilhastigheden” forudser at den “globale hastighed” stiger fra 8,7 Mbit/s i 2017 til 28,5 Mbit/s i 2022.

I Vesteuropa vil video udgøre 80 procent af al mobildata i 2022.

5G betyder at alle kan streame i ekstremt høj kvalitet over en mobiltelefon

Michael Nielsen, teknisk chef hos Cisco Danmark, forklarer at 5G har et stort potentiale:

Læs også  Hvis du går Komodo

 -5G er højt på agendaen – både teknologisk og politisk. Fra et dansk perspektiv er 5G ikke kun interessant for forbrugere, men i ligeså høj grad for virksomheder, der benytter IoT og har behov for at flytte store datamængder fra mange forskellige steder, starter han og fortsætter.

 -5G-udbredelsen bliver vigtig, men det er ikke den eneste teknologi, man skal holde øje med. WiFi vil også få en central rolle, og vi forventer en stor vækst i udbredelsen af antallet af hotspots og ikke mindst den samlede mængde data, der bliver transporteret over WiFi-netværk, fortsætter han.

 -Vi forventer, at udrulningen af 5G-teknologi i Vesteuropa, hvor Danmark er medregnet, vil ske hurtigere og forventes at udgøre 23 procent af den samlede internettrafik i 2022, mens det globale gennemsnit vil være omkring 12 procent, forklarer han videre.

 -5G-teknologien betyder ikke, at de eksisterende netværk forsvinder – de vil eksistere side om side med 5G. På ti år vil volumen af smartphone-trafik fra alle former for netværk vokse 113 gange, fortsætter han.

 -Desuden fremgår det af rapporten, at der forventes at være 500 millioner nye mobilbrugere i 2022, hvor 5,5 mia. mennesker, vil bruge en mobil. Det svarer til 71 pct. af jordens befolkning, slutter han.

Læs rapporten her.

Læs også  TV2 siger det DR ikke tør