Alle synes at Netflix skal betale

Landet har som bekendt valgt en ny regering, der har en række andre holdninger end den tidligere.

Herunder til Netflix, og alle andre streamtjenester.

Opsummeret mener det nye flertal, og dermed den venstre side af folketingets sal – og Producent foreningen – at NF, HBO og alle andre skal betale 5 procent af deres brutto omsætning til dansk film produktion.

Som formuleringen skulle have lydt: ( fra De Radikale )

 -Hvis man vil være her, skal man bidrage til fællesskabet.

Ikke overraskende er De danske filminstruktører og producenter glade.

Politisk flertal mener at Netflix skal betale til dansk filmproduktion

I kroner og ører, skal alle der abonnerer på Netflix og alle andre streamtjenester ( herunder også “rent danske” ) betale 4 kroner ud af ( cirka ) 80 kroner, altså 5 procent, der så skal gå til “dansk film”.

Forventningen er at de mange streamere efterfølgende kaster 50 millioner kroner om året dansk film, der så skal gives til den eksisterende public service-pulje, der jo allerede “uddeler mediestøtte til tv-serier og dokumentarer”.

De 5 procent, som Regeringen og deres flertal håber på at de kan tvinge Netflix og andre til at betale er voldsomt meget mere end det Netflix, Amazon og andre betaler i Frankrig.

Her betaler de nemlig “kun” 2 procent “af deres overskud”, hvilket – på ingen måde er hvad den ny regering er på vej med.

Læs også  Ny streamtjeneste kun til din mobil

Her er det jo 5 procent af brutto omsætningen, der er væsentligt mere.

Til sammenligning betaler streamerne mellem 0,5 og 2,5 procent. ( af ? )

De radikales medieordfører, Jens Rohde forklarer:

 -De ( streamerne, red. ) skal være med til at bidrage til et mangfoldigt mediebillede.

Politisk flertal mener at Netflix skal betale til dansk filmproduktion

SF’s medieordfører Jacob Mark er enig og siger:

 -Det bliver meget svært at have danske skuespillere og godt dansk indhold i fremtiden, hvis ikke der er nogen, der er med til at finansiere den kulturelle fødekæde, slutter han.

Kulturminister Joy Mogensen siger:

 -Det er lidt tidligt at tage hul på diskussionen om konkrete modeller. I den kommende tid vil regeringen derfor arbejde videre med at kortlægge de centrale udfordringer på medieområdet, som kan danne baggrund for et udspil til en ny medieaftale, slutter hun.

I det hele taget ser det ud til at alle er “efter” Netflix i disse dage.

Euromedia har også kigget på størrelsen.

Her var fokus dog fremtiden for netop Netflix.

Og i følge dem, ser den stadig mere sort ud.

Netflix er – bevares- fortsat “verdens dominerende”.

Der er bare en masser SVoD gen2 tjenester  på vej, de såkaldte D2C ( Direct to Consumer ) tjenester, der – i værste fald – tager hele markedet fra Netflix.

Netflix har jo netop banet vejen for D2C i alle afskygninger, og forbrugerne er nu så “internationale” at de ikke længere forholder sig til om tjenesten kommer fra USA, som Apple+ og Disney+ der kommer i november, gør, eller om tjenesten kommer fra Fyn ( TV2 Play ).

Læs også  KLF, Kirke & Medier hædrer Silja Okking

Hvis der er en knap man kan klikke på, få adgang også ellers nyde indhold uden at skulle forholde sig til mere, er tjenesten relevant.

Som eksempel, er det – potentielt – en fin ide at regeringen vil tvinge Netflix til at betale 5 procent af deres brutto omsætning i “afgift” til dansk film.

Det er bare svært at se hvordan de vil håndhæve den opkrævning, når vi nu skal til at betale direkte til Apple eller Disney i en – sikkert – internatioinal og krypteret transaktion, som hverken Disney eller Apple mener kommer andre end dem og deres kunder ved.

Netflix kunne jo vælge at gøre det samme, og blot ændre betalingen af Netflix til en krypteret “in-app” betaling.

Så kan regeringen så ellers insistere på at hente 5 procent af brutto omsætningen, der pludselig er faldet til ingenting.

I den forbindelse vurderer Euromedia videre at den potentielt store taber i fremtidens “streaming marked” netop bliver Netflix, nu hvor alverdens politikere og kultur personligheder ser denne størrelse som de onde, der ødelægger lokal kultur og meget mere.

Desuden har Netflix et centralt problem.

De tjener ganske enkelt ingen penge.

Euromedia vurderer i den forbindelse at Netflix’s eneste mulighed er at konvertere deres tjeneste til en D2C tjeneste, der så bliver svær for regeringen at beskatte.

Læs også  DR3 lever videre på Internet