Så kører 5G over satellit

Næste gang du står i den fjerne ende af Ørestaden, og skal sende hjem via 5G, er det nu muligt at sende disse signaler op forbi en satellit, og på den måde sende en slags SNG hjem.

Det er selvfølgeligt meget smartere “bare” at sende hjem via 5G, nu hvor det melder sin ankomst denne sommer.

Igen.

Det er såmænd ikke så meget at det er muligt at sende over 5G.

Det ved vi jo at det er.

5G telefoni giver fart nok til 8K TV - Huawei er ved at udvikle et panel der kan begge dele

Det er mere at det nu er muligt at sende 5G over LEO eller Low Earth Orbit satelitter, hvilket betyder at du kan sende til Ålborg eller Singapore på samme tidspunkt.

Indtil videre er det – oplagt nok – ikke lige noget alle bør kaste sig ud i.

Omvendt tilbyder Telesat snart denne feature.

Indtil videre har de dog blot udført en række test sammen med the University of Surrey and Newtec, hvorfor de kan bekræfte at det er muilgt at sende 5G signaler “videre” over LEO satelliter.

Uden at være helt sikre, burde det betyde at steder hvor der snart er 5G, som her i landet, kan sende 5G op til den nærmeste satellit, og derfra sende ud i hele verden, til priser, der er endog særdeles sjove.

Læs også  Fox satser fortsat på Cinematic Look til sport

I bedste stil kiggede University of Surrey and Newtec og Telesat også på 8K TV.

Og uden at de er super præcise, skulle den være god nok.

Det er muligt at sende 8K TV over 5G netværket.

5G telefoni giver fart nok til 8K TV - Huawei er ved at udvikle et panel der kan begge dele

Det betyder – naturligvis – at 4K er nærmest banalt.

For de indviede handler det om at der nu findes modems der kan håndtere en højere “modulation”, som har en højere effektivitet og som kan levere et højere “throughput”, med et superior QoE.

Deres kerneområde er måske ikke TV, men hvis det fungerer for maritim, aero, connected car og broadband markeder, er det oplagt at det også fungerer for TV.

Jo De Loor, VP market development at Newtec siger:

 -We are amazed at the opportunities this test opens up, starter han og fortsætter.

 -The seamless and very high-performance connectivity provided by Newtec technology validates the use cases for many new 5G applications in the strategic market verticals where Newtec is positioned. The work carried out is a guideline for future multi-orbit deployments and highlights the benefits of the unique combination of LEO constellations and 5G, slutter han.

Konkurrenterne Huawei ser i den forbindelse ud til at være gået lidt længere.

Og da de har fokus på “8K TV over 5G”, har du gættet det.

Læs også  Godt GPU nyt til 8K folket

Det kommer vi andre også snart til at nyde godt af.

Indtil videre skulle de have lavet en aftale om at sende “Roland-Garros” live i 8K over 5G.

Konkret skulle aftalen handle om 100 timers live 8K TV over 5G, der bliver sendt via ( med hjælp fra ) Orange under Roland-Garros tennis open, der bliver afholdt fra den 26. maj til den 9. juni.

Huawei skulle have planer om at sende fra the Philippe-Chatrier centre court i 8K til og sammen med “industry majors” fraUSA, Japan, Tyskland, Polen og Holland.

Der bliver supplerende udviklet en “8K production platform” sammen med France Télévisions, der dermed må formodes at være på vej ind i en ( af de første ) 8K multikamera produktioner uden for Japan.

Skulle enkelte være i nærheden med en 8K forberedt 5G telefon, kommer der en “8K VoD services for TV sets or mobile devices”, suppleret af en “satellite trial” vel sagtens også i 8K.

Og nu hvor det hele alligevel er totalt og absolut umuligt, kaster France Télévision sig også ind i en voldsom Augmented reality produktion, der heller ikke kan opleves andre steder (?) end på store skærme på selve “stadion”.

Ideen er – ikke overraskende – at udvikle på de mange koncepter, og få erfaring i alt fra AR til 8K produktion, der kan bruges i en nær fremtid.

Læs også  Heftige 8K Canon rygter

Der skulle være flere Europæiske, Kinesiske og Amerikanske selskaber med inde over AR delen, der fortstat forventes at have en fremtid foran sig.

Alt bliver uanset – også – skudt i 4K, der så ( det er lidt uklart ) bliver sendt i 4K og/eller opskalleret til 8K.

Med mindre at der kører en seperat 8K produktion ved siden af.

Huawei er uanset hvad, på vej med egentligt 5G TV, der – som vi forstår det – både er et panel, og en teknologi.

Skulle det nogensinde blive muligt at købe et 5G TV her i landet, vil dette kunne “se” enten kabel TV, DVBT2 og alle streams, helt uden andet end en enkelt ledning til stik kontakten.

Skulle rygterne være korrekte skulle Huawei reelt være på vej med et 8K 5G TV, der dermed bliver en “TV industry first” på netp så mange områder at det er helt spændende.

Sony skulle supplerende have bekræftet at en af deres kommende PlayStation konsoller bliver en 8K enhed, hvilket – stille og roligt – ser ud til at betyde at 8K er blevet det nye sort.