Fremtiden er forberedt til 4K

( Opdateret med et par vidoer nederst )
Der findes en god del producenter af lækker hardware, der i stedet for – hver anden uge – at skyde nye 4K eller vildere kameraer ud på markedet, i stedet tjekker markedet.

Og selv om at vi er flere der er klar over det, glemmer vi – ofte – virkeligheden, når der kommer endnu et 8K kamera, der kan mere end de fleste har brug for.

Alt sammen noget Panasonic, ser ud til at være taget på NAB2020 i erkendelse af.

Nu blev NAB som bekendt ikke til noget, hvilket dog ikke afholdte denne producent fra at vise deres nyheder frem, igår ved en konference, der – formodentligt- snart vil være til at finde online.

Vi opdaterer når vi hører, hvorhennne.

Ellers er deres store nyhed at Panasonic nu også producerer og leverer studiekameraer, der er “forberedt” til 4K.

Fordelene er – som hos andre producenter – at du med et AK HC3900, kan “nøjes med” at betale for 1080p HDR features, men at du/kameraet er “forberedt” til 4K 60p/50p.

Igen med det lille forbehold at det kan “opgraderes til et 4K kamera”.

Det lugter af hardware, og ikke som – for eksempel – Sony en omgang software/licens.

Kigger du på prisen, som vi ikke kender, skulle AK-HC3900 omvendt være netop så stor en ven, at det måske – ligefrem – er værd at satse på et 1080P kamera og så ellers bare vente på at kunderne – hovedsageligt – efterspørger 4K produktion, der – forresten – fylder præcis 8 gange så meget som “normal” 1080i produktion, der – som bekendt – stadig er den foretrukne her i landet.

Hvad kan det her AK-HC3900 så ellers.

Ikke overraskende er det en videreudvikling af AK-HC3800, der nu kan HDR/SDR og 1080 i 59.94p, 50p, 59.94i, 50i, 29.97PsF, 25PsF, 23.98PsF og 720 i 59.94p/50p.

Læs også  Discovery satser på remote production

Og så kan det som pointeret opgraderes på et tidspunkt til en pris der er ligeså ukendt som prisen på selve kameraet.

Stefan Hofmann, Manager Sales Engineering, Panasonic Broadcast & ProAV siger:

 -AK-HC3900 repræsenterer et omkostningseffektivt og meget dygtigt professionelt kamerasystem til tv-, uddannelses- og virksomhedsmarkeder, der samtidig er fremtidssikret til langvarig brug. AK-HC3900GJ/GSJ fanger sit rå billed-data fra et internt 4K-billedbehandlingssystem for at levere sine fantastiske HD HDR-billeder med ITU-R BT.2020. Den interne 4K-optagelse betyder også, at den fremtidige og valgfri 4K-systemopgradering giver en fuld 2000 tv-linjers vandret opløsning, slutter han og løfter dermed sløret for at en senere opgradering – alligevel kunne tænkes at være – en licens.

Kameraet kan leveres med en opdaterer CCU, der hedder AK-HCU250.

Den indeholder en række features/systemfunktioner fra HC3800 og HDR/SDR funktionerne fra HC3900.

Den supporterer også 4K fra starten af, og kan 4K når der opgraderes.

Systemet kan udstyres med 7 eller 9 tommers viewfinder, der ( derfor og kun måske ) kun fungerer på dette kamera hoved.

Er du inde i Panasonic’s systemer, hedder de to nye (?) viewfindere AK-HVF100GJ og AK-HVF75G.

Læs mere om nyheden her.

Kairos IP konceptet

Den anden nyhed fra Panasonic, er deres Kairos, der såmænd “bare” er navnet på deres tidligere omtalte “produktionsplatform til liveindhold”.

Hvor den tidligere – næsten – kun var en svært forklar bar kasse, der – mere eller mindre – kunne samle alle former for produktion, i en enkelt box, uanset hvor analogt eller digitalt, har “Kairos konceptet” nu fået sin første – heftige – billedmikser, der problemfrit håndtere alt fra IT til IP, i flere former, end du normalt møder.

Systemet er fortsat åbent, og håndtere live kilder i alle afskygninger.

Guilhem Krier, Panasonics chef for ny forretnings- og markedsudvikling for MEBD & DSC forretningsenheder forklarer:

 -Kairos introduceres netop som industrien for content creationer er i færd med at skifte over til live IP-arbejdsgange, hvilket kræver, at TV og eventproducenter tænker over, hvordan de vil fremtidssikre deres produktioner og faciliteter. Med et stadigt voksende sæt værktøjer og hardwaresortiment har producenter brug for en omfattende løsning for at bryde grænserne for traditionel hardware. Som en IT/IP-platform baseret på en åben softwarearkitektur tager Kairos de forskellige komponenter i et udsendelsesprogram og virtualiserer dem, så produktioner er fleksible, dynamiske og kraftfulde, slutter han.

Læs også  Ny firmware til et par Sonyer

På det tekniske plan kan du integrere eller starte alle produktioner i en “ST 2110-infrastruktur”, hvor Kairos håndterer alt, og distribuerer til skærme/multiviewere eller andet.

Systemet er – mere eller mindre – tænkt som den “enhed” der kan håndtere de fleste opgaver, uden at der går kludder i frekvenser og andet.

Det lyder – stadig – lidt som et multiværktøj, der kan det hele og derfor ingenting.

Igen.

Panasonic, ser ud til at tage Kairos endog meget seriøst, hvorfor – kunne man formode – at de har tænkt de fleste produktioner igennem, i event, koncert og “mindre broadcast produktioner” sammen, og her er på vej med en enhed der kan samle det meste i en “kasse”.

Således kan alt IP, det meste SDI, ST 2110 og NDI håndtere i denne, i alle opløsninger herunder i HD og UHD, i alt fra 16:9 til 32:9. ( hvis den også kan 1x eller 2x 9:16, kender redaktionen et par stykker der bliver glade)

Alt/det meste klares via en eller flere heftige GPU lignende CPUer, så der burde også være “power” nok til grafiske ambitioner.

Systemet er – som vi forstår det – “Kairos Core”, der er den mainframe der står for videoprocesseringen.

Denne enhed findes i flere versioner.

Version 1 har et Deltacast gateway-kort og/eller et Mellanox 100 GbE NIC (Network Interface Card) til COTS IP-enheder samt flere  SDI og HDMI-porte.

Alt kører på et separat Gbit Ethernet via Kairos Creator, der er GUI til systemet.

Læs også  Panasonic ude med Gen2 RCP ideer til LT og EVA1

Systemet skulle være ude i Q3 og starter ved 30.000 Euro.

PTZ nyheder

Slutteligt har Panasonic netop sluppet ( nyheden om ) deres AW-UE100 kamera, måske endda før du fik bestilt en pose 150ere.

Og selv om at det er “lillebror” til den vilde, er der pænt meget power i nyheden her.

Der er – desværre – ingen dato ude for hvornår du kan få fingre i et par AW-UE100, eller den vilde AW-UE150.

Ganske som det heller ikke er kendt hvornår du kan få fingre i et eller mange AK HC3900’ere.

Uanset hvornår det kommer, ligner AW-UE100 lidt af et hit.

Bevares, CMOS er – igen – nede på en 1/2.5-type 4K MOS-sensor.

Til gengæld betyder det at nyheden “altid” er skarp, og at dybden i skarpheden er lang nok til at enheden kan bruges under mindre optimale forhold.

PTZ kameraet er ydermere født med alt IP herunder ( fuld ) NDI og NDI HX, samt Secure Reliable Transport (SRT).

Der er op til 12G-SDI eller HDMI ud, eller – mere realistisk IP ud, hvilket – uanset – giver producenten alle de muligheder der kunne tænkes at være relevante.

Kameraet kan se 74,1 grader bredt, hvilket svarer til ( cirka ) 25-26mm på et full frame, hvilket – igen svarer til – cirka – 16mm på et S35mm kamera.

Der er indbygget optisk zoom i X24, og så kan det her kamera levere 4K 60P video i 250 Mbit/s eller 100 Mbit/s i HD, over en enkelt RJ45 kabel.

Slutteligt er der indbyggede RTMP/RTMPS, så det er muligt at streame direkte fra nyheden, til – for eksempel YouTube Live eller Facebook.

Der er support for PoE.

Læs mere om nyheden her.

Ellers nævnte Panasonic – meget i forbifarten – at deres AG-CX350 snart kan optage/sende video ud via SDI  (?) i RAW. ( de forklarede ikke mere )

One thought on “Fremtiden er forberedt til 4K

Lukket for kommentarer.