Når opløsning bliver en joke

Blackmagic slap igår torsdag, deres nyeste URSA Mini Pro kamera.

Denne gang i en 12K version, hvilket betyder at dette kamera kan optage i 12,288 x 6,480 pixels, hvilket betyder kameraets ( Super 35 ) CMOS har en opløsning på ( rimeligt præcist ) 227 LP/mm, altså 227 linjers fuldt synlig “forskellighed” for hver millimeter denne CMOS er høj.

Og nu hvor der ikke rigtigt findes glas der kan opløse mere end 200 LP/mm, ( der er definitionen på “skarp” ) ( meget skarp )

Er dette kamera altså udstyret med en sensor der er ( cirka ) 10 procent mere skarp, end det skarpeste glas der eksisterer.

Kombinerer vi det med at ukomprimeret eller “RAW” fylder 2888 MB ( 23040 Mbit/s ) eller 120 MegaByte for hver eneste frame der optages 24 gange i sekundet, har du gættet det.

Opløsning er ikke længere relevant.

Alt er muligt.

Spørgsmålet er så bare hvad du vil gøre med et kamera der optager små 173 GigaByte data i minuttet. ( ukomprimeret )

I den forbindelse er det sikkert – marginalt – relevant at huske at der ikke rigtigt findes medier der kan håndtere sådanne datamængder.

Eller rettere.

Det gør der jo

Et gæt er at et 8-16 “disk” M2 raid – næsten – kan optage de 10-11 TB i timen, dette nye sub 10K dollar Blackmagic kamera optager. ( ukomprimeret )

Heldigvis kan nyheden optage i 1:18, hvilket er “langt under” en enkelt TB i timen, hvilket – selv med de stadig lavere priser på CFast kort – lynhurtigt betyder at optagemedierne der medbringes på en optagelse – hurtigt – koster mere end kameraet.

Læs også  Blackmagic Design vil også M1

Specielt hvis der gøres brug af en af de nye smarte features kameraet også tilbyder, nemlig optagelse på 2 kort samtidig der tilbyder op til 900MB i sekundet, i en slags RAID optage form, de ikke kommer nærmere ind på.

Rent Spec mæssigt er der uanset dette tale om en monster, der rent faktisk aldrig er set før.

Og da slet ikke til priser der befinder sig på den billige side af 500.000 kroner ex.

Der er med andre ord tale om verdens vildeste video Camcorder, der – nærmest – ser ud til at gøre grin med alle andre producenter, der – må formodes – at have ( haft ) de samme muligheder for at “komme først” med et 12K/8K video kamera.

Noget Canon jo netop har bevist at de – også – kan, ‘ish.

Dog med et DSLR, der – omvendt – ikke ser ud til at kunne tåle at optage ( særligt længe ) i 8K.

Igen.

Det er slet ikke “dernede” det nye URSA Mini Pro 12K arbejder.

Næ nej.

Det er som navnet antyder et 12K kamera der optager i op til 80MP i op til 60 fps i Blackmagic RAW.

Planen er dog ikke at du skal optage og levere i 12K.

Det er nemlig mere “smart” at oversample 12K ned til 8K eller helt ned til 4K, da det betyder at du får langt mere data med, hvilket kan omskrives til bedre hud toner og detaljer i billederne.

Læs også  AJA tilbage med ny Video I/O dims

Det betyder dog ikke at du – ikke – kan optage og levere i 12K 60p.

Eller i 8K i vilde 110 fps. ( hele sensor, men oversamplet )

I 4K bruger du til gengæld kun hvad der svarer til en Super 16 CMOS, hvilket betyder at du cropper heftigt ind i sensor, mod at du får 220 fps i de omtalte 4K.

Der er indbygget et PL mount i dette hus, der kan udskiftes med andre moint, hvis relevant, samt  indbygget ND filtre og det omtalte CFast slot, så du kan optage i op til vilde 900MB i sekundet ( jo det er 7200Mbit/s )

Er du mere til – væsentligt lavere båndbredder – er der fortsat et UHS-II SD kort slot, så du kan optage i deres max hastigheder, der er i omegnen af 400 Mbit/s.

Kameraet, der kommer til at ligne alle de tidligere Blackmagic URSA Mini’er kommer sidst i juli og ender med at koste ( ikke overraskende ) 9995 dollars, hvilket – med et slag – gør denne Caamcorder relevant for dem der overvejer FX9 eller C300 mk3 eller C500 mk2.

Læs mere om camcorderen her.

Andre nyheder

Det er dog ikke den eneste nyhed Blackmagic netop har sluppet, sådan helt uden at advare nogen.

Deres nye Video Assist 3G model er nu på vej til – om muligt – endnu lavere priser, nu med indbygget scopes, bedre batterier og – som navnet antyder – 3G-SDI og en HDMI forbindelse, der kan håndtere op til 1080p60, til en rigtig god pris.

Læs også  Waoo vælger 24i 

Nyheder kommer både i en 5 tommer og i en 7 tommer version, hvor den store kan tage 2 SD kort, mens den lille kun kan optage på et enkelt.

Priserne ender på 495 og 695 dollars ( suppleret med lokal moms etc. )

Læs mere her

Slutteligt er der en UltraStudio Monitor 3G og en UltraStudio Recorder 3G, på vej, der begge er “capture and playback solutions”, der er udstyret med 3 Gb/s SDI og HDMI forbindelse samt Thunderbolt 3.

De fylder ikke noget, og kan trækkes via Thunderbolt, eller batteri.

Så nu kan der altså ligge en fin optager eller afspiller, der – blot kræver en Thunderbolt forbindelse til computeren eller et batteri.

Bedst af alt ender enhederne der – enten – kan optage eller afspille på 115 dollars.