Big TV samlet et sted

Det kan godt være at det “kun” er i England at Banijay kommer til at være “ledende på markedet”.

Omvendt kan der vel ingen tvivl herske om at koncernens nylige ( færdiggørelse ) af opkøbet af Endemol Shine Group, 3 juli, ender med at komme til at påvirke alle de markeder hvor den nu – endog meget store koncern – opererer.

Dermed er det svært ikke også at forestille sig at Banijay UKs udvikling ligner den vi kan se frem til i Norden, som eksempel.

Den sammenlagte storkoncern ( 88.000 timer/formater på “hylderne”), der – i England – pludselig er blevet 25 produktionsselskaber større, under deres nye sammenlagte brand, lover at de for fremtiden vil have ( mere ) fokus på “content and creativity”, og at de to giganter er fuldt og helt sammenkørte ved årsskiftet 2020/2021.

Udviklingen må i den forbindelse formodes også at påvirke resten af verden.

Blandt de mange formater der fortsat produceres/ejes rettigheder til er nemlig ( blandt andet ) “MasterChef”, “Survivor”, “Temptation Island”, “Tipping Point”, “Extreme Makeover: Home Edition”, “Big Brother”, “Location, Location, Location”, “Scott Squad and Hunted”, samt et utal af andre formater, der – som du kan se på titlerne – også har gode seertal her i landet, uanset hvilket kanaler de sendes på.

Marco Bassetti, Chief Executive Officer hos Banijay, forklarer udviklingen på det engelske marked sådan:

Læs også  Canal Digital fusionerer med Viasat

 -The UK is now one of our biggest markets, with a plethora of multi-genre labels and an incredible catalogue that has travelled the globe. With this scale we needed robust leadership, which spanned both the creative narrative of the group, as well as the operational one. Already heavily engaged in the country’s business and tapped into much of its network, Peter ( Peter Salmon, bliver Executive Chairman/ kreativ og indhold) og  Lucinda Hicks ( bliver Chief Executive Officer/ forretningen og daglig drift ) were in a prime position to take the group through the next stage of its journey. Brimming with IP and some of the best minds in the business, I’ve no doubt Banijay UK, with them at the helm, will continue to be at the epicentre of devising original and innovative brands, which get the world talking. I’ll finish by thanking Richard for his incredible dedication, commendable service and significant hard work in putting the UK group and its labels in such great health, slutter han og bliver suppleret af Peter Salmon der siger:

 -It’s a great moment to land one of the biggest production jobs in the world. Having worked across our UK slate from a global perspective for nearly five years, I know how exciting the shows and producers are. In Banijay UK we have an unrivalled network of creative talent, a multi-regional footprint, first-class formats and a world-beating catalogue – an incredible advantage moving forward. In Lucinda Hicks I also have a terrific partner – bright, hard-working and a lot of fun. Together, we are dedicated to building an inclusive and ambitious operation, where our teams have the support, direction and leadership they need but also the autonomy and freedom necessary to deliver the best ideas on the planet. The future here is very bright and given our producers have really shone throughout lockdown – they’ve been clever, innovative and resilient – I’ve no doubt we can go on to do great things together, slutter han.

Læs også  Discovery/WarnerMedia fusionen i Norden

Det er Lucinda Hicks enig i.

Hun siger:

 -It’s great to be combining this tremendous talent, entrepreneurialism and IP under one roof. It has been a pleasure working with Richard over the last few years.  The power of our brands and the appetite for them globally has made ESUK such an exciting place to be, which is now bolstered further with more creative leaders and amazing IP. I look forward to working with Peter to build a combined creative portfolio renowned for its standout, world-class titles, driving innovation and originality and being at the forefront of positive change in the industry, slutter hun.

Da det er Banijay der har købt Endemol Shine Group, må man formode at giganten herhjemme samler deres lokale selskaber “under” Nordisk FilmTV/Banijay branded.

Måske allerede fra årsskiftet, som de har planer om at gøre det i England.