Så kom Nikon RAW

Sidste nyt på RAW fronten ser ud til at være N-RAW, eller Nikon Z6 eller Z7 RAW, der – ganske som med Panasonic EVA1 – kun kan optages på Atomos hardware.

Og nu hvor der er nye optagelser ude, er der vist ikke meget andet at gøre end at nyde disse, og konstatere at det ser ud til at Nikon kan et eller andet med rød, som – stort set – ingen andre kan.

Som vi forstår det, er det kun muligt at optage N-RAW over HDMI, hvilket – omvendt – ikke er et problem, da Atomos jo netop har en Ninja V HDR monitor/recorder til den udfordring.

Godt nyt til Nikon folket - så er der 12bit RAW ud af deres Z6 og Z7ere - kræver Atomos hardware

Fordelene – ud over evnen til at kunne optage røde farver, er at det nu er muligt at optage 12-bit 4K UHD i en RAW kvalitet, der ser ud til at give posthusene netop så meget at rive i, at billeder nu kan manipuleres endnu mere, samtidig med at de – måske – har et “Nikon look”, der forøvrigt ser ganske interessant ud.

Og nu hvor det ydermere er – oplagt – at der kan optages i full-frame, er det klart at den nye N-RAW mulighed, må formodes at tiltale mange.

Som vi forestår det optages N-RAW, så ellers i en Apple ProRes RAW “container”, hvilket – nærmest – gør N-RAW til Apple ProRes RAW.

Læs også  Endnu mere fart i Delkin

Uanset dette, er der tale om en ny kreativ mulighed for alle der er friske på at skyde 12bit RAW med et DSLR.

Og da der er dynamik til meget mere end HDR, er denne nye slags RAW oplagt til netop 4K HDR workflows. 

Folk der allerede har investeret i en Ninja V skal lige huske at opdateret til AtomOS 10.2, før deres RAW via HDMI fungerer.

Som vi forstår det, er det muligt at optage RAW fra andre enheder end Nikons Z 6 eller Z 7, forudsat at de kan sende RAW ud via HDMI.

Det er der så – vist nok – ingen andre der kan, i øjeblikket.

Igen.

Det er jo pænt oplagt at der snart kommer andre kameraer der kan skyde RAW ud af deres HDMI udgang, hvorfor det – formodentligt – bliver muligt at optage RAW fra mange andre kameraer i løbet af 2020.

Er du mest interesseret i Nikon RAW, kan du læse videre her.

Her en promo for de nye features fra Atomos.