Kampen om DRs fremtid fortsætter

Nu hvor regeringen har skiftet farve, og derfor er mere tilbøjelig til at “hjælpe DR” er der nu en masse ballade.

Regeringen ser nemlig ud til at være på vej til at opgive – at gennemtvinge – en række tidligere besluttede besparelser, som Kulturminister Joy Mogensen håber vil betyde at DR alligevel ikke skal spare ( cirka ) 420 millioner kroner, om året.

Som hun siger det er “Regeringen er klar til at tilbagerulle DR’s kommende besparelser fra 2022 i forbindelse med finanslovsforhandlingerne”.

Suppleret med at “radiokanalerne P6 og P8 videreføres i 2021”.

Her et tidligere udspil

Hun understreger:

 -Dansk public service-indhold har aldrig været vigtigere, end det er i dag, hvor store internationale mediemastodonter fylder mere end nogensinde i det danske medielandskab. I finanslovsforhandlingerne bliver det en vigtig prioritet for regeringen at få stoppet de kommende besparelser på DR, ligesom det er vigtigt at sikre fortsat overlevelse for P6 og P8, slutter hun.

Planen er ydermere at “indlede forhandlinger”, dette efterår med “de store kommercielle streamingtjenester”, der skal “bidrage økonomisk til produktion af dansk indhold”.

Suppleret med at DR – måske alligevel – ikke skal spare – omkring 420 millioner kroner om året på drift, i 2022 og 2023, sker der altså ting på medieområdet, der vil påvirke produktions miljøet.

Ud over disse tiltag, der – som vi forstår det – er en del af finansloven, er regeringen også på vej med “et udspil til medieforhandlinger, der vil blive offentliggjort efter finansloven er på plads, og som bl.a. kommer til at handle om at styrke public service, skabe bedre rammer for en tryg barndom foran skærmen og styrke de lokale og regionale medier”.

Læs også  Forliget ender som planlagt

De private medier er ikke glade

Ikke overraskende er de private medier ikke glade for den udvikling.

Det var mere eller mindre aviserne der dikterede sidste medieforlig, der skar så heftigt på DRs finansiering.

Og selv om at det heller ikke kan overraske er Jesper Rosener, formand for Danske Medier, stadig af den overbevisning, selv om at det ikke længere er interesseorganisationens hoved fokus.

Han siger:

 -Det er ikke længere vores hoveddagsorden, men det er klart, at det vi har sagt, det står vi ved. Sådan vil jeg sige det, starter han og fortsætter.

 -Der er stadigvæk en dårlig balance mellem både DR og TV2-regionerne og de frie medier. Så det er stadigvæk en udfordring, men det er bare ikke så stor en udfordring som den, vi har med techgiganterne, fortsætter han.

 -Mange af de nyheder, lokalt i form af regionerne på TV2 og landsdækkende i forhold til landsnyheder, de bliver bragt kvit og frit på nettet. Det er det sted, hvor vi virkelig konkurrerer nu om den nye fremtid. Det gør det svært at oparbejde betalingsveje, slutter han.

Ganske morsomt har landets produktionsselskaber det stik modsatte ønske.

De ønsker et “stort DR”.

Jørgen Ramskov, der er Direktør i Producentforeningen henviser til “regeringens forståelsespapir med støttepartierne”, hvor det fremgår at “regeringen vil styrke dansk public service”.

Læs også  DR vinder for kampagner

Han forklarer:

 -Det ville være mystisk at styrke public service ved at fjerne 250 millioner fra DR, starter han og fortsætter.

 -Medlemmerne af Producentforeningen bliver også ramt, hvis DR mangler 250 millioner. Så vil DR jo mangle dem også til at lave ekstern produktion, og så vil det være besparelser, som rammer børn, drama, nyheder og tv-programmer, reportager, og det er jo også det, mine medlemmer lever af, slutter han uden at være afvisende overfor “en form for beskatning af techgiganterne, som kan komme dansk medieproduktion til gode”.