Panasonic vil også FF

Nu hvor alle ( andre ) producenter af fotografi apparater havde sluppet deres Full Frame spejlløse kamera, ville Panasonic også slippe et.

Deres, der ender med at hedde Lumix S1H, er i den forbindelse – ikke overraskende – et kamera der er helt fremme på beatet i forhold til specs og opløsning.

Desværre følger prisen jo med.

Ny Panasonic Lumix S1H er et Full Frame kamera der kan optage video i 6K

Så hvis du vil have finger i et nyt 6K Full-Frame Mirrorless kamera, må du finde ( cirka ) 3500 Euro og lidt lokal skat og moms, hvilket med et slag, svinger nyheden helt op i den tunge ende.

Omvendt er der pænt mange specs i nyheden, der – vel sagtens – blot “viser” at fremtidige spejlløse “mindst” skal være 6K kameraer der skal kunne optage internt i 10bit, gerne 12.

Det kan denne nyhed nemlig.

Og så ser det ud til at den har en fordel frem for de fleste andre, der kunne bliver relevant på sigt.

Den kan nemlig optage i 4X3, hvilket betyder at det nu er muligt at skyde anamorfisk i Full Frame med et kamera der koster mindre end det beskyttelses glas der er monteret på de fleste Anamorfiske optikker.

Ny Panasonic Lumix S1H er et Full Frame kamera der kan optage video i 6K

Ellers minder specs på det nye Panasonic Lumix S1H pænt meget om hvad du må have forventet.

Det er et 6K, Full-Frame 4K, Super35 Crop kamera, der kan levere  6K i op til 24 frames per second.

Dette dog i en 3:2 aspect ratio til anamorfisk optagelse, hvorfor os der “bare” vil skyde 16:9 kan klemme nyheden op på 30p i 5.9K.

Læs også  Når HDR10 ikke er nok

Der kan som pointeret optages internt i 10bit 4:2:2, i op til 400Mbps, mens det samme signal kan sendes ud i 60p via HDMI.

Som vi forstår det, fortsat i 422, og dermed ( i princippet ) i noget der ligner 800mbit/s.

Vil du spare lidt på båndbredden, kan der omvendt optaget i 200 Mbit/s i 8bit i et “10bit color space”, hvilket altså betyder 4:2:0 i 16:9/4KDCI full frame internt i 420.

Som vi forstår det er det muligt at “de-squeeze” i kameraet, hvilket betyder at dig der skyder i 1.30x, 1.33x, 1.5x, 1.8x, eller 2.0x, kan se det færdige resultat enten på søgeren ( LCD bag på ) eller via HDMI.

Ny Panasonic Lumix S1H er et Full Frame kamera der kan optage video i 6K

I alle tilfælde må man formode at du ved hvad du laver, når du optager anamorfisk, og derfor nøjes med at optage når du er på optagelse, og så ellers klarer resten derhjemme.

Der er i bedste stil nu også kommet en 5-axis Body Image Stabilizer i nyheden, der betyder at filmfolket bare kan kaste kameraet efter scenen, hvorefter det hele er færdigt, mens de spiser frokost.

Eller – lidt mere konkret – hvis de små arme er trætte af at bære dette 300 grams kamera, tager IS en smule af rystelserne.

Sensor i kamera er en ny 24.2 MP full-frame CMOS, der er udstyret med et OLPF (optical low pass filter), der – som vi forstår det – ikke kan udskiftes.

Læs også  PT-RQ25K vejer kun 35 kilo

Der er ikke længere en begrænsning på 29,98 minutter i kontinuerlig optagelse, samt noget Panasonic kalder for “segmented file recording”, der betyder at en fil ikke “går i stykker” hvis strømmen går ( læs batteriet løber tør ) under optagelsen.

Ny Panasonic Lumix S1H er et Full Frame kamera der kan optage video i 6K

Nu hvor disse mange tiltag udvikler en hulens masse varme, og sikkert smelter kameraet på et par timer, har producenten udviklet et “Active Cooling System”, der kort fortalt er en blæser der køler CMOS og et par CPUerne ned hele tiden, så intet brænder sammen, de første par uger.

Der er – også – Dual ISO i nyheden.

Den er dog nede på (?) 100 og 640, hvilket nærmest virker forhistorisk.

Omvendt er det muligt at presse det op til 204800 ISO, hvilket sikkert giver en smule støj.

Det mest relevante i den forbindelse er dog at du kan skyde i V-Log/V-Gamut med nyheden og derfor bruge det sammen med alt fra VariCams til Evaer og forvente et look der minder om / matcher.

Er du mere til at skyde HLG end V-Log, er der en HDR/HLG feature, der betyder at du skyder i dette look, fra starten af.

Ny Panasonic Lumix S1H er et Full Frame kamera der kan optage video i 6K

Omvendt vælger du V-Log/ før du et “VariCam Look” og 14 blænders DR.

Der er en pænt heftig OLED viewfinder med en påstået 5,7K opløsning, hvilket burde betyde at det er absolut umuligt at se hvad du laver.

Læs også  NEP kalder den for Supershooter 6 

Heldigvis er der en “monitor” bag på kameraet, hvor du kan se lidt mere.

Den kan drejes i alle retninger og må formodes at ende med at blive den de fleste bruger.

Som altid med de her spejlløse, er der et autofocus system, i dem, der nu er “endnu hurtigere” og lidt til.

I dette tilfælde kan nyheden “snakke” med “480 fps”, hvilket burde betyde at det hele går ret stærkt og at der bliver stillet skarpt, forudsat at du investerer i de nødvendige autofokus objektiver.

I den forbindelse er det på sin plads at pointere at der er tale om et L-mount kamera, der – indtil videre – kun kan bruges med enkelte Panasonic, Leica, og Sigma objektiver.

Sigma skulle dog være på vej til at konvertere hele deres serie, hvilket skulle få antallet af primes og andet op på 46 styk i løbet af 2020.

Panasonic selv har netop annonceret en 24-70mm / f2.8, der skulle ende på 2200 dollars. ( kommer midt oktober )

Kameraet skulle ende på 3300 Euro.

Vil du bruge EF glas på nyheden, skulle Sigma være på vej med en EF->L mount adaptor.

Her lidt video om nyheden

<iframe width=”853″ height=”480″ src=”https://www.youtube.com/embed/Hp4tBKXBEcc” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>