Grass Valley gjorde det ingen andre kunne

Er du en af de heldige der – igen og igen – har kunne konstatere at du endnu en gang har fået de fedeste optagelser ind fra en Inferno, der har siddet på et EVA1, er her rigtigt godt nyt.

Du har nemlig indtil idag ikke kunne se de sikkert ellers heldige optagelser, i andet end Final Cut X ( FCPX )

Det er og har været heldigt.

Og nu hvor de her Pro Res RAW optagelser som EVA1 kan levere ( der kun kan optages på en Atomos Inferno ) er 10bit lineær, og dermed i en høj nok kvalitet til Netflix, har du gættet det.

Edius og dermed Grass Valley ser ud til at have fået åbnet op for ProRes RAW på PC - det har tidligere krævet FCPX og Apple hardware

Rigtigt mange har valgt at optage i Pro Res RAW, blot for at kunne konstatere at det ikke er muligt at få optagelserne ind på en PC.

Nu viser det sig at Edius Pro i version 9.4, nu kan noget som ingen andre programmer på en PC kan, nemlig “decode ProRes RAW”, hvilket – som vi er orienteret – er den absolut første gang det sker.

Apple og Atomos har ellers lovet at andre end FCPX “i løbet af 12 måneder” ( efter NAB2018 ) ville kunne få adgang til at “decode” og dermed enten afspille direkte ( på en mac er det bare at trykke på mellem rums tasten – eller efter en konvertering, afspille de her heldige 5,7K optagelser, der ( i EVA1 tilfældet ) ender ude som 4K DCI i 10 bit lineær kvalitet, der er – subjektivt vurderet – langt heldigere end “konventionel! 10bit.

Læs også  To nye Ronin S2 fra DJI

Selve softwaren, Edius, er – som vi er orienteret – ikke specielt udbredt her i landet.

De store broadcastere ser ud til – mere eller mindre – alle at have valgt Adobe Premiere, eller Avid.

Vi synes at kunne huske at enkelte regioner har haft ( eller har ) nyheds systemer der enten baserer sig på netop Edius, eller på systemer der inkorpererer Edius.

Dermed kunne det tænkes at du vil stå lidt alene i starten, hvis du vælger at hoppe på denne pakke.

Omvendt er det – igen som vi er orienteret – den første pakke ud over FCPX, der kan håndtere Pro Res RAW.

Er du allerede bruger, kan du glæde dig over følgende opdateringer:

Edius supporterer nu ProRes export fra timeline, og som de formulerer det “together with support for ProRes RAW decoding”.

Da “ProRes export also supports smart rendering”, burde det være muligt at tage ProRes ind  ( i alle afarter inklusiv RAW ?) lynhurtigt konvertere til Pro Res 444 og enten redigere i denne kvalitet eller blot sende det videre til Premiere ( der jo er lidt mere populær ).

Edius og dermed Grass Valley ser ud til at have fået åbnet op for ProRes RAW på PC - det har tidligere krævet FCPX og Apple hardware

Der er kommet et par nye import “funktioner” disse såkaldte “Closed Caption” (scc/mcc) file import/export/burn kan nu importeres til timeline separat og der tilføjes til projektet.

Læs også  Spritny Minitech OB vogn i København

Eventuelt sammen med CEA-708/608 caption data .

Der er nu en “simpel” HDR/SDR conversion funktion, der “korrigerer” (?) “the Primary Color Correction filter”, så HDR kan “fungere” i et SDR univers.

Det er nu muligt at arbejde med “multi angle files” i “multicam mode”.

Katsushi Takeuchi, Vice President & General Manager of Editing Systems, Grass Valley siger:

 -Edius is the editor of choice for major broadcast stations around the world, for its fast edit turnarounds and support for latest video formats. Edius has accumulated more than a decade of development work, with its optimized video processing engine and original video codecs. It has also kept up with the latest PC technology including support for the latest CPUs and graphics capabilities improving speed and add support for new functionalities, slutter han.

9.4 updateringen kom den 8. maj og er som vi er orienteret om det, en gratis opdatering til nuværende ejere.

I den forbindelse har vi fundet frem til at nærmeste verified reseller bor i sverige og hedder Ekab Distribution AB. 

hans@ekab.se

Det ser dog også ud til at være muligt at investere i en full version til ( cirka ) 555 Euro og i en Workgroup version til cirka 1100 Euro, heromkring

Læs mere hos Grass Valley der har softwaren her

Læs også  Apple TV+

her lige en video om nyheden der – naturligvis – er på tysk.