8K ligner en ny virkelighed

De kære mennesker hos Cinegy, har netop præsenteret et fuldt 8K workflow.

Dette forstået sådan at Cinegy nu kan levere et 8K “End-to-End Production Workflow”, baseret på deres “Daniel2”, der er et ( næsten ikke proprietært) kompressions format, der – vist nok – kan hentes som plug In til de fleste NLE, så det kan testes.

Igen.

Nyeste plug in virker til “september”, så måske det virker i det uendelige hvis du stiller uret tilbage på din computer.

Eller i det mindste gør det, mens du tester dette plug in.

Hvad er det så at Daniel2 kan.

I princippet er det en ny type kompression, der komprimerer heftigt, men med et andet formål end at pakke voldsomt.

Ideen her er nemlig hastighed, hvilket du kan se demonstreret i videoen herunder, hvor arbejdsgang fra et 8K 4x 12G ud kamera, til NLE er så kort at du nærmest ikke kan se forsinkelsen.

Og da det er smart i forhold til “live” transmission og ikke så meget til streaming, er det da også broadcastere Lewis Kirkaldie, head of Product Management at Cinegy, satser på.

Bedst af alt, ser det ud til at deres “koncept” ydermere kun kræver en “relativt lille” computer, når et 8K 4:2:2 10bit video signal fra 4x 12G SDI links skal komprimeres.

Læs også  Live broadcast kursus med Calrec

En Cinegy Capture PRO software udstyret computer med et BMD Decklink 8K Pro SDI kort, er således nok til at “konvertere” de uendelige mængder af data til noget der kan håndteres.

Og da det kan klares med et par Intel Xeon E5-2630V3 8-core processors og 64GB RAM, suppleret med et Nvidia GeForce RTX2070 grafik kort, er det – i princippet – en kompression, der virker “relativt simpel”, selv om at der bliver tævet data igennem systemet.

Fra at være et 8K 10bit signal, bliver video nemlig til en HD HEVC 4:2:0 proxy MP4, der blot fylder ( omkring ) 5 procent af det oprindelige, samt en – “main file format” Daniel2 8K 4:2:2 10bit MXF fil.

Konvertering der “kun” trækker 55 af GPUen, selv om at det er denne der laver det meste arbejde.

Som du har gættet er der stadig tale om en del data, efter det er blevet komprimeret.

Derfor distribueres data over en 10Gbit/s LAN, der ender i en Cinegy Air PRO playout server, samt en Cinegy Desktop NLE eller ( og ) i  Adobe Premiere, så materialet kan redigeres med det samme.

Bitrate for det “komprimerede” 8K video er “helt nede på” 2-3Gbit/s, hvilket måske lyder voldsomt – og som er voldsomt.

Det et bare – nærmest intet – i forhold til hvad det starter med at være ( cirka 4x 12Gbit/s ).

Læs også  Creative Technology valgte Kairos

Tilbage i værktøjskassen finder du den omtalte Cinegy Air PRO playout der afspiller Daniel2 codec’et til en 8K skærm, der – i princippet – kunne være alle andre steder i verden.

Bare man kan finde 2-3 Gbit/s båndbredde til at sende over.

Play Out software er i den forbindelse også lidt tungt, da de 8K ud, spiser omkring 20 procent af CPU og 30 procent af GPU.

Måske ikke voldsomt, men nok til at der skal være tale om en pænt heftig Play Out maskine, i et professionelt miljø.

Cinegy laver også et stykke Air PRO software, der kan lave alt fra PiPs til real-time color correction af de billeder der bliver sendt.

En virkelighed med 8K broadcast er med andre ord en realitet, forudsat at du vælger en enkelt producent af software, og suppleret op med det nødvendige hardware.

Igen.

Her i landet er vi fortsat ikke rigtigt nået til 4K, så længe vi taler broadcast.

Der begynder dog at komme 4K OB vogne i landskabet, og nu hvor 8K ikke er længere væk end næste sommer, kunne det jo tænkes at enkelte her i landet også går og overvejer 8K workflows, som dette.

Det er lettere upræcist hvornår Daniel2 8K rent faktisk ender med at blive et egentligt produkt.

Læs også  Nu kan alle streame

Som vi forstår det, er det – fortsat – et codec, der er under udvikling, som kan købes, men som altså er under udvikling.

Igen.

Det er nu muligt at montere Daniel2 direkte inde i Adobe Premiere og i en Cinegy NLE.

Så modsat tidligere må de være blevet helt eller delvist godkendt af Adobe, hvilket plejer at være noget af det sidste der sker, før produkter som dette bliver egentlige hyldevarer.

Her en video præsentation af løsningen:
Læs mere om Cinergy her