Teradek Ranger et trådløst 4K hit

Nu er vi sikkert en del der ikke – helt – er nået til ukomprimeret 4K HDR Video.

Og da slet ikke af den trådløse slags.

Det tager Teradek nu ikke så tungt.

Deres opgave er jo også – mere – at forberede os til en fremtid, hvor vi alle sammen sender ukomprimeret 4K HDR rundt til hinanden, som en del af en helt almindelig arbejdsdag.

Og et eller andet sted, er det nok den vej det går.

Hovedparten af de “BTS” ( behind the Scene ) billeder vi ser af kameraer, er der – altid – en 1080P sende monteret på kameraet.

På den måde han alt fra direktionsgangen til instruktøren se med, hvis det er relevant.

Et gæt i den forbindelse er at det også er dette signal der – ind imellem – optages og klippes sammen på settet, for at se om ideerne nu fungerer.

Og nu hvor der ikke er så meget 1080P udstyr tilbage på sådanne, er det jo – i det mindste der – på tide med en 4K HDR løsning.

Og her kommer Teradek Ranger så ellers ind i billedet.

Som altid er der intet fra den producent der er “billigt”.

Omvendt har Teradek vist at deres gear rent faktisk fungerer, og nu hvor den nyeste Ranger kna sende ukomprimeret video op til 5000 fod væk, kunne man ogå godt bruge løsningen til sport eller andet, hvor der heller ikke lige er plads til en lastbil.

Læs også  Ikegami vil også være Compact

Selv om at det – mest – er film folket der bruger Teradek, gætter vi lidt på at producenten håber på at TV produktion kan bruge løsningen på alt fra stadions til golf baner, hvor der enten er mange locations, eller hvor det på andre måder er kompliceret hvis der skal trækkes ledninger – og – sendes i 4K.

Teradek lover selv at deres nye Ranger er – endnu en – såkaldt “zero-delay” ( forsinkelsen er under 1 ms), hvilket – i princippet – betyder at det er muligt at bruge enheden til at “klippe sammen med” andre Rangers, eller kameraer der er monteret på ledning.

Frekvens mæssigt arbejder nyheden på RF i 4.9 GHz til 6.0 GHz, hvilket burde betyde at den kan bruges i hele verden.

Som tidligere er der stadig tale om et proprietært system, der arbejder med Teradeks Joint Source Channel Coding (JSCC) teknik der tilbyder op til ( ukomprimeret ) 10-bit, 4:2:2 video, der er krypteret med AES-256 og RSA 1024 key pairing, så data er beskyttet samtidig med at fejl bliver “rettet” med det sammen.

Og uden at vide det mindste om dekryptering af sådanne signaler, er vi pænt sikre på at det er svært til umuligt at hacke sig ind på sådanne signaler, og kigge med der, i stedet for på TV.

Læs også  GimbalGun - nyt koncept

De heftige mængder data der skal ind i senderen kræver derfor en 12G SDI in, der suppleres af et 12G SDI loop, så det er muligt at distribuere 4K signalet videre efter senderen, hvis relevant.

Enhederne lever som det meste Teradek af 6-28V DC power hvilket betyder at stort set alle former for batterier fungerer.

Som tidligere kan det meste styres på enheden eller via the Launchpad app der både findes i en iOS og i en Android version.

Grundprisen starter ved ( cirka ) 7000 dollars, hvilket er den billigste 4K sendevogn du kommer til at læse om idag.

Skal du op i et komplet system, med mere sikkerhed og lidt til, ender du på små 15.000 dollars.

Så 4K HDR er altså ikke helt billigt endnu.