Unge østjyske samvittighedskvaler

Det handler om en ny børnekrimiserie på DR Ultra.

Her er det planen at “stile en række unge hovedpersoner” over for en række “moralske valg, der skal udfordre seernes retfærdighedssans og vise, at de ting, du gør og ikke gør, alt sammen har konsekvenser”.

Som eksempel er “Jonas skole brændt ned”, og nu hvor “politiet mistænker ham og vennerne Kristian og Signe” for at have gjort det, skal seerne tage stilling til om de unge 7-12 årige medvirkende er “Skyldig”, som DR nye “fiktionskrimiserie hedder.

Det hele starter – som du sikkert har gættet – med den omtalte skolebrand, der går direkte over i en “politiafhøring, hvor seriens hovedpersoner på skift skal overveje, hvem har gjort hvad”.

Det brænder i DR Ultras nye serie på 24 episoder - preTeens bliver sammen med seerne stillet overfor moralske dilemmaer

Og i særdeleshed også de moralske aspekter af at “Hvem gjorde ikke noget” og naturligvis “hvem er i virkeligheden skyldig”.

Som du har gættet det, er DRs plan at teste de unge, så de kan vokse op med den helt rigtige moral, og på den måde bliver mere tilrettede borgere, når de bliver teenagere.

Lærke Vindahl der er chef for B&U DR siger:

 -En af vores tanker med serien er, at vi gerne vil udfordre børn på deres retfærdighedssans – hvornår er man medskyldig i noget? De valg, vi træffer hver dag, har konsekvenser, og vi har nok alle været i situationer, hvor vi kunne og burde have gjort noget, men ikke gjorde det. Ikke at gøre noget er også et valg, og det har også konsekvenser, og dét vil vi gerne starte en dialog med børnene omkring med serien, starter hun og fortsætter om valg af location.

Læs også  DR omdefinerer børn

 -Det meste dansk producerede fiktion, vi ser, er indspillet i hovedstadsområdet, og derfor var det oplagt at producere “Skyldig” ud af Aarhus, hvor B&U jo har til huse. Det gav os mulighed for at vise nogle andre sider af Danmark, som vi ikke ser så tit og på den måde understøtte DRs ambition om at spejle hele Danmark – bare det, at børnene taler jysk, er jo et frisk pust, forklarer hun videre.

 -Vi er sindssygt spændte på, hvordan børnene tager imod serien. Den er meget anderledes, end det vi har lavet før. Der er ildebrand, blå blink og generelt fravær af voksne. Serien kan måske blive voldsom for nogle børn, men jeg håber, at den samtidigt vil være med til at give børnene en følelse af, at de har power til at træffe et valg om at gøre noget, når de oplever situationer, der ikke er i orden som for eksempel mobning, og at det betyder noget, at de gør det, slutter hun.

I bedste stil, er DR klar over at de unge alligevel ikke ser TV.

Derfor bliver der lagt den første fredag ( idag ?) lagt hele fire afsnit af af serien op, hvilket fortsætter de næste 4 fredage.

Senere bliver den/de samme episoder “lagt ud på DRTV og i Ultras app”. 

Læs også  TV2 kommer hele landet rundt

DR har dog ikke helt mistet håbet på at de kan få de unge tilbage til TV, for eksempel når de selv får børn, hvorfor hver uges fire episoder bliver sendt på TV, på DR Ultra klokken 17.50 fredag, lørdag, søndag og mandag. 

Planen er slutteligt at supplere hoved “historierne” op med såkaldte “sideformater”, der “folder nogle af problematikkerne og dilemmaerne i serien yderligere ud”.

Serien der foregår i Aarhus, “hvor seriens hovedpersoner går på Lillevangskolen” ( den der brænder hvorfor de vel ikke går der mere, mens den bliver bygget op igen (?)

Lokal kendte kan i den forbindelse glæde sig over at location er Læssøesgade Skole, der slet ikke brænder ned i virkeligheden.

Det er bare film tricks.

Lokalkendte vil i den forbindelse – måske – bemærke at hovedpersonen Jonas, der spilles af 13-årige Bertram Bisgaard heller ikke taler den lokale dialekt.

Dette hænger sammen med at han kommer fra Juelsminde, der jo har en helt anden “lyd”.