BBC på vej med personlige dokumentarer

Hvis du gik og troede at velfungerende og moderne dokumentarfilm, er sådan en, hvor en enkelt “auteur” har følt for tilblivelsen i mange måneder, tager du fejl.

En moderne dokumentarfilm, er – som vi oplever det her i landet – end ikke en dokumentarfilm, men nu en “dok”, der – vel sagtens – er den korteste måde at beskrive den form for dramatiseret registrering af virkeligeheden de fleste “doks” er idag.

BBC er dog på vej til at tage den type produktion et par niveauer op.

BBC RD er på vej med værktøjer der kan hjælpe den enkelte med at producere interaktivt indhold afstemt til seeren

Som vi forstår det, er det dog “kun” nået til BBCs R&D afdeling, omvendt er nået pænt langt med deres tiltag, som de kalder for “personalised, data-driven documentary” produktion.

Som du har gættet det, kender TV stationerne deres kunder ret godt.

Og hvis disse – som eksempel – kan lide at se dokumentarfilm, skal de da bare have nogle flere af slagsen.

Det er dog ikke kun det at forbrugerne efterspørger “doks”, der driver BBC R&D.

Deres tilgang til emnet er at den enkelte forbruger jo kan være i et bestemt “mod” ( humør ), hvilket så kan bruges til at omgøre dokumentaren, så den passer bedre til den enkelte seers humør.

Til formåler er BBC R&D ved at udvikle et såkaldt “StoryKit redskab”, der tidligere er blevet brugt på “BBC Click”, der var en totalt interaktiv version af et enkelt BBC program.

Læs også  OConnors lille 2560er

Målgruppen for produktioner underlagt dette “StoryKit redskab”, er de 18 til 34 årige, der – som bekendt er svære at få hen til skærmen.

BBC RD er på vej med værktøjer der kan hjælpe den enkelte med at producere interaktivt indhold afstemt til seeren

Og står den på dokumentar, går det helt galt.

Det er BBC R&D ærgerlige over, hvorfor de ydermere har udviklet deres “StoryFormer”, der er web baseret redskab, der kan bruges til at skabe “responsive stories” ( historier seerne vil svare på ?)

Et redskab der kan hentes på BBCs Taster website. ( vi ved ikke om du også kan hente det ?)

Tilbage på BBC R&D, siger development producer Nick Hanson:

 -Sometimes the viewer might want to be entertained, whilst other times they will want to learn something. Some viewers like sport, others prefer celebrity culture, and so on, starter han og fortsætter.

 -Through breaking these preferences down we were able to shoot and edit slightly different versions of what is fundamentally the same story. Using StoryFormer we were then able to build multiple routes through the documentary. The viewer only sees the content that fits with their preferences or the choices they’ve made along the way, slutter han.

Billedet, der er fra den såkaldte “StoryFormer”, er en graf, der viser hvordan man kan skrue en ( eller flere ) historier sammen, der tilsammen kan skabe en – reelt flere – historier der kan motivere de unge til at se lidt mere med.

Læs også  Seerne skal til at rapportere

“StoryFormer” løsningen kan – i den forbindelse – let bruges til også at holde styr på hvor meget ekstra materiale der også lige skal optages.

Noget der jo ellers ikke er “nødvendigt” i et “traditional television workflow”.

Som Nick Hanson siger det:

 -There are also big editorial questions such as does playing with the components and structure of a story actually lead to more meaningful, personalised experiences?, slutter han.

Det er muligt at holde øje med hvad de ellers går og finder på, på BBC R&D her