Status for 5G

En del tyder på at vi allerede til sommer kan glæde os over 5G hastigheder.

I hvert fald i de store byer.

Som vi forstår det, er TDC på vej med et nationalt 5G mobilnet, der sørger for at det hele kan gå hulens meget hurtigere.

TDC, der arbejder sammen med Ericsson på dette område i et såkaldt strategisk partnerskab, glæder sig derfor til at blive et “skandinavisk kraftværk inden for mobilteknologi og en fælles innovationshub”, hvilket vi til gengæld erkender ikke at vide hvad er.

Sikkert skulle det dog være at TDC har en “ambitiøs plan for udrulning af 5G”, der betyder at alt er 5G i 2020, og at vi indtil da vil opleve at der vil være 5G til “udvalgte kunder” i løbet af sommeren der fortsætter med at rulle ud over hele landet, via de store byer fra engang i oktober.

Allison Kirkby, koncernchef og administrerende direktør for TDC Group, siger:

 -Jeg er rigtig glad for, at TDC nu vil påbegynde etableringen af fremtidens infrastruktur i partnerskab med Ericsson og muliggøre et Digitalt Danmark med DET bedste landsdækkende trådløse net. Med 5G tages et kvantespring på kapacitet, internethastighed og intelligente forbindelser. Med andre ord vil 5G være startskuddet til en ny epoke for den digitale økonomi og gøre det muligt for Danmark at udbygge sin position som global digital frontløber, slutter hun.

Læs også  5G tager fart

TDC og Ericssons såkaldte “strategiske partnerskab” betyder ( derfor ) at vores kommende 5G netværk bliver skabt af Ericsson og dermed ikke Huawei, der netop har skrevet at de er skuffede, til Ritzau, da de jo har arbejdet med TDC ( om mobile netværk ) de sidste 12 år.

Allison Kirkby fortsætter:

 -I det forløbne år har TDC forhandlet med adskillige leverandører om den forestående udrulning af 5G. TDC har forbundet hele Danmark i næsten 140 år, og i dag er jeg glad for at kunne meddele, at TDC har valgt Ericsson til at bygge og udrulle 5G-netværket og dermed indlede et nyt og spændende kapitel med trådløse forbindelser for Danmark og Skandinavien, slutter hun og bliver suppleret af Börje Ekholm, Koncernchef for Ericsson.

Han siger:

 -TDC er den seneste serviceudbyder i Europa for hvem vi vil opbygge 5G. Vi er meget glade over partnerskabet med TDC, ikke blot inden for 5G, men også med den tilknyttede forskning, udvikling og innovation samt det absolut nyeste inden for drift med Ericsson Operations Engine. Vi vil samarbejde med TDC om at digitalisere den danske økonomi og således sikre, at de danske forbrugere, virksomheder og samfundet får glæde af de nye oplevelser, serviceydelser og muligheder, som 5G giver, slutter han.

Læs også  Multistrøms 5G på satellitten

5G nettet forventes at blive op imod 100 gange hurtigere end 4G, som er det vi lever med idag.

Det betyder at det – blandt andet – bliver muligt at streame i ekstreme opløsninger og båndbredder, ganske som det – i princippet  – bliver muligt at sende enorme mængder af data på ganske kort tid.

Dermed kunne man – som eksempel – sagtens forestille sig at et Posthus overgår til udelukkende at gemme i skyen, eller at broadcastere for alvor begynder at uploade og redigere deres indslag i skyen, der – ydermere – kan konvertere det enkelte indslag til de nødvendige 10-40 forskellige kvaliteter/opløsninger der skal bruges af til ligeså mange platforme ( som eksempel ).

Det var – forventet – at TDC ville vælge Huawei som teknikleverandør.

Det gjorde de ikke.

De valgte i stedet Ericsson, hvilket må forventes at fordyre nettet, da Huawei må formodes at have vundet ( alle ) andre markeder fordi deres pris/performance er “bedre”.

Omvendt har der været en masse ballade om at denne producent tillader at Kina lytter med når mobiltelefonerne bruges på 5G nettet.

Skulle dette være tilfældet, har de sikkert også lyttet med på 1,2 3G og 4G.

Det vil være muligt at bruge dit 4G udstyr på 5G nettet, da det – i princippet – er det samme net, nu bare hurtigere.

Læs også  5G er i den grad kommet for at blive