Afspil Apple ProRes RAW under Windows

Der er stadig ikke meget ude om det forjættede ProRes ProRes RAW på Windows.

Sikkert skulle det dog være at det nu er muligt at afspille formatet, der har levet et års tid eksklusivt på Apple hardware, suppleret af at det udelukkende har været muligt at afspille denne form for RAW i Final Cut.

Det er det “næsten” stadig, med det forbehold at Adobe ( på Windows) ser ud til at have “fået lov til” at kunne fungere med Apple ProRes RAW i en række ny opdaterede beta versioner af Adobe software, konkret, After Effects, Media Encoder, Premiere Pro og Premiere Rush.

Dermed er den altså ikke helt hjemme, ganske som det fortsat også kun er ganske få kameraer der kan “optaget i” Apple ProRes RAW.

Som vi er orienteret er det tæt på at det fortsat kun er Panasonics lille EVA1, samt et enkelt DJI der kan optages i Apple ProRes RAW, fra enkelte andre enheder.

Her den officielle – ikke opdateret med Adobe Beta produkterne – liste

Hardware/software der kan håndtere Apple ProRes RAW  

Assimilate

Scratch

Atomos

Sumo 19 

Shogun Inferno

DJI

Zenmuse X7  

FilmLight

Baselight

Daylight

MTI FILM

Cortex

Telestream

Switch

Et kvalificeret gæt er at en god del af de kameraer der allerede er ProRes “klar” som Sonys FS7 via extension unit PXW-FS7, alt Arri og RED, på det kommende – nu aflyste – NAB2020, vil blive opgraderet til at kunne optages i Apple ProRes RAW, der – kort og godt – ser uendeligt heldigt ud.

Læs også  Mere 4K nyt fra Teradek

Og hvis de eksisterende modeller ikke kan , burde de nye versioner kunne.

Som eksempel – burde  – FX9 kunne håndtere Apple ProRes RAW, efter en kommende ( gætter vi på ) NAB nyhed, der løfter sløret for at det RAW der kommer ud af et FX9 via extension unit, passer til Apple ProRes RAW, nu bare i 12-16bit. ( der officielt heller ikke eksisterer ).

Tilbage på PC’erne, er det nu muligt at bruge Apple ProRes RAW, som arbejdsformat.

Andet materiale – må man forestille sig – kunne tænkes konverteret til dette format, og i denne “tilstand” nu redigeres i, i en PC.

Igen.

Det er hele er “meget beta” i disse dage, men nu hvor det er så tæt på NAB2020, kan der vel ingen tvivl herske om at det var planen at slippe Apple ProRes RAW på PC ved dette års NAB2020, og det med en brede support, der – inkluderer – en række kameraer, der kan optage ( eksternt ) i RAW, som FX9, som bekendt kan.

Atomos, der – mere eller mindre – stadig er den eneste eksterne optager der kan håndtere Apple ProRes RAW, har ikke været ude med andre officielt kommentarer, end at de henviser til en artikel om emnet, der – rent faktisk – heller ikke ser ud til at vide andet end at der er kommet et Plug In til PC, der betyder at du kan afspille Apple ProRes RAW på en sådan ( under windows ).

Læs også  Hvis du virkeligt har travlt

For en god ordens skyld er Apple ProRes RAW fuld integreret i system softwaren, sådan at et klik på mellemrum ( spil alt video ) også fungerer med Apple ProRes RAW.

Det må man formode først kommer senere til PC.