Quibi flopper

Det er ikke alle streamtjenester der “virker”.

En af dem der – måske – er faldet totalt fra hinanden er den ellers ambitiøse Quibi, der blot er blevet hentet 3,5 millioner gange til mobiler i USA.

Og nu hvor der kun er 1,3 millioner aktive brugere, erkender manden bag tiltaget, Katzenberg at ideen ikke ser ud til at fungere.

Jeffrey Katzenberg har dog ikke helt givet op, men har dog – til The New York Times – sagt:

 -I attribute everything that has gone wrong to Coronavirus. Everything. But we own it, sluttede han.

Manden har med andre ord ikke givet helt op.

Men er – vist nok – tæt på det.

Danyaal Rashid, der er Thematic Analyst at data and analytics company GlobalData, er ikke uenig.

Han siger:

 -Quibi has undoubtedly been hurt by Covid-19, starter han og fortsætter.

 -The platform is tailored to commuters and “on-the-go” viewing. With people forced to stay at home because of the lockdown, it is understandable that it did not live up to expectations. However, Quibi’s co-founder Jeffrey Katzenburg’s comments that Quibi’s faltering performance is solely attributable to Covid-19, are simply not true. The inability of management to adapt to Covid-19 set it on this path to failure, fortsætter han.

Læs også  DFI har talt med 2500 om deres film og serie forbrug

 -According to Quibi, the platform has over 3.5 million downloads in its first month, yet just 1.3 million active users. This pales in comparison to some of the streaming behemoths – Disney+ received ten million downloads in its first 24 hours. The streaming industry is one of the biggest beneficiaries of the Covid-19 lockdown – Netflix doubled its new subscribers in Q1 2020 to 15.8 million, almost entirely due to bored people stuck at home. Some would argue that this is the perfect time to release a new streaming platform, and I’d be inclined to agree, slutter han.

At Quibi endte med (?) ikke at fungere, kan være årsagen til at det rent faktisk har været muligt at tegne abo i hele verden, relativt kort tid efter tjenesten blev lanceret.

Det er slåedes også muligt her i landet at se med 14 dage, der i starten var vilde 90 dage.

Danyaal Rashid fortsætter:

 -Quibi’s failure is due to its restrictive nature, starter han og fortsætter.

 -The platform only supports mobile viewing and short-form video, the content library is weak compared to larger streamers; and at $7.99 (€9.05) a month, it is expensive – Disney+ is just $6.99 a month. Quibi lacked the dynamism to adapt to Covid-19. Users want to binge their favourite shows on the big screen –a problem Quibi faced even without the perils of Covid-19, forklarer han videre.

Læs også  Indhold skal fordoble vækst

 -Quibi has now announced that it will support the casting to TV screens, which will go some way to correct its self-imposed flaws. However, much remains to be done, just as lockdown restrictions are easing. If Quibi is increasingly streamed to TVs, it will become a more natural competitor to the streaming giants. However, the firm does not have the library to compete, especially at such an expensive price-point. Quibi may need to reduce its price and introduce long-form content to compete, but this risks losing the very thing that seemed to set Quibi apart in the first place, slutter han.

Det er ukendt om de enkelte korte formater så ender med at blive klippet sammen til hele “episoder”, så en “hele sæson” kan binges.

Igen.

Det er der jo mange andre der gør.

De tilbyder bare ikke de her fede serier, der – her på redaktionen – var årsagen til at vi har tjekket tjenesten ud.

Det er muligt at se en række af de produktioner Quibi er på vej med her

Her et par promoer