De kreative erhverv får 28 boosts

Her på falderebet frem til et valg der – ser ud til – at falde ud til fordel for oppositionen, kaster Erhvervsministeriet og dermed den nuværende regering lidt penge efter de såkaldte “kreative erhverv”.

Konkret er der tale om “28 initiativer”, der skal “forbedre rammevilkårene for de kreative erhverv såsom mode, møbel, interiør, film, musik, spil, kommunikation, arkitektur og design”.

Så der burde altså falde lidt gryn af til vores branche også.

VKO ude med 28 punkter der skal hjælpe de kreative erhverv med at udvikle sig

Indtil videre skal landets mange kreative dog deles om 62,5 millioner kroner der hentes fra Finanslovsaftalen for 2019.

Erhvervsminister Rasmus Jarlov forklarer:

 -Danmark har i dag stærke kreative virksomheder. De skal være endnu stærkere og derfor skaber vi nu bl.a. bedre vilkår for investeringer i nye kreative digitale forretningsmodeller, ligesom vi styrker den internationale markedsføring med et nyt samlet markedsføringskonsortium for dansk kreativitet.”

I dag bliver grænserne mellem erhvervslivet og kunst- og kulturlivet fortsat mere udvisket i takt med at kunst og kultur skaber nye arbejdspladser. Og den digitale økonomi skaber nye spændende forretningsmodeller, men samtidig udfordringer for rettighedshaverne, slutter han og bliver suppleret af Kulturminister Mette Bock.

Hun siger:

VKO ude med 28 punkter der skal hjælpe de kreative erhverv med at udvikle sig

 -Kunsten og kulturen skaber arbejdspladser, investeringer og nye eksportmuligheder. Derfor har vi brug for flere kultur-iværksættere i Danmark. Med vækstplanen gøder regeringen jorden for et styrket samarbejde mellem kunstnere og erhvervsliv. Det er der brug for. Og med en buldrende digital økonomi skruer regeringen samtidig op for beskyttelse af og udnyttelse af ophavsrettigheder, slutter hun.

Læs også  Serieskolen fortsætter i 2022

Ud over penge til miløerne bliver der også satset på “vækst i de kreative erhverv” via “en øget adgang til dygtige medarbejdere med både kreative, forretningsmæssige og tekniske kompetencer”.

Det er med andre ord blevet tid til at etablere et “iværksætter- og innovationsmiljø Laboratorium” for “Innovation og Kreativitet i Danmark”. 

Her kan “..virksomheder, studerende og forskere fremover samarbejde om at skabe nye forretningsmodeller, produkter og services med udgangspunkt i kreativitet, teknologi og forretningsforståelse…”.

Noget Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers forklarer således:

 -Nogle af de dygtigste iværksættere, jeg har mødt, har været inden for de kreative miljøer – f.eks. mode eller møbler. Det er vigtigt, at vi tænker de kreative miljøer med, når vi taler entreprenørskab for her kan Danmark noget helt særligt, som vi endda er kendt for i udlandet. Derfor sætter vi gang i det her initiativ. Så vi bliver endnu bedre til at få virksomheder, studerende og forskere til at samarbejde om at udvikle nye produkter og services. Det er der et stort potentiale i, til gavn for dem og for hele Danmark, slutter han.

Når der satset så mange millioner på de her “kreative erhverv”, hænger det sammen med at disse rent faktisk eksporterer for 92 milliarder kroner om året ( tallet er fra 2016 ).

Læs også  England vil kende PBS streamtal
VKO ude med 28 punkter der skal hjælpe de kreative erhverv med at udvikle sig

Udenrigsminister Anders Samuelsen forklarer:

 -I mange år har kreative danske iværksættere og virksomheder været en vigtig del af dansk eksport og vækst, og vi skal have endnu flere ud på de internationale markeder. Derfor vil vi nu placere såkaldte kreative vækstboostere på markeder med særligt potentiale. De kreative vækstboostere skal styrke mulighederne for netværk og sparring for særligt små virksomheder og iværksættere, og jeg er glad for, at vi med vækstplanen kan styrke indsatsen for de kreative erhverv, slutter han.

Det er muligt at læse og hente vækstplanen for de kreative erhverv her.