SLR er det nye video

Nu er det efterhånden en del år siden at Canon for “første gang” kunne vise deres Eos 5dmk2 frem.

Kameraet der – endte med – at trække millioner af brugere over på et DSLR i stedet for at gå ud og leje et “video kamera”.

En udvikling, som Canon så ellers gjorde alt for at dræbe, da de – lidt misinformeret – troede at kunderne der ville lave video hellere ville købe et videokamera.

Sådan havde Sony det som bekendt ikke, hvorfor de – nu i en del år – har løbet med hovedparten af det spejlløse SLR video marked, hvor spejlet som bekendt røg i svinget.

Spoler vi så frem til foråret 2020, har Canon så endelig erkendt at spejlet er “død”, ganske som at det der med SLR video, nok er kommet for at blive.

Så meget at Canon nu er på vej til at nå til EOS R5, der – mindst – er deres femte “professionelle” spejlløse, der kan alt video.

Før du stormer ned i butikken, er Canon EOS R5 fortsat et – relativt sikkert – rygte om et kamera der kommer til juli 2020.

Omvendt.

Når du læser specs er der flere ting der går op for dig.

Nemlig at – stort set alle – video kamera producenter nu ser ud til at have erkendt at “udviklingen” med “video kameraer” sker på DSLR/SLR markedet.

Læs også  Leica ude med en lille ny

Og at Canon endeligt har erkendt at spejlet er død, ganske som de nu både skulle være på vej til at dræbe EOS mountet ( ubekræftet ) og – forresten – udelukkende satse på spejløse huse, der kan en masse video.

Nyheden her, det kommende EOS R5, er som vi forstår det en kommende topmodel, der må have indbygget en pænt heftig computer.

Rygterne lover i hvert fald at der er tale om et 45MP Full-Frame Sensor kamera, der har indbygget IBIS, der som altid er kort for indbygget stabilizer, så du kan ryste på hånden med en 500mm ved F2, på 1/13 uden at det kan ses på optagelsen.

Auto fokus er sikkert også forbedret nok til at den klarer den beskæring i tusmørke og modlys.

Det spændende er dog de lovede 8K video i op til 30fps.

Det burde – naturligvis – være mindst 120fps, da 4K ( ligeledes burde ) være 60P.

Det er og bliver bare et af de steder hvor der bliver sparet, hvorfor de 30P i 8K, såmænd nok skal vise sig at være mere end nok.

Altså indtil der kommer et 8K 60P SLR, vel sagtens fra Sony.

Uanset hvem der kommer først, så udvikles der altså heftigt til SLR markedet, hvilket ser ud til at være blevet en trend, og en klar understregning af at kamera producenter hellere vil sælger 100000 still billede kameraer end 1000 videokameraer.

Læs også  Firmware v1.3 til R5 og R6

De specs der er sluppet indtil videre, der som altid kun er rygter.

Pænt sikre, men er altså stadig.
Rygter:

45MP Full-Frame CMOS sensor

8K @ 30fps RAW

4K @ 120fps

12fps mekanisk, 20fps elektronisk ( fuld opløsning)

IBIS 5 blænders stabilisering – potentielle 7-8 blænder med optikkens stabilisering oveni.

Liveview/Movie toggle som på EOS DSLR

Større batteri ( ukendt størrelse i mV )

Kameraet bliver annonceret på CP+, som vi er begyndt at få PMs fra, så dette kamera burde være ret sikkert.