BBCs iPlayer viser vejen for PBS TV

Nu hvor det ser ud til at BBC rent faktisk “bestemmer” udviklingen for PBS streaming i England, skal vi da lige love for at de har taget skeen over i den anden hånd.

Noget de understreger her midt i maj, hvor de såmænd streamer FA Cup ‘en i UHD. ( de starter med Manchester City v Brighton FA Cup semi-final imorgen )

Dermed åbner BBC op for en fremtid, som alle andre streamere har taget hul på, og sparker – i bedste BBC stil – døren helt ind, og overgår reelt alle eksisterende streamere, med et påfund der burde få flere til at bruge netop iPlayer.

BBC på vej med mere UHD HDR på deres iPlayer platform - denne gang er det FA Cup som en del forventes at ville se

Konceptet er – som vi ser det – super simpelt.

Tankerne bag må have været: hvad kan vi gøre som de andre – mere serie og film orienterede – streamere ikke kan.

Tjoe.

Vi kunne jo begynde at sende det som alle gerne vil se i en kvalitet, vores TV sendere og system ikke kan håndtere.

Ti minutter senere, blev det så ellers besluttet at BBC nu – på deres iPlayer – sender Manchester City v Brighton FA Cup semi-final (April 6th), og den endelige finale den 18. maj.

Og nu hvor det jo alligevel skal produceres pænt, vælger de at klare det i Ultra HD og HDR, så dem der er fremme i skoene, der både har et UHD TV, båndbredde nok i hjemmet og som er parat til at se HDR, kan få en oplevelse, af de store.

BBC på vej med mere UHD HDR på deres iPlayer platform - denne gang er det FA Cup som en del forventes at ville se

I bedste stil er BBC iPlayer, sat så meget i system, at dem der bruger denne, som regel bare “presses the Red Button” op til kampen, hvorefter det er BBC iPlayer app’en de ser, i stedet for et halvkedeligt æter eller kabel TV signal.

Læs også  Discovery satser med fiktion

BBC er dog ikke længere fremme end at netop dette forsøg, bliver det første BBC eksperiment med at “sende” Ultra HD.

Konceptet bag ideen, at teknologien jo findes lige der, i folks stuer, suppleret op med at det jo ikke er broadcaster der betaler for båndbredden, er netop lige så smart, som de konventionelle streamere har været længe.

Igen.

Det er ikke første gang BBC iPlayer sender i UHD.

En af sidste års mest populære serier, “Dynasties”, der blev streamet – i snit – 8 millioner gange, blev – igen i snit – streamet for 18 procents vedkommende, eller af 1,4 millioner husstande, i Ultra HD.

Så der er altså allerede et hav af engelske husstande der kan se med i UHD.

Tilbage til sidste sommer, blev der også eksperimenteret.

BBC på vej med mere UHD HDR på deres iPlayer platform - denne gang er det FA Cup som en del forventes at ville se

Der var det BBC’s Wimbledon og the FIFA World Cup, der var ude i Ultra HD

Det var der – i snit – 1,6 millioner der så live i UHD.

Hvad koster det så forbrugeren at kunne se med i UHD.

Full 3840 pixel Ultra HD kræver at der er en 40Mbit/s forbindelse i hjemmet.

Noget der – i princippet – kan klares af en 4G mobil idag.

Den reelle transmission fylder “kun” 20Mbit/s, men det er kræver – åbenbart – det dobbelt for at være helt sikker på at der ikke opstår huller i kampen.

Altså når kvaliteten går “ned til” 25 billeder i sekundet.

Er der er 40-50Mbit/s i huset, stiger kvaliteten nemlig til 50 fps, da BBC altså sender i UHD HDR50P.

Dan Taylor-Watt, Head of BBC iPlayer forklarer:

 -Our Ultra HD and HDR programmes have been streamed millions of times on BBC iPlayer, making them some of the most popular Ultra HD programmes in the world, and BBC iPlayer is one of the only streaming services to offer them live in such high quality, starter han og fortsætter.

Læs også  Mere true crime på Kanal 5 og +

 -It’s an excellent example of how we’re reinventing BBC iPlayer, making it an even better place for watching live events, and giving people the best programmes to enjoy in the best possible quality, slutter han og bliver suppleret af Phil Layton, Head of Broadcast & Connected Systems, BBC R&D.

Han siger:

 -As Ultra HD becomes increasingly popular in the future, the BBC is making sure nobody is left behind, starter han og fortsætter.

 -Our research has already provided a highly effective way for free-to-air broadcasters to put HDR into their Ultra HD programmes, and we’re working on a range of projects to make Ultra HD even better for audiences and the industry, slutter han.

I princippet kunne både DR og TV2 kaste sig ud i de samme eksperimenter.

Og det kan da også være at dette er på vej.

Vi har dog ikke hørt hverken rygter eller andet.

Igen.

DRTV og TV2 Play, ville begge kunne sende – for eksempel – eksklusivt indhold i UHD, og på den måde både få sat gang i eksperimenterne med UHD produktion, samt få klaret de få udfordringer der kunne tænkes at være forbundet med at streame i 40-60 Mbit/s ud til forbrugerne, der – til gengæld – ville vælge netop denne tjeneste, alene fordi seerne blev prioriteret.

Det er i hvert fald hvad BBC bruger deres Ultra HD test til.

De eksperimentere i et relativt “ufarligt” farvand, hvor der kan testes lidt mere ekstremt, nu hvor det jo ikke er TV, ganske som at det kan “testes” om det rent faktisk er hvad forbrugerne efterspørger.

Læs også  TV2 Play satser på reality hit

Til forskel til sendenettet, er det nærmest muligt byte for byte at måle sig frem til hvor mange der ser med, og hvordan det gør det.

Det kan man ikke med et konventionelt sendenet.

BBC skulle – efter sigende – have beslutte sig for at de – på et tidspunkt – vil tilbyde Ultra HD TV som et free-to-air signal.

Hvornår det sker, er fortsat usikkert.

Igen.

HDTV kom for en del over ti år siden til England ( jordbaseret ) så hvorfor ikke også snart UHDTV.

BBC producerer deres Ultra HD TV sammen med eksterne producenter, herunder Arena Television, ganske som interne afdelinger – så småt – er begyndt at producere i UHD, der så bliver skalleret ned til HD, når det skal sendes.

I forhold til en fremtid med live UHD, er der dog det problem at datamængden er så voldsom at UHD live TV rent faktisk er forsinket “en smule” i forhold til HD TV, hvilket BBC R&D arbejder på at gøre noget ved.

Slutteligt arbejder BBC sammen med NHK, om at få videre udviklet Hybrid Log-Gamma, der nu kendes som HLG.

Ideen er at kunne opdatere SD ( standard dynamic ) HD TV transmission til HLG, der så ser “bedre ud” på HDR TV, men som samtidig ser “realistisk” ud på almindelige TV.

Blandt de kamera producenter der har taget HLG til sig er Sony, hvorfor det allerede idag er muligt at optage og producere i HLG, og sende det færdige resultat i denne kvalitet, der burde kunne fungere på både HDR og SD UHD TV.

Indtil videre er der bold imorgen, på iPlayer.

Vi gætter på at det bliver sendt ( streamet ) i HDR.