DPA hænger ud på Mars

Hvis du ikke vidste det, er den danske producent af mikrofoner, DPA, godt igang med at blive pænt kendte uden for kloden.

Selskabet er nemlig med på The Nasa Mars 2020 Rover, der tog ud i rummet, her den 30. juli, på vej til Mars, hvor den ankommer om noget der ligner 7 måneder.

Landingen, hvor der nu er lyd på, kan opleves engang efter den 18. februar 2021, hvor DPA Microphones skal optage “lyden af” the Martian atmosphere.

En opgave vi ellers ville vurderer kræver en ordentlig lydmand.

Men nu hvor der heller ikke var plads til hende, bliver The Mars 2020 Rover optagelserne altså forestået af lidt elektronik og en omgang 4006 Omnidirectional Microphones, der bliver til The Rovers “ører”, styret fra et MMA-A Digital Audio Interface, der sender lyden ind i The Rovers USB port.

Lige deromkring tager Nasa så over, og sørger både for at optage og – med lidt held – transmittere lyden, så vi andre også kan få lov at høre hvordan et par 4006’ere lyder på Mars.

Der er dog – dom bekendt – lige et par andre udfordringer, der skal på plads først.

Kablerne fra mikrofonerne og ind til MMA-A, er parrede MMP-G Modular Active Cables, der kommer til at fungere som en “ultra-transparent preamplifier”, der ud over at sørge for god lyd også lige skal kunne håndtere ned til minus 100 graders Celsius, hvilket er koldt.

Læs også  Disney Plus løber snart fra Netflix

Så koldt at kablerne skal være forberedt på så ekstrem kulde.

Det er så ellers det eneste der er “pillet ved”.

Selve mikrofonerne, er ikke ændret siden de forlod fabrikken.

Det er med andre ord stadig et par 4006, der ellers kunne have været brugt til at optage en klassisk koncert et eller andet sted på vores klode med.

Nu bliver de så bare brugt på Mars i stedet.

Og så er MMP-G forstærkeren skruet fast på ydersiden af The Rover, hvilket kom i stand efter lidt samarbejde mellem the DPA R&D team og Nasa’s Jet Propulsion Laboratory (JPL).

Skulle du allerede nu sidde og hoppe i stolen i glæde over at lyden snart kommer her til Jorden, kan du glæde dig til at vi – om nogle måneder – kommer til at høre lyden af “entry”, “descent” og selve landinging, indtil til ( og med ?) touchdown.

Og nu hvor ingen – nogensinde – har hørt den lyd før, har du gættet det.

Det bliver ret spændende.

Eddy Bøgh Brixen, glæder sig i hvert fald, som de fremgår af video.

For en god ordens skyld er det ikke første gang DPA er med ude i rummet.

Tilbage i 1995, var DPA microphones med på Mission STS-63, der var et “Space Shuttle Discovery” launch.

Læs også  Stokholm tror på fremtiden

Som vi forstår det, brugte de bare ikke DPA mics dengang. de brugte de samme som der blev brugt på The Apollo 13 mission.

En lille opgave der forresten krævede at de enkelte mics kunne håndtere 170 dB og en hulens masse ild, da The blast fra selve launch jo er en masse ild og varme, før Discovery kom op i luften.

Lydfolk der kender til lydtryk vil sikkert ikke være overrasket over at lydtrykket på dette lift-off var 170 dB på 500 fods afstand og 146 dB på 1400 fods afstand.

Og vilde 125 dB en miles væk ( cirka 1,6 kilometer )

Her først lidt grafiske gætterier fra Eddy Bøgh Brixen ( som han forestiller sig at tingene kunne ende med at lyde, red. ). Nederst en video om at flyve til Mars, såden generelt.