Apple viser vejen til 8K

Lige om snart når du sidder og – endnu engang – forbander din computer langt væk, og hader at du ikke købte kerner og RAM nok, skulle du måske have købt en af de her nye Macs, der nu – i det mindst ser ud til – at leve op til navnet.

En kommende Mac Pro, der blev lanceret ( den kommer senere ) igår sent i USA, ser nemlig ud til at blive noget nær det vildeste du kan forestille dig.

Naturligvis med det indbyggede Apple forbehold.

Det bliver hulens dyrt at komme i nærheden af dyret.

Apple viser ny computer frem der kan håndtere op til 3 samtidige 8K RAW strømme

Grundmodellen, der kan udvides til det umulige ( læs op til 28 Xeon cores ) starter – som eksempel – ved ( cirka ) 40.000 kroner.

Måske ikke meget.

Men alligevel en del for de fleste, der ikke lige går og tjener millioner på deres TV eller video produktion.

Derefter går det ellers amok.

Så meget at vi end ikke tør spå om prisen kommer over 200.000 kroner for en af de vildere versioner.

Med til den historie hører forresten også at der – også lige – kommer et nyt Pro Display XDR, der er et Retina 6K panel, der – vel sagtens – hører til i den helt tunge ende.

Naturligvis også prismæssigt, da skærmen ( cirka ) koster det samme som computeren i den skrabede version.

Apple viser ny computer frem der kan håndtere op til 3 samtidige 8K RAW strømme

Kan det så betale sig at gå amok på computer budgettet.

Som altid er det korte svar, at det kan det.

Kigger du hen over et år, og tænker på hvor mange gange du har været nødt til enten af droppe en ide, fordi du ikke havde tid ( computeren var for langsom ), eller endnu engang lige tog ned til 7-11, mens filerne blev arrangeret.

Vores computertid er med andre ord netop så kostbar at det – formodentligt – først nu er muligt at investere i noget der er dyrere end spild af din tid.

Læs også  Hvis det nu regner i studiet

Phil Schiller, Apple’s senior vice president of Worldwide Marketing, er i hvert fald ikke i tvivl.

Han siger:

 -We designed Mac Pro for users who require a modular system with extreme performance, expansion and configurability. With its powerful Xeon processors, massive memory capacity, groundbreaking GPU architecture, PCIe expansion, Afterburner accelerator card and jaw-dropping design, the new Mac Pro is a monster that will enable pros to do their life’s best work, starter han og fortsætter.

 -Pro Display XDR is the world’s best pro display and the perfect companion to the all-new Mac Pro. With Retina 6K resolution, gorgeous color, extreme brightness and contrast ratio, and a highly functional design, Pro Display XDR delivers the most comprehensive set of features ever offered on any display at this price point, slutter han.

Apple viser ny computer frem der kan håndtere op til 3 samtidige 8K RAW strømme

Når alle superlativerne er færdige, er der bred support og opbakning fra resten af “vores miljø”.

Jarred Land, har netop kommenteret på udviklingen, og glæder sig til at det nu kan gå noget hurtigere, når du optager på “hans kameraer” ( RED ), ganske som Avid har udstyret en ny mac Pro med 6 fulde Pro Tools, hvis det ( nogen sinde ) skulle blive relevant.

Nyheden ( nyhederne ) er med andre ord designet til at kunne udvides til at kunne håndtere det meste.

Og selv om at vi stadig ikke ved helt præcist hvor sindsyg en regnekraft et sådan monster har, kan der vel ingen tvivl herske om at det er planen at du skal kunne redigere ukomprimeret 8K RAW på dyret, nærmest allerede på den mindste model. ( vi har lidt specs længere nede )

Apple ser nemlig ud til at have fokuseret på en og kun en ting, nemlig maksimal performance.

Og detaljer som at maskinen kan håndtere op til 1.5TB RAM, ( som netop er det FCPX elsker ) sammen med at Rammen faktisk sidder på 12 “kort” ( den er altså.. i princippet næsten 12 gange så hurtig som en enkelt klods )

Læs også  Sony går PL med HDC-F5500

Igen.

Har du brug for lidt ekstra fart, er der plads til 8 PCIe expansion kort, og en tilsvarende mængde grafik kort.

Og skulle det ikke være nok, kan du også investere i noget som Apple kalder for “Afterburner”.

Du har gættet det.

Det er endnu mere regnekraft, der kan dedikeres til bestemte jobs, typisk “pixel crushing”, der ( som eksempel ) giver realtime playback af 3 !! 8K ProRes RAW video strømme samtidig. ( åbenbart et eksempel der er blevet vist frem ).

At det hele lever op til P3 og at systemet problemfrit håndterer 10bit farver ( men så heller ikke mere, da skærmen ( stadig ) ikke kan hverken 12 eller 16bit (?), siger vel sig selv.

Selve kassen det hele sker i, har allerede fået navnet “ostehøvlen”, eller “Rivehjernet”.

Apple viser ny computer frem der kan håndtere op til 3 samtidige 8K RAW strømme

I begge tilfælde fuldt forståeligt at maskinen på billeder ærligt talt ligner en ostehøvl.

Vi er dog pænt sikre på at den ikke gør det i virkeligheden.

Med mindre at du er meget vild med ost, og derfor har en stor høvl.

Folk der har mod på at gætte på hvor heftig en maskine det er vi taler om her, kan glæde sig over at der er tale om en ( op til ) 28 cores, 64 PCI Express lane maskine der – i princippet – burde kunne flytte data i fuld båndbredde på alle 64 lanes.

Vi forstår i den forbindelse ikke at maskinen blot “bruger” 300W, hvilket også modsiges andre steder, da dyret er født til at kunne trække op imod 1400 watt, når den arbejder.

Vi gætter på at en bunke GPUer kræver at der installeres ekstra strømforsyninger.

Igen.

Når maskinen kommer engang til efteråret, kan vi måle hvor meget strøm den rent faktisk spiser, når der bliver redigeret 4-8K på den, i flere strømme end godt er.

Læs også  SilverBack bagstykkerne

I den forbindelse er der sluppet en smule om hvad du kan forvente af maskinen, i forhold til performance.

Den skulle regne 56 teraflops ud fuldt udstyret med en bunke grafik kort.

Det er dog maxet ud, bedst understreget af at et Radeon Pro Vega II ( der er med i den billige model ) “kun” kan flytte 14 teraflops, med de indbyggede 32GB RAM.

Smider du to Radeon Pro Vega II i, i en “Duo konfiguration” kan du flytte 28 teraflops grafik.

Derefter kan der opgraderes med to “MPX Moduler”, der har plads til to ekstra “Vega II Duo” løsninger, der giver 56 teraflops til, fordelt på de 128GB video RAM vi så taler om.

Et MPX Modul har indbygget strøm til 500W, så du har gættet det.

Der går ikke lang tid før at der bliver brugt så meget strøm, at der – alene til det – skal tjenes lidt penge, da strøm jo ikke er helt billig.

Der er slutteligt ved at blive udviklet supplerende hard og software til dyret.

Blackmagic Design er således på vej med “afterburner” hard og software, der kan håndtere “full CPU og multi-GPU accelerated 8K real-time editing”, hvilket som vi var inde på, giver support for op til 3 strømme af ProRes 4444 i 8K

Avid kan allerede fra starten af tilbyde op til 6 HDX kort løsninger

Cinema 4D skulle nu ( når maskinerne kommer ) oplevet en 20 højere hastighed end på “tilsvarende Windows workstations”, der “maxed out” med 3 NVIDIA Quadro RTX 8000 kort.

Computeren starter ved 5.999 dollars og skærmen koster 4.999.

Kan investeringen så betale sig.

Tja.

Det sparer i hvert fald en masse tid.

Måske så meget så du får tid til at få nogle flere kunder.

Det er muligt at læse videre om denne nyhed og de andre nyheder som Apple slap igår på virksomhedens US site her