LaLiga byder på mere end bold

Nu hvor TV2 har åbnet op for La Liga kampene, sker der mere end “bare” fodbold på skærmen.

Produktionen bag, har nemlig tænkt over tingene, og er nået frem til at en tom stadion og et par verdens hold på banen, ikke er nok til at holde seerne til skærmen.

Fokus er derfor på at “skabe en atmosfære”, i stedet for at producere fodbold, på den samme måde som “vi plejer” at gøre det.

Dem der laver meget Superliga, ved – i den forbindelse – altid hvor kameraerne skal stå, producerne ved hvad “de kan” og dem der opererer dem, ved – på rygmarven – hvad det nummer kamera de står med, skal gøre i løbet af en kamp.

Sådan bliver det ikke på LaLiga, der lover at “innovate the broadcast experience”, hvilket vel kan oversættes til at udvikle oplevelsen.

Herhjemme har både stadions og produktion af – for eksempel – Superliga gjort meget for at gøre kampene “mere spændende” nu hvor der ikke er publikum i baggrunden.

Et publikum, der i den grad er en del af “stemningen” på stadion når der spilles top fodbold.

Det klarer LaLiga – som vi forstår det – med “dåselatter”, i form af “virtuel fan audio”, der bliver brugt til at understrege hvor spændende fans nu synes det er, lige nu.

Læs også  Tid til kendte denne gang i Gennem Grand Canyon

TV2 sendte i den forbindelse Sevilla vs Real Betis, igår torsdag, og som det fremgik der, var det ikke kun den virtuelle lyd der var “nyt og innovativt”.

Der er rent faktisk mange “vinkler” og beskæringer der er “nye”, forstået på den måde at mange billeder er væsentligt tættere, suppleret af at der er langt mindre fokus på de tomme tilskuer rækker i baggrunden.

De fotografer der “plejer” at lave top fodbold må have bemærket hvor relativt “forskellige” billederne er/var, i denne LaLiga kamp, der sparkede det hele igang.

Ud over de tættere billeder af spillere og kamp, er “luftkameraet”, (Spidercam) der bruges i disse store turneringer, også ændret.

Uden at kende de normale “ture”, må man formode at kameraet nu har langt større fokus på “tæt aktion”, og andet hvor kameraet har “mere græs” som baggrund i stedet for tomme tilskuerpladser.

Spidercam’et hænger i den forbindelse langt længere nede nu, da det ikke generer publikum, hvilket – igen – giver en række spændende og anderledes billeder.

Selve produktionen, er – som du måske bemærkede – fortsat opereret af dygtige teknikere, fotografer og gode kollegaer.

Der er dog sket ting og sager.

Herunder at det er nu er robot kamerahoveder der bruges “tæt på spillerne”, som ved indløb og i “tunnellen”, som eksmpel.

Læs også  TV2 igang med næste års julekalender

Lyden der bruges på kampene er – som vi forstår det – lyd der er “skaffet” via EA Sports FIFA, hvilket – som bekendt – et computerspil, hvorfor lyden både er virtuel og afviklet som den bliver på computerspillet.

Påstanden er at der er tale om lyd fra “real stadiums” der er “digitalt tilpasset” så det kan bruges i løbet af kampen.

Hørte – og så – du kampen – vil du måske have bemærket lyden, eller stemningen.

Og selv om at det er “fake” virker det såmænd fint nok.

LaLiga, der baserer deres grafik på en række Vizrt pakker, har – siger de – testet det hele igennem over flere uger, og vurderer at det er svært at høre forskel, hvis du ikke lige kan se de tomme sæder i baggrunden.

Luis Garcia, der er LaLiga global ambassador, siger

 -Bringing the atmosphere of a full stadium to fans at home is a key initiative for LaLiga, starter han og fortsætter.

 -It helps fans enjoy the match from their sofa, fortsætter han.

 -As a football fan, when you’re at home and able to hear the crowd it makes for more enjoyable football, you can hear them singing songs and it’s all about the atmosphere, understreger han og fortsætter.

Læs også  Viaplay tager fat i en svær fortid

 -LaLiga also has a fantastic project called Applause to Infinity, where they want to get supporters of all the teams to applaud and that will be played in every single stadium in Spain. In the end, it’s about creating an atmosphere, creating a show that we can enjoy from home, slutter han.

Vi har fundet et klip, til dem der ikke så med.