Kulturen får det 2 pct bedre under S

Så har der ellers været forhandlinger og alt det der, inde på “Borgen”.

Og det var da også spændende.

Hvad der dog er rigtigt interessant er at den nye finanslovsaftale ser ud til at hjælpe “kulturen” af med – lidt  – af de problemer de tidligere VKO regeringer har givet netop kulturen.

Konkret ser det ud til at betyde at “kulturen” skal spare lidt mindre, og at flere tiltag, der har fokus på kultur og historie, ikke længere skal spares ihjel, af politiske årsager.

Regeringen har således – sammen med Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet – aftalt at “stoppe besparelserne på kulturområdet fra 2020”, som de skriver det.

Som altid med politik skal det tages med et enormt forbehold.

Kulturen er allerede klemt halvihjel.

Så besparelserne betyder blot at den ikke dør med det samme.

Konkret får størrelser som “symfoniorkesteret Copenhagen Phil”, “Danmarks Underholdningsorkester”, “Kvinfo” og “Den Danske Ordbog” lov til fortsat at modtage de penge de plejer at modtage, uden at skulle spare 2 procent om året.

Det betyder – sammen med andre, herunder Døve Film – at der vil blive brugt 764 millioner kroner mere på kultur end under VKO, over de næste fire år.

Så noget er der altså kommet ud af regeringsskiftet.

Læs også  Medieudviklingen 2021 er ude

Kulturminister Rasmus Prehn siger: 

 -Jeg vil gerne takke partierne bag regeringen for denne aftale. Deres vedholdende pres på at sætte kulturen på dagsorden i finanslovsforhandlingerne har båret frugt, så vi kan give kulturlivet nogle tiltrængte stabile og trygge økonomiske rammer. Fra 2020 er det slut med de faste, årlige sparekrav for de danske kulturinstitutioner. Det sker efter 4 år med systematiske grønthøsterbesparelser under den borgerlige regering, starter han og fortsætter.

 -At det allerede nu i regeringsperioden lykkedes at være så ambitiøse skyldes i høj grad, at der er en række partier bag regeringen, der alle har villet give kulturen bedre vilkår, end der var udsigt til med besparelser de kommende år. Denne aftale viser, at vi kan nå store politiske resultater, når vi løfter i flok. Kulturen i Danmark får nu nogle stabile økonomiske rammer. Det er jeg som kulturminister naturligvis glad for, men jeg synes også det lover godt for det fremtidige samarbejde, hvor vi har mange andre vigtige opgaver, vi skal have løst i fællesskab, slutter han.

I konkrete tal får symfoniorkesteret Copenhagen Phil 2 millioner årligt.

Danmarks Underholdningsorkester, får 8 millioner, blandt andet til “pædagogiske læringsprojekter for folkeskolen”.

Kvinfo får 2 millioner årligt, og så afsættes der endeligt 1,5 millioner til “Den Danske Ordbog”.

Resten af pengene ser ud til at betyde at landets museer, teatre, kunstneriske uddannelser og folkehøjskoler ikke længere skal spare 2 procent af budgettet så VKO kan give nogle skattelettelser, der i stedet kan bruges på “gratis entre” på bestemte ugedage, almindelig drift og alt det andet, der gør vores lille nation til et kulturbåret land.

Læs også  DR indland rykker til Aarhus

Det”forhadte” omprioriteringsbidrag der bare sparede staten for 79,2 millioner kroner om året må formodes at få banket gang i kulturen igen.

I hvert fald 2 procent mere om året.