Sig hej til ny IP standard

Hvis du ikke allerede kender JT-NM TR-1001-1, er det vist på tide.

Her er der tale om en ny “IP standard”, der er – ret heldig – til specielt broadcastere, da det – reelt – giver dem en “owner’s manual” til SMPTE ST 2110 baserede installationer.

OK.

Du skal nok væøe pænt klog, for overhovedet at beskæftige dig med “indersiden” af SMPTE ST 2110.

Omvendt, skulle det i følge Mike Cronk, der er AIMS board chairman for core technology VP hos Grass Valley, være netop det som en række broadcastere går og mangler.

For omkring to år siden, hvor SMPTE ST 2110 “suiten” begyndte at ligne den lovede “standard for Professional Media Over IP Netværk”, var det hele – stadig – “black box” hemmeligt, hvilket var et problem for brugerne.

Nu er “IP” så ellers blevet “demokratiseret” og “IP transformation” er blevet den standard, mange håbede på ville komme, globalt.

Mængden af store IP baserede installationer, er nu nærmest overvældende, ganske som en del broadcastere nu “diskuterer” ( IP baseret ) remote production, ud fra helt andre parametre end om det er “smart at blive hjemme”.

Så SMPTE ST 2110 er en succes.

Bestemt.

Der er bare så meget mere, der kan “klares” med en IP installation.

Læs også  Creative Technology valgte Kairos

Og da det hele tiden trækker på eller skal “hente reglerne ” i SMPTE ST 2110 standarden, er det oplagt at der mangler en “manual”.

Det er så den der er kommet med JT-NM TR-1001-1, der også kunne hedde “a practical approach to IP deployment”.

Folk der er inde i IP og SMPTE ST 2110, er oplagt nok klar over at JT-NM står for ( the ) Joint Task Force for Network Media, der konkret består af AMWA, EBU, SMPTE og VSF, hvilket nærmest er så globalt som det kan være.

Og nu hvor JT-NM TR-1001-1, også bliver kaldt for “( The ) System Environment and Device Behaviors For SMPTE ST 2110 Media Nodes in Engineered Networks”, er det klart at der her er tale om en “værktøjs kasse” der udvide og udvikle SMPTE ST 2110 baserede systemer.

Mike Cronk forklarer:

 -The goal of this document ( JT-NM TR-1001-1 ) is to enable the creation of network environments where an end-user can take delivery of new equipment (compliant to this recommendation), connect it to their network, and configure it for use, with a minimum amount of human interaction, starter han og fortsætter. 

 -Specifically, the interaction ought to be limited to acknowledging the equipment’s existence (for security reasons), assigning operational names to the signals the equipment generates, and defining any grouping relationships the signals might have with other existing signals. Technical configuration of the equipment in regard to timing, signal transport, and routing interactions is automated by the behaviours and management systems described in this recommendation, slutter han mens han citerer papiret.

Læs også  Første Progressive TV station i EU

Er det så heldigt at JT-NM TR-1001-1 kommer nu.

Bestemt.

SMPTE ST 2110 er jo til at finde overalt.

JT-NM TR-1001-1 går skridtet videre og “automatiserer” en masse (?) kald) i et IP baseret system der efterlever SMPTE ST 2110.

Påstanden – som vi læser det – er at en række single vendor system og multi-vendor SDI systemer, kan udvikles, alene baseret på denne nye “standard”.

Indtil videre er JT-NM TR-1001-1, ikke supporteret af alle udstyrsproducenter ( Grass Valley supporterer JT-NM TR-1001-1, som vi forstår det ), hvorfor håbet er at flere vil hoppe på denne standard og på den måde udvide mulighederne for hvordan IP kan bruges på mange nye og stadig smartere måder.

Også “internt” i SMPTE ST 2110 systemer.

The Alliance for IP Media Systems (AIMS) håber i hvert fald på at JT-NM TR-1001-1 bliver det nye sort, hvorfor de har “heartily endorsed” tiltaget og suppleret med “specifikationer til tiltagets roadmap”.

Håbet er at mange ( primært broadcastere, og andre der har store IP installationer ) kan få lettet overgangen fra HD to UHD, fra SDI til Ip og mere.

Det er muligt at læse videre her hvor en del af tiltaget bliver forklaret ( kun for kloge )