NRK gik også Lawo

Nu hvor det åbenbart ikke kan blive godt nok oppe i Norge, har de netop udstyret deres nye 26 tons tunge NRK OB24 med en komplet  Lawo IP audio infrastruktur, hvilket byder på en hyggelig mc²56 lyd-mikser, der – for lige at komme ind på størrelsen – (normalt) har 888 DSP kanaler.

Det var naturligvis ikke nok.

Derfor er vognen allerede før der kom strøm på den, opgraderet med en A__UHD Processing Engine med VSM kontrol, der på deres 64 faders Lawo mikser giver 5096 x 5096 crosspoints og 512 fuldt redundante kanaler, der – lige – er blevet opgraderet til 1024 DSP kanaler, som man jo hurtigt kan løbe tør før, når man laver skihop, her den 1. januar, hvor de fleste er helt fremme i stolen, for at høre mikset.

Der er ydermere investeret i DALLIS, A__stage80 og Power Core RP for I/O interfacing og mix, der synker med GPIO, TVC via Lawo’s VSM IP broadcast control and workflow solution.

Blot for at pointere at NRK ikke har glemt de der kameraer, er der tale om en 28 kamera vogn, der “kun” har 24 CCU, da de sidste fire kameraer kommer ind via de 4 indbyggede RF Links.

Lawo, er ikke præcise om hvilke kameraer der er i vognen. (de hedder Sony)

Læs også  Skal du have en masse droner i luften

Men gad vide om NRK ikke har valgt en bunke multiformat HD/UHD kameraer, hvoraf en del er – eller – kan opgraderes til high speed kameraer.

Af andet gear er der billedmix og monitorer fra Sony, video router og multiviewers fra Grass Valley, mens EVS har leveret en pose slomo servers og net hubs der som bekendt spiller ret heldigt med Vizrt der leverer grafik.

Genelec monitorer til lyd.

Jarle Felin, Vice President of Northern Europe Operations fra Lawo siger:

 -I worked closely with NRK and TVC to make sure we chose a design which is future-proof regarding scalability and new workflows, starter han og fortsætter.

 -The system is already SMPTE 2110/2022-7 compatible and, through its RAVENNA AoIP and A_UHD design, it can be upgraded to meet any new demands for formats, IO and DSP capacity without a lot of redesign. Also, using the Lawo Powercore RP as a stagebox brings new possibilities for the use of mixing and DSP functions on stage, mixed zones and other destinations needing this feature without adding latency to monitor outputs. The TVC team has done a great job with the deployment, slutter han.

NRK er i den forbindelse på vej med en såkaldt “technological standardization within the broadcast production facilities and mobile studios”, der – cirka – betyder at high end lyd for fremtiden klares på mc² consoller, mens andre områder sikkert også bliver ens hele vejen rundt.

Læs også  Kun almindelige Coronas på NAB2020

Der er 24 dedikerede arbejdspladser i den nye vogn, der jo skal køre rundt i det iskolde Norge, hvorfor den er – væsentligt mere – isoleret end normalt, ganske som den er udstyret med den vildeste AC.  ( der er indbygget gulvvarme ) 

Læs mere om Lawo her