Hvis du synes dit 1000Mbits er hurtigt

Nu er der som bekendt høj hastighed og så er der hurtigt.

Noget de har tjekket op på i England og i Japan, hvor fra og til, de her teknikere har “eksperimenteret” med høje hastigheder, og dermed kigget på hvad vi andre kan forvente os af “Internet” i den nære fremtid.

Og selv om at det lyder vildt, er vi nu oppe på at Internet kan flytte data med op til 178 Terabits i sekundet, hvilket ret præcist er 22 terrabytes i sekundet.

Som de fleste vil have gættet det, er “22 1TB SSDer” i sekundet” ikke bare lige noget man flytter over USB-C.

Det kræver dedikerede fiber optiske løsninger, der – i sig selv – er pænt langt fremme i skoene.

Forskerne bag tiltaget her, har i realiteten ikke rigtigt kigget på “Internet hastighed”, men derimod på hvor hurtigt de kan få fiber optiske kabler til at flytte data.

Og nu hvor de har opfundet nye måder at modulere lys på, kan de altså flytte 17.800 gange mere end du kan på en 10 Gbit/s forbindelse.

Selv NASA ligner en flok kondiløbere der er gået forkert med deres 400 Gbit/s ESnet.

Ikke overraskende bliver der – generelt – forsket en masse i at flytte data i en fart.

I den forbindelse kan en australsk “photonic chip” flytte – ellers pænt vilde – 44 Tbit/s, og så er der et andet Japansk projekt der kan flytte 150 Tbit/s.

Læs også  Gigabit udviklingen fortsætter

Det er så – pludselig – 20 procent “langsommere” end det nyeste “netværk”.

Lidia Galdino, der er lead researcher på dette studie, siger:

 -While current state-of-the-art cloud data-centre interconnections are capable of transporting up to 35 terabits a second, we are working with new technologies that utilize more efficiently the existing infrastructure, making better use of optical fiber bandwidth and enabling a world record transmission rate of 178 terabits a second, slutter hun.

Bag det hele finder den interesserede University College London (UCL), Xtera og KDDI Research, der alle forsker i at få lidt fart på fiber optiske systemer.

Og dem der er inde i sådanne vil vide at det er “normalt” at kunne flytte data med båndbredde på op til 4,5 THz ( 1 THz svarer til 1000 GHz, eller 1000 millarder svingninger per sekund ).

Der findes tekinikker der kan vokse denne data mængde til op imod 9 THz.

Det nye system der er udviklet til at kunne flytte 178 terabits i sekundet løfter loftet for data flyt op til 16,8 THz.

Folk der er langt inde i materien, vil vide at udviklingen af netop optisk hastighed kræver at der er ny “Geometric Shaping” i ledningerne, der skal forstås sådan at signalerne ( lys ) har fået nye “patterns” kombineret med flere samtidige “phases” samt forskellige “brightness” og “polarization” af wavelengths.

Læs også  Bounce baby bounce 

Kort forklaret, er det super teknisk, og du kan på et senere tidpunkt købe teknikken inde i en kasse nede i Elgiganten fro næsten ingen penge.

Forskerne bag kalder systemet for en hybrid, der arbejder med “forskellige forstærkere”.

Bedst af alt, burde det være muligt at udskifte de eksisterende “forstærkere” hver “40 til 100 km” de steder hvor klodens Internet distribueres, hvorefter vi alle vil kunne drage fordele af disse nye vilde hastigheder.

Folk der vil læse mere kan tjekke op i The IEEE Photonics Technology journal her, hvilket kræver abo.